Rađa: Košarku nisam izmislio niti sam najpametniji, ali znam kako se osvajalo medalje

Array

U košarkaškoj emisiji “U Obruču” koja se emitira na TV Arena sport, gostovao je predsjednik stručnog savjeta HKS-a za mušku košarku Dino Rađa. Iskren i otvoren intervju, kao što smo navikli od našeg proslavljenog košarkaša, te zanimljivih četrdesetak minuta u emisiji koju vode Nenad Kostić i Edin Avdić.

“Dugo je trajala borba da bivši, zaslužni igrači uđu u Savez.”

“Pokušali smo ući već prije mnogo godina. Nismo uspjeli, tada nas je ‘pomelo’ i rezultat toga je ovo što danas imamo.”

“Hrvatska je 22 godine bez medalje; koji je vremenski period potreban za povratak u sam vrh košarke?”

“Ja košarku nisam izmislio niti sam najpametniji, ali znam kako se radilo i osvajalo medalje. Potrebno je vratiti se korijenima i puno raditi. To ne znači da ćemo odmah osvajati medalje, ali sigurno ćemo biti u vrhu.”

“Što se promijenilo u odnosu na vrijeme kada ste Vi igrali i danas?”

“Promijenilo se puno toga. Danas tebi NBA kaže da ćeš imati igrača 28 dana i ako igrač nije maksimalno fizički spreman, ti si u problemu. Danas nakon utakmice uđeš u svlačionicu i 12 igrača je na 12 mobitela. Sve se svodi na fiziku i perimetar, nema onog vica u igri.”

“Odlaze li igrači prerano u NBA?”

“Apsolutno da. Svi se boje što ako propuste nekog novog Kukoča ili Nowitzkog jer što ako je on taj, a mi ga nismo uzeli. Svi gledaju samo kremu i vrh, a nitko da treba proći selekciju između tisuća igrača od kojih će njih samo par to debelo naplatiti.”

“O svome odlasku u NBA?”

“Kada sam nakon godinu dana peripetija otišao u Celticse sve je izgledalo nestvarno. Sjećam se prve službene utakmice: stari Boston Garden; ja čekam ulazak u igru i gledam sve one zastave na krovu dvorane. Teško je to ljudima iz današnje perspektive opisati jer sad je NBA na svakom kanalu, internetu. Zatim gostovanje kod Lakersa, a kraj tebe sjedi Jack Nicholson. Ja kao klinac iz Splita mislio sam tada da sam u nekom snu.”

“Što se tiče treme, nije je bilo jer sam ja tamo otišao s 26 godina, kao već izgrađena ličnost i to je najveća razlika u odnosu na današnje klince koji već s 18, 19 odlaze. Pripreme koje sam tada prolazio trajale su pet mjeseci. Planina, teretana, trčanje. Sve vrijeme bez lopte, tek zadnjih mjesec dana trenirali bi s loptom. Ne žalim za ničim jer sam dao sve što sam mogao.”

“Hipotetički gledano, da je reprezentacija iz 89.’, 90.’ nastupala protiv Dream teama, kakve bi šanse imala?”

“Teško je reći, oni su bili nevjerojatna ekipa i mislim da bih njima dao malu prednost. Što se tiče svih kasnijih američkih reprezentacija mislim da bismo mi imali prednost.”

“Nakon karijere vodili ste Split. Recite nam o tome.”

“Za vrijeme karijere zanimalo me samo kako što bolje igrati, a vođenje kluba niti malo. Nisam školovan za to, vodio sam Split 7 godina i moram priznati da sam se u svemu tome malo pogubio. Nakon 3-4 godine pristao sam pomoći reprezentaciji, ali pod uvjetom da se tiče samo parketa. Najviše radim s mlađim kategorijama i to mi je veliki gušt.”

Cijelu emisiju vrijedno je svakako i pogledati. O generaciji 89′, 91′, NBA, reprezentaciji, Zadru. posebno o Olimpijskim igrama 92′ i puno toga još što ne želite propustiti.

“Ako želiš biti bolji igrač od Divca moraš više trčati od njega,” izjavljuje legendarni Dino.

https://www.youtube.com/watch?v=j16R5tt1YOE&feature=youtu.be

Related Articles