Pregled tjedna: 20 godina bez Dražena i Cibonini naslovi

Array

Tjedan iza nas je tjedan Dražena Petrovića. Napustio nas je pred točno 20 godina. Njegova Cibona postala je prvakom, a njegov sugrađanin Dario Šarić ponovno je bio glavna tema. Mlade reprezentacije započele su s pripremama, a Cibonini klinci haraju državom.

Ciboni naslov

Iako se ljudima čini da je ova vijest već prastara, Cibona je morala završiti posao. Nakon slavlja u Višnjiku prošle nedjelje i nakon što su svi otpisali Zadar, u utorak je potvrdila naslov. Visokom pobjedom okitila se, po tko zna koji put, naslovom prvaka i to potpuno zasluženo.

Ciboni Kup

Iako im je Cedevita bila najveći konkurent, pobjedom u posljednjem kolu regularnog dijela natjecanja gurnuli su ju na treće mjesto i poslali pod noge Zadru. Zadru koji prednost domaćeg parketa nije prokockao. Unatoč porazu u finalu, Zadarska publika u sitnim satima dočekala je svoje ljubimce, zahvalila za sve učinjeno u sezoni te ponovno pokazala da je Bog stvorio čovjeka, a Zadar košarku.

Dario Šarić povukao draft prijemnicu

Dario Šarić pokazao je klasu te je izabran za najkorisnijeg igrača prvenstva. Ponovno je začepio usta kritičarima i pokazao zašto tako dobro kotira kod košarkaških stručnjaka. Iskreno, ne mogu se sjetiti niti jednog igrača osim pokojnog Dražena koji je u Darijovim godinama bio najbolji igrač prvenstva ili da je barem dao toliki obol ekipi koja je postala prvakom.

Kada sam već kod Šarića valja napomenuti da je povukao prijemnicu s NBA drafta. Mnogi će reći da je napravio kriv potez. Dalo bi se mnogo raspravljati o tome, ali vrijeme će dati najbolji odgovor. Vjerojatno sam Dario i njegov agent znaju bolje od nas.

Život leti kapetane

Kratko sam spomenuo Dražena pa da se vratim na njega. Ove godine obilježena je dvadeseta godišnjica njegove smrti. Ne postoji niti jedna osoba da je tako povezala generacije i ostavila takav utisak u svijetu sporta i svijetu općenito. Generacije koje se nisu niti rodile kada je Dražen harao košarkaškim parketima, danas znaju sve o košarkaškom Mozartu. Cijela Hrvatska pa i cijeli svijet još jednom su mu se poklonili i odali neviđenu počast. Ono što zaslužuje i ono za što nas je i zadužio.

Bez Hezonje na prvenstvu

Mlade reprezentacije započele su pripreme i novi lov na medalje. Svjetla reflektora usmjerena su prema U19 reprezentaciji. Ekipa je to čije ambicije sežu čak i do svjetskog zlata. Nažalost u lov na medalju ići će bez Marija Hezonje koji je zadobio rupturu ligamenta skočnog zgloba te Karla Žganeca. Iako bez dva nositelja igre, od ove ekipe može se očekivati puno. Očekivanja javnosti su pala, ali ambicija ovih mladića ostala je ista, otići do kraja.

hrvatska-u18-muska-2012

Mladi Cibosi prvaci

U moru vijesti valja nadodati da su mlađi kadeti Cibone postali prvaci Hrvatske. Dokaz je to da se pod Tornjem nakon godina lutanja konačno počelo gledati u budućnost i oslanjanju na vlastite snage. Kada nadodamo da su njihovi dvije godine stariji vršnjaci također prvaci države, a juniori s polukadetskim sastavom bili jedni od favorita za osvajanje krune jasno nam je da Cibonu čeka svjetla budućnost.

Cibona mlađekadetski prvak Hrvatske
Foto: Studio Dream Vukovar

Grčko božanstvo

Za kraj odlazimo do Grčke. Roko Leni Ukić vodi svoj Panathinaikos prema naslovu prvaka i vrhunskim partijama ulijeva nam optimizam za reprezentativne akcije. No vijest tjedna je umirovljenje legende europske košarkeThea Papaloukasa. Osvajanjem naslova prvaka VTB lige okrunio je svoju veliku karijeru i još nas jednom natjerao da pogledamo njegove najbolje poteze i podsjetimo se zašto volimo ovaj sport. UŽIVAJTE!

Related Articles