Pregled tjedna: Žene kući, U19 na prvenstvo

Real Madrid novi je prvak Španjolske. Tom utakmicom okončana su nacionalna prvenstva u Europi, a glavna tema postaju reprezentacije, bilo seniorske koje pune novinske stupce mnogobrojnim otkazima za Eurobasket ili mlade čija prvenstva kucaju na vrata.

Ženski Eurobasket došao je u završnicu, U18 reprezentacija nastupila je na turniru u Italiji, U19 se zaputila na svjetsko prvenstvo, Jasmin Repeša preuzeo je kormilo Cedevite, a u Europi je zavladao jedan novi trend, kupovanje pozivnica. Uzbudljiv tjedan je iza nas, a što je bilo najzanimljivije pročitajte u priloženom.

Ženska reprezentacija ispala s Eurobasketa

Hrvatska reprezentacija okončala je Eurobasket na 12.mjestu. Nakon uvodne pobjede protiv Litve, uslijedili su porazi, točnije pet u nizu. Očekivanja javnosti bila su mnogo veća, štoviše oni najoptimističniji su se čak i nadali borbi za medalje. Logičan bi to bio iskorak nakon 5. mjesta 2011. godine.

Ruke na srce, ali maksimum ove ekipe je bilo četvrtfinale, odnosno borba za svjetsko prvenstvo što je i najavljivao sam izbornik Stipe Bralić. Neigranjem ponajboljih igračica Sandre Mandir i Anđe Jelavić reprezentacija je bila jako oslabljena, ali nikako se ne mogu osloboditi dojma da su cure mogle i morale više.

Stipe+Bralic+Olympic_Day_1

Na momente se činilo da je ova ekipa vrijedna medalje, no neshvatljive rupe u igri te analizu mnogobrojnih grešaka treba prepustiti stručnom stožeru. Suludo bi bilo izbornika Bralića osuditi i dati mu otkaz, kako to obično biva kod nas nakon prvog lošijeg rezultata. Ovoj ekipi potrebna je podrška jer očito je da u punom sastavu mogu jako puno. Uostalom cure, ali i stručni stožer zaslužili su malo kredita.

Poznat roster U19 reprezentacije

Izbornik Dražen Brajković objavio je popis igrača na koje računa. Nažalost, kako je i od ranije poznato, na prvenstvu nećemo gledati Marija Hezonju i Karla Žganeca zbog zdravstvenih i školskih problema. Novo ime od kojeg se puno očekuje je Ivan Bender. Iako je prvenstveno bio zamišljen kao alternativa Žganecu, u pripremnom razdoblju uz Šarića se nametnuo kao vođa.

Pripreme su završene i konačno slijedi ono što svi s nestrpljenjem očekujemo, svjetsko prvenstvo koje starta 27. lipnja. Igrači imaju jedan cilj, zlato. Ovi momci to zasigurno mogu, a nama ne preostaje ništa drugo nego navijati.

U18 na turniru u Italiji

Generacija igrača rođenih 1995. godine nada se da će ponoviti uspjeh svojih godinu dana starijih kolega, a to je ujedinjenje kadetskog i juniorskog europskog zlata. Ako se po jutru dan poznaje, nismo daleko od toga. Pripremni turnir u Italiji pokazao je da su ovi momci spremni za najveće domete.

Hrvatska U18

Foto: Torneo Internazionale U18 – Palabasento

Bez pet stožernih igrača koji su u U19 reprezentaciji (Bošnjak, Gabrić, Bender, Gulam) ili ozlijeđeni (Hezonja) ostavili su odličan dojam upisavši dvije pobjede i jedan minimalan poraz.

Ne sumnjamo da će Ante Nazor dobro pripremiti momčad i možemo se samo nadati da ćemo na prvenstvu nastupiti kompletni jer u tom slučaju ćemo vrlo vjerojatno nagodinu ponovno pričati o U19 prvenstvu i borbi za svjetsko zlato.

Repeša u Cedeviti

Izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije i jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka Jasmin Repeša, novi je trener zagrebačke Cedevite. Cedevita je ovim potezom pokazala da od jeseni ponovno puca navisoko te u stopu prati gradske rivale iz Savske koji su Nevena Spahiju potpisali nešto ranije.

jasmin-repesa1

Ovim potezom klub je odlučio napraviti zaokret u politici te se odlučio na stvaranje vlastitih igrača. Repeša, poznat kao odličan trener za mlade, sigurno je u stanju izrealizirati ideje zahtjevne uprave kluba. Kao klub imaju sve preduvjete da naprave taj još jedan korak koji im uvijek nedostaje, a vrijeme će pokazati koliko daleko mogu doći.

Dilanje pozivnicama

Nakon ABA lige koja pozivnice “dila” godinama, za sljedeću sezonu na isti potez odlučili su se i čelnici Eurolige. Odustajanjem Virtus Rome od spomenutog natjecanja, talijanskom prvoligašu Cantuu otvorila se mogućnost igranja, ali uz cijenu od 500 000 eura. Za košarkaške pojmove, velik je to iznos i pitanje je tko je će popuniti upražnjeno mjesto s obzirom na to da klubovi nemaju baš prevelike financijske koristi od samog nastupa.

Paralelno s ovom viješću, u ABA ligi već nekoliko tjedana povlači se pitanja nastupa Širokog i Vojvodine u natjecanju kojeg su izborili regularnim putem, ali izvješena je cijena od 150 000 eura. Prevelik je to iznos za ondašnje prilike i biti će pravo čudo ako navedeni klubovi uplate spomenuti novac.

Ovim suludim potezima sve više i više je jasno da natjecanja gube sportski smisao, a novac igra glavnu ulogu. Loša je to reklama za košarku, a samim čelnicima ne bi bilo na odmet da zavire u nogometno dvorište i upitaju susjede iz UEFE kako izgleda uređen sustav i na neki način ga pokušaju prekopirati.