Petak, 25 lipnja, 2021
More

  Ne propustite

  Pregled tjedna: Reprezentacije u punom pogonu

  U zadnjih dva tjedna, ako netko priča o košarci priča o NBA ligi i finalu. Rijetki se sjete da se i na domaćim terenima također događa nešto zanimljivo. Štoviše jako zanimljiv tjedan je iza nas. Krenuo je ženski Eurobasket, mlade reprezentacije odigrale su prijateljske susrete, Nikola Vujčić je promijenio adresu, a Cibona je predstavila Spahiju i krenula u jednom novom smjeru.

  Ženski Eurobasket

  Bez velike medijske pompe u Hrvatskoj, ženska seniorska reprezentacija otisnula se u Francusku, na europsko prvenstvo. Dok animozitet prema muškim kolegama već odavno postoji, ženska ekipa prilično dobro kotira u javnosti. Ponajviše je to zbog odličnog plasmana na zadnjem Eurobasketu (5.mjesto) te plasmanu na olimpijske igre prošle godine u Londonu. Od ovih cura se ne očekuje medalja, možda se svi samo potajice nadamo, nego očekujemo plasman u drugi krug te plasman na sljedeću veliku svjetsku smotru što bi bio veliki uspjeh.

  hrvatska-zenska-reprezentacija

  Nakon prvog dana i utakmice protiv Litve gdje su naše velik dio utakmice bile u grču i na kraju zasluženo slavile, uslijedio je poraz od Bjelorusije koja je očito jača nego što se mislilo. Danas naše igračice očekuje utakmica protiv Češke koja će odlučivati o drugom mjestu. Nadamo se pobjedi i da će sa što bolje pozicije krenuti u drugi krug, a time i lov u četvrtfinale što je izborniku Braliću prije prvenstva i bio cilj.

  U19 uvjerljivo osvojila turnir u Dubrovniku

  Ovaj tjedan reprezentacija do 19 godina okupila se u Dubrovniku te konačno kompletirala. Nakon samo dva dana zajedničkih treninga uslijedio je vrlo jaki međunarodni turnir. Uz naše nastupili su još Rusija, Argentina i Brazil. Kao aktualni prvaci Europe, a time i jedni od glavnih favorita na svjetsko zlato, čak i lakše od očekivanog svladali su sve protivnike. Odličnim igrama  Dario Šarić ponovno je potvrdio da je klasa za sebe. Ono što veseli je širina. Kada je Šarić dobio manju minutažu, povukli su Junaković i Bender.

  Iako na prvenstvo putuju bez Marija Hezonje i Karla Žganeca od ovih dečkiju očekujemo puno. Nije ovo stavljanje pritiska na leđa našim igračima nego realna očekivanja. Dok će izbornik vjerojatno biti odmjereniji, ne sumnjam da će iz ustiju naših igrača kao prošle godine na europskom prvenstvu izlaziti samo jedna misao, “došli smo po zlato”.

  U20 doživjela dva poraza od Slovenije

  U tišini i pod sjenom mlađih kolega priprema se i U20 reprezentacija. Ne valja očekivati čuda od ove ekipe, ali za Hrvatsku u kakvom god sastavu došla, četvrtfinale mora biti minimalni cilj.

  Generacija je to igrača koja je uvelike oslabljena zbog nastupa dijela igrača za navedenu U19 reprezentaciju, a sastavljena je mahom od zaštićenih igrača koji su igrali A1 ligu. U ovoj reprezentaciji nema zvučnih imena, ali ovdje su svi igrali cijelu sezonu i to je možda ono što budi optimizam. Protekli vikend doživjeli su dva poraza u pripremnim utakmicama od Slovenije. 95 pa potom 84 primljena poena govore za sebe. Ova reprezentacija mora i može bolje.

  Nikola Vujčić u Maccabiju

  Nikoli Vujčiću treba dignuti spomenik u Splitu, a zlonamjerni će reći, trebalo je, više ga ne treba. Vujo je dobio ponudu koja se ne odbija. Klub u kojem je proveo najbolje igračke godine i s kojim je harao Europom, Maccabi, ponudio mu je mjesto sportskog direktora. Isto ono što je radio u Splitu, samo što sada sve znanje i svu energiju može usmjeriti na stvaranje ekipe, a ne se baviti tekućim problemima.

  vujcic

  Nikakvih naznaka nije bilo da će Vujo otići. Dan prije vijesti koja je pala kao grom iz vedrog neba, Nikola je sudjelovao na sjednici gdje je izabran novi predsjednik Splita, Mislav Lović.

  Velik je to udarac za Split i pitanje je kako će se sapunica dalje odvijati te hoće li se preoblikovanje završiti na vrijeme. Kakogod, očito je da je pred Splitom još jedna godina muke i preživljavanja.

  Cibona potpisom Spahije puca visoko

  Već se dugo vremena pisalo o Nevenu Spahiji kao mogućem treneru Cibone stoga i samo potpisivanje ugovora i nije neko veliko iznenađenje. Ono što veseli je da je taj ugovor potpisan na četiri godine i sam Spahija ga misli odraditi do kraja. Stručni stožer upotpunjen je s njegovim dugogodišnjim pomoćnikom Milanom Vojvodićem. Cibona sprema nove ugovore Žižiću i Strawberryu kao okosnici ekipe, a ujedno promatra niz mladih i potentnih igrača. Jedan od njih je i Martin Junaković, U19 reprezentativac.

  Kako god da se situacija odvila, veseli činjenica da Cibona najavljuje povratak u Euroligu. Spominje se i igranje pred punom arenom, a optimizam seže toliko da se govori i o final fouru navedenog takmičenja kao konačnom cilju. Uz igranje domaćih mladih igrača i publika će sigurno doći na utakmice, kada nadodamo bezrezervnu podršku gradske vlasti ništa nije nemoguće.

  zadnje objave