Prognoza poznatih: Cedevita je blagi favorit

Došli smo do kraja završnice 20. izdanja Kupa Krešimir Ćosić. Finale će na Višnjiku od 18 sati igrati Cedevita i Cibona. Cedevita je, očekivano, preko Zagreba i Zaboka stigla do finala. Put do borbe za najsjajnije odličje nije bio nimalo lagan. Zabok je poprilično “iscrpio” Vitamine. S druge strane ždrijeba Cibona se provukla protiv Škrljeva da bi u polufinalnoj utakmici “eksplodirao” Luka Žorić koji je praktički sam poveo “čopor” do finala.

Gradski derbi bit će televizijski praćen (HRT, Arena Sport), a za Crošarku finale u Gradu košarke prognozirali su neki poznati košarkaški djelatnici.


Izbornica ženske košarkaške reprezentacije, Anđa Jelavić:

“U finalu dajem blagu prednost Cedeviti jer su se ipak manje potrošili u polufinalu nego Cibona. Cedevita na svojoj strani ima bolji roster i to bi moglo prevagnuti. Međutim, finale je jedna utakmica u kojoj uvijek može biti iznenađenja”

Hrvatska reprezentativka, Nina Premasunac (Broni, Italija):

Cedevita je sigurno favorit s obzirom na roster i budžet kojim raspolažu. Uz to su imali znatno lakši put do finala. Ali, Žorić je velika uzdanica Cibone i pitanje je samo koliko je svježine ostalo s obzirom na jučerašnju partiju. Tu su još i iskusni “veterani” Rozić i Tomas, ali i Karlo Uljarević koji je jučer odigrao odličnu utakmicu. Očekujem zanimljivo finale”

Ana-Marija Begić, hrvatska reprezentativka (Udominate, Švedska):

“Mislim da je Cedevita favorit jer imaju puno više pojedinaca koji mogu riješiti utakmicu, dok Cibona dosta ovisi o Luki Žoriću i Marku Tomasu. Ipak je to jedna utakmica i ukoliko Žorić ponovi predstavu protiv Zadra, mislim da je sve moguće. Ipak, blagu prednost dajem Cedeviti.”

Roko Badžim, mladi hrvatski reprezentativac (Petrol Olimpija, Slovenija):

“Cedevita je po meni favorit u ovoj utakmici. Cibona se ipak previše istrošila u prva dva susreta”.

Martin Junaković (AV Ohrid, Makedonija):

“Mislim da bi čak Cibona mogla pobijediti. Cedevita je bila u teškom ritmu, nanizali su par nezgodnih poraza. S druge strane Cibona od dolaska trenera Nazora igra bolje tako da je sve moguće“.

Rok Stipčević, hrvatski reprezentativac (Dinamo Sassari, Italija):

“Cedevita je favorit. Imaju nešto duži roster, a imali su i dosta teških europskih utakmica. Navikli su na pritisak jer konstantno igraju s imperativom pobjede tako da im dajem prednost. S druge strane imamo Cibonu koja se mučila u prvoj utakmici, a poslije dobili dobrog Zadra u punoj dvorani gdje su pokazali karakter. Stvorila se neka kemija koja je potrebna za iznenađenje i osvajanje kupa. Međutim, vrlo malu prednost dajem Cedeviti”

Sven Smajlagić (Zrinjski Mostar, BiH)

Cibona ima Žorića koji je u fantastičnoj formi, dok se kod Cedevite vidi umor zbog prenatrpanog rasporeda. Ukoliko Cedevita marginalizira Žorića vjerojatno će pobijediti. No u utakmici visokog uloga sve je moguće i ovisi tko će biti više motiviran i raspoložen”

Aljoša Šarac (Vrijednosnice Osijek):

“Prvo moram naglasiti da mi je izuzetno drago što ekipe Škrljeva i Zabok ne samo da su pružile jak otpor Ciboni i Cedeviti, nego su čak bile u situaciji ostvariti pobjede. To pokazuje da je naša liga sve jača i nadam se da će taj trend rasti iz godine u godinu. Bez obzira na malu krizu, Cedevita je i dalje favorit. No neće imati lagan posao jer je Cibona u utakmici sa Zadrom pokazala da ima kvalitete za osvojiti Kup. Nadam se kvalitetnoj i neizvjesnoj utakmici.”

Zvonimir Ridl, bivši košarkaš i sportski menadžer (Ridl Basketball Agency)

Volim uvijek biti realan, pa ću tako i sada. Bit će to utakmica u kojoj po meni nitko nije izraziti favorit. Ni Cibona, ni Cedevita nisu imali lak posao u polufinalu i trebali su se prilično pomučiti da bi se dokopali finala, a isto očekujem i u finalu. Ne dajem nikome posebnu prednost, nego sam uvjeren da će ovo biti odlična utakmica, gdje će koncentracija obje ekipe morati biti velika jer u svakoj ekipi postoji igrač koji može bljesnuti i odlučiti utakmicu. Kažem, iako Cedevita ima širi kadar, ne mogu i ne želim otpisati Cibonu, pogotovo sa ovakvim Lukom Žorićem pod košem, Markom Tomasom koji može jednim potezom odlučiti utakmicu, iskusnim Marinom Rozićem…i svima koji se nadopunjuju. Očekujem neizvjesnu utakmicu, bez izrazitog favorita.”

Pero Dujmović, bivši košarkaš i sportski menadžer (Pepi Sport):

“U finalu nema favorita, obje ekipe su se namučile za ulazak u finale s tim da Cedevita ima duži roster i veću kvalitetu. Pritisak osvajanja trofeja je definitivno na Cedeviti zbog relativno neuspješnog nastupa u Eurocupu  pa samim tim Cibona može odigrati opušteno i ako se poklopi dobar dan Žorića, Tomasa i Rozića te uz standardnog Uljarevića sve je moguće.”


Bernard Jurišić, kolumnist (Telegram):

Naučili smo već da je u utakmicama Cedevite i Cibone svaki rezultat moguć bez obzira na kvalitetu sastava. Međutim, treća utakmica u tri dana za Cibonine veterane ipak zvuči previše. Mislim da će zbog toga presuditi Cedevitina širina u odnosu na Cibonino iskustvo.”

Ivana Tomić, novinarka (Crošarka):

“Luka Žorić je X faktor današnje utakmice. Bude li Cedevita igrala kao protiv Zaboka naslov će im pobjeći. Učinak igrača s klupe bi mogao biti presudan. Luku Žorića se mora odmoriti pa je upitno koliko će Geramipoor biti dostojna zamjena, barem u obrambenom segmentu. Ipak je riječ o igraču koji je vrlo spor.”