#234

Predstavljamo: KK Amfora Makarska

Crošarka i dalje nastavlja svoj put. Tu smo da pišemo i o lokalnim, “malim” klubovima. Ovog puta red je došao na Makarane koji se organizirano bave košarkom skoro 50 godina.

Predstavite malo klub. Kako je sve počelo? Tko je začetnik košarke u Makarskoj?

„Svjetsko košarkaško prvenstvo u Ljubljani 1970.godine koje je osvojila reprezentacija Jugoslavije bio je okidač da se u gradu podno Biokova osnuje košarkaški klub. 1971 godine se pojavila skupina košarkaških zaljubljenika koji su stvorili neformalni klub pod imenom “Nugal”. “Nugal” je u svojoj prvoj utakmici pobijedio ekipu Omiša, a tadašnji Nositelj ekipe je bio Siniša Alemani, koji je i dan danas aktivan član kluba.“

Pojasnite prosječnom poznavatelju košarke malo uspjehe vašeg kluba kroz povijest…

„Nedugo nakon toga, iste godine se pristupilo  osnivanju kluba preko tadašnjeg saveza za fizičku kulturu. Novoosnovani klub je dobio ime Makarska. Nedugo nakon toga, 1972.godine klub mijenja svoje ime u “Amfora” preuzimanjem sponzorstva i pokroviteljstva od istoimenog poduzeća. Klub se je narednih godina natjecao u Dalmatinskoj ligi da bi osvajanjem lige 1985. godine ušao u jedinstvenu Hrvatsku ligu. Nakon jedne sezone u jedinstvenoj ligi klub se vraća u Dalmatinsku ligu, a 1996. godine ponovno postiže uspjeh plasmanom u A2 ligu jug. u A2 ligi jug klub se zadržava do 2007 godine, kada u klubu dolazi do nagle smjene generacija te se klub seli u B1 ligu jug gdje se natječe i dan danas. 

Ime Amfora se zadržalo do današnjih dana iako je istoimeno poduzeće ugašeno početkom novog milenija.“

 U Amfori su igrali i neki prvoligaški igrači. Klub je s godinama znao izbacivati kvalitetan kadar?

„Protekom godina iz Amfore je poteklo i dosta prvoligaških igrača od kojih su najistaknutiji Nenad Videka, Jure Lalić, Marin Han i Ljubo Prgomet. Nenad Videka aktivno djeluje u klubu i danas kao trener kadeta i seniorske momčadi.“

Kakvo je trenutno stanje u klubu? Igrate Treću ligu s isključivo domaćim dečkima. Koliko djece trenira u klubu. Koliko je kategorija aktivno u ovom trenutku?

„Amfora trenutno broji preko 80 članova kluba u svim kategorijama a to su škola košarke za dječake, mlađi kadeti, kadeti i seniori. U klubu djeluje i ženska ekipa koja je prije dvije godine ponovno osnovana nakon što je ugašena sredinom osamdesetih. Amfora je trenutno financijski izrazito stabilan klub koji svoju budućnost gradi u svojemu omladinskom pogonu, međutim, najveći problem se javlja što dosta perspektivnih igrača poslije srednje škole nastavljaju svoje školovanje u Zagrebu ili Splitu. Pa tako seniorsku ekipu čine mahom igrači kadetske dobi uz par starijih igrača, a u klubu se intenzivno radi na povratku u viši rang natjecanja. Trenutno u klubu rade 3 trenera, a 4. je na stručnom osposobljavanju. S ponosom ističemo i suradnju s košarkaškim klubom Splitom, prema kojemu smo uputili dvojicu perspektivnih mladića, Francesco Tritella i Ivan Prug. a za napomenuti je da se Toma Fillipetti našao na reprezentativnom spisku U14 reprezentacije. 

Za spomenuti je kako smo jedan od rijetkih klubova koji u mlađim kategorijama ne radi pauzu od treninga nego se intenzivno radi cijelo ljeto na vanjskom košarkaškom terenu na Gradskom sportskom centru u Makarskoj. Također, smo i sudionici turnira u Bosni i Hercegovini i Italiji u kadetskom rangu.“

Bili ste nedavno na međunarodnom turniru u susjednoj BiH. Kako vidite to iskustvo?

„Ove godine smo bili u Fojnici i ostvarili zapažen rezultat u vidu četvrtog mjesta, peti mjesec je rezerviran za Novi Travnik a osmi za Italiju Rosseto. 

Amfora je prepoznata i po organizaciji raznih turnira, među kojima su Božićni turnir veterana, međunarodni kadetski turnir i međunarodni streetball tunir koji se održava u mjesecu lipnju. 

Planovi u bliskoj budućnosti?

Međunarodni kadetski turnir će ove godine biti organiziran po drugi puta, a na prvome turniru su gostovale ekipe iz Slovačke, Italije i Bosne i Hercegovine. Streetball turnir se igra po službenim FIBA-inim pravilima i svake godine privlači velik broj prvoligaških igrača koji se bore za vrijede novčane nagrade, a tako će biti i ove godine. Osim turnira u pripremi je i košarkaški kamp koji bi trebao započeti s radom naredne godine. 

U klubu se trenutno priprema i monografija kluba koja će doživjeti svoje izdavanje 2021 godine kada klub slavi 50 obljetnicu postojanja, a pripremu monografije vodi tko drugi nego Siniša Alemani osoba koja je u klubu od prvog dana i koja je obavljala u klubu sve funkcije, a i danas je aktivan kao savjetnik. Također, na društvenoj stranici facebook smo aktivni pod nazivom KK Amfora Makarska.“

Hvala osoblju kluba na ugodnom razgovoru. Redakcija portala Crošarka želi košarkašima Amfore puno sreće u daljnjem radu.