Nije u šoldima sve: Malo sportsko čudo u Bugarskoj

Za sve koje prate žensku košarku pobjeda u srijedu Trešnjevke u Bugarskoj bilo je malo sportsko čudo. Razgovarali smo s trenerom Deanom Nemcem prije četrnaest dana i otvoreno nam je rekao da prije početka sezone nije bilo nikakvog imperativa u regionalnoj ligi.

»Željeli smo ostvariti barem poneku pobjedu u Btravel WABA ligi.«

Danas ima Trešnjevka tri pobjede, i tri poraza. Stoji na čvrstom trećem mjestu, zahvaljujući pobjedi od četrnaest poena u 1100 kilometara udaljenoj Staroj Zagori . I to protiv jake bugarske ekipe koja je prije utakmica dovela tri Amerikanke čiji prosjeci su preko 20 poena na utakmicu.

No, nije u šoldima sve. Razbile su ih Trešnjevice već na poluvremenu, doduše približile su se Bugarke na šest poena, dobile i jedan sporni aut, ali srce veće od Sljemena zatvorilo je reket, nadigralo iskusniju i fizičku jaču ekipu te sasvim zasluženo pobijedili.

Slavlje u Bugarskoj!

Čulo se preko prijenosa i našeg iskusnog trenera kako pred kraj dobivene utakmice viče: “treba nam koš,” jer se lovilo i -13 iz Zagreba. Na kraju dovoljnih 72:86, Nika Mühl (14p, 8sk, 6a) je sačuvala loptu do posljednjeg zvuka sirene i veliko slavlje je moglo početi.

»Nakon tolikog prijeđenog puta i prošlog poraza protiv Beroa velika je stvar što smo uspjeli izvući čistu glavu i odlično ući u utakmicu. Zbog toga sam još više ponosna na svoje cure i to pokazuje kakva smo ekipa i zašto smo pobijedili. Iskreno, nismo previše razmišljali o njihovom poboljšanom rosteru niti o rezultatu. Cijelu utakmicu igrali smo bez pritiska za pobjedom,igrali smo opušteno ali s maksimalnom koncentracijom,što se i vidjelo. Kada smo shvatili da definitivno možemo igrati s njima,postavili smo si cilj i počeli loviti tih 14 razlike kako bismo se s prednošću vratili kući. Vrlo smo ozbiljno prihvatile taj zadatak i bile još motiviranije. Tom smo pobjedom dokazali da možemo igrati s tim ekipama i da smo dorasli WABA ligi.«

Anđela Katavić pogađala je sa svih strana, na kraju sedam trica za ukupnih 27 poena.

»Put nije utjecalo na našu spremnost i igru. Koncentracija, želja i vjerovanje u nas same nam je pomoglo pobijediti ovu važnu utakmicu. U jednom smo djelu utakmice pale, ali dosta brzo smo se sabrale i privele utakmicu mirno kraju. Imamo još dosta stvari na kojima možemo raditi što je i dobra stvar jer to znaci da možemo pružiti još bolju igru od ovoga do sada.«

Za kraj i komentar Lucije Kostić, kojoj je falila jedna asistencija do triple-double učinka.

»Na dan utakmice odradili smo lagani šuterski trening kako bismo osjetili teren i koševe. Na gostujućem je terenu uvijek teže igrati, ali mi se nismo bojali niti u jednom trenu ekipe Beroa koja se u odnosu na prethodnu utakmicu pojačala s tri Amerikanke. U prvom poluvremenu smo zabili visokih 50 poena i protivnika ograničili na 33, ali u trećoj četvrtini su Bugarkinje ušle u seriju na koju mi nismo u tom trenu znale odgovoriti. Probudile smo se u četvrtoj četvrtini i iako je razlika bila znatno smanjena, nismo prestali vjerovati u pobjedu i uspjeli smo na kraju zadržati razliku na 14 poena, taman onoliko koliko nam ne trebalo da ostvarimo prednost na ljestvici.«

Trešnjevka je trenutno ne samo iznenađenje u WABA ligi, već s nedavnom pobjedom nad Medveščakom svakako jedna od najpozitivnijih priča i u prvenstvu Hrvatske. No, vrativši se na intervju Deana Nemca, to je tek ispit na polugodištu, prave stvari još dolaze. Jedna od njih je gostovanje u BiH protiv Play-Offa gdje bi s eventualnom pobjedom osigurali prolazak u Superligu. U slučaju poraza, vrijedit će i tih +14 iz Bugarske.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com