Utorak, 28 lipnja, 2022
More

  Priopćenje v.d. predsjednika Alkara: “Želi li Grad Sinj premijerligaša ili ne?”

  Dušan Đula jučer se u službenom priopćenju oglasio povodom problema u klubu nastalih zbog financijske situacije:

  Da li Grad Sinj želi Alkara Premijerligaša ili ne?

  Poštovani,
  kao vršitelj dužnosti predsjednika košarkaškog kluba Alkar obraćam se gradonačelnici Grada Sinja, gradskim vijećnicima Grada Sinja, sportskoj zajednici Grada Sinja i sveukupnoj sinjskoj sportskoj javnosti. Na ovu dužnost izabran sam spletom okolnosti nakon što je predsjednik Denis Glavan, na čiji sam se prijateljski poziv uključio u rad Uprave, podnio neopozivu ostavku. Tumačenjem klupskog statuta postao sam v.d. predsjednika u uvjerenju da će se ubrzo, kroz nekoliko dana ili najviše tjedana, naći trajnije rješenje na mjestu predsjednika.

  No rješenje, kao što vidimo, do dana današnjeg nije pronađeno. U ovom periodu sam, uz primarnu zadaću skrbi o Općini Otok i svim njenim žiteljima, pokušao pomoći i Alkaru. Nesebičnošću nekoliko entuzijasta, koji će se lako prepoznati, uspjeli smo oformiti karakteran i perspektivan igrački kadar, koji pod vodstvom trenera Damira Milačića, uspješno brodi prvenstvom HT Premijer lige. Uz sve organizacijske probleme, puno veći su oni financijski. Alkar ima jedan od najmanjih proračuna u ligi i trenutačno nema sredstava dostatnih za daljnje funkcioniranje.

  Također postoje i određena dugovanja prema igračima te pravnim osobama. Razlog? Alkar unazad nekoliko godina dobiva sve manje sredstava iz gradskog proračuna i usprkos tome što je lani primjerice pronađeno 300 tisuća kuna dodatnih sredstava, to sve skupa nije dostatno za normalno funkcioniranje. Između ostalog i zato jer se stalno vuku i prebacuju određena dugovanja iz prošlih sezona. Ono što me posebno boli je da ne možemo nastaviti s praksom dodjele više novca mlađim kategorijama koje postižu sve zapaženije rezultate. Nažalost, morali smo odustati od nekih planiranih natjecanja kao što je Druga liga – jug ili državna juniorska liga – skupina jug.

  U četvrtak je sjednica Gradskog vijeća Sinja na kojoj se između ostalog odlučuje i o dodatnim sredstvima za sport u okviru sveobuhvatnog rebalansa. Na poziv sportske zajednice, klub je u rujnu poslao zahtjev kojim utvrđuje, uz jasno razrađene troškove, da mu je do kraja kalendarske godine potrebno nešto više od 400 tisuća kuna za normalno funkcioniranje. Zahtjev je obuhvatio i pravomoćnu i naplaćenu ovrhu klupskog računa za pripreme iz 1996. godine?! U prijedlogu proračuna je za sportsku zajednicu odnosno pomoć klubovima predviđeno 400 tisuća kuna ukupno, bez naknađivanja spomenute ovrhe.

  Alkar se stoga uključio u javno savjetovanje o predviđenom rebalansu poslavši zahtjev da mu se odobri dodatnih 150 tisuća kuna. Jedna polovina se odnosi za kompenziranje ovrhe, a druga za zatvaranje minusa po klupskom računu. Isti je otvoren 2016. godine kako bi se premostile financijske poteškoće i omogućilo normalno funkcioniranje. Naše zahtjeve je Grad Sinj odbio uz obrazloženje nedostatka dokumentacije i nedovoljnih objašnjenja. Inače, ta odbijenica sadrži neshvatljive brojčane pogreške koje se ne podudaraju sa traženim iznosima.

  Stoga apeliramo na sve one koji o tome odlučuju da pomognu Alkaru da dobije dodatna sredstva (što je Grad učinio kada je pomogao pri plaćanju kotizacija i licenci igrača) kako u rebalansu tako i u proračunu za 2020. godinu. Pogotovo jer se uvećava, za polovinu, broj prvenstvenih kola. Napomenut ću da se sva klupska sredstva krajnje racionalno i transparentno troše. Da zaključim ovo obraćanje, Alkar se nalazi na prekretnici. Temeljno pitanje sadržano je u naslovu. Želi li Grad Sinj i njegovi vijećnici, te sportska zajednica da sinjski sportski brand Alkar i dalje egzistira u najvišem rangu hrvatske košarke ili ne?

  Iako mi je čast biti na funkciji v.d. Predsjednika, moje obveze Načelnika općine Otok mi ne dozvoljavaju da se bavim i ovim poslom, zato molim Gradonačelnicu da hitno pronađe novog predsjednika ili da imenuje savjetnika za sport makar privremeno, dok se ne nađe novo rješenje.

  S poštovanjem,

  Dušan Đula, v.d. predsjednika KK Alkar

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave