Rajković: Želimo otići do kraja!

Array

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 20 godina nalazi se na Europskom prvenstvu Divizije B u rumunjskoj Oradei. Proces povratka u A-društvo krenuo je pobjedama u skupini protiv Kosova, Mađarske i Portugala, a za uspješan završetak grupne faze s planiranih pet pobjeda trebat će još u utorak i srijedu nadigrati reprezentacije Irske i Moldavije.

Izbornik Damir Rajković okupio je vrlo respektabilnu momčad sastavljenu od igrača najboljih hrvatskih, ali i nekolicine stranih klubova. Planove mu sasvim sigurno neće poremetiti ni blaža ozljeda koju je u drugom kolu protiv Mađarske zadobio Krešimir Radovčić, jer reprezentacija plovi na valu optimizma i samopouzdanja. On je svoje prve obrise počeo dobivati već na pripremama koje su odrađene gotovo savršeno.

“Napravili smo ono što smo željeli u dosadašnjem tijeku čitave akcije. U prve tri utakmice praktički smo osigurali prvo mjesto u skupini s kojim ćemo izbjeći izravan susret s domaćinima Rumunjima u četvrtfinalu. Svakako smo mišljenja da je bolje ne igrati s domaćinom turnira u četvrtfinalu. Dobijemo li Gruziju, ostaje nam još jedna utakmica koju moramo dobiti kako bi izborili povratak u diviziju više”, kaže Rajković u ekskluzivnom razgovoru za naš portal.

Irska i Moldavija objektivno su najslabije reprezentacije u našoj skupini D. Međutim, momci žele jednako žestokom igrom nalik onoj iz prva tri kola ostati u visokom ritmu i poslati poruku konkurentima.

“Nećemo spuštati brzinu, nemamo zašto. Te dvije utakmice u skupini odradit ćemo maksimalno, moramo ih gledati kao sredstvo motiva za to četvrtfinale koje je uvijek neugodno. Igrače koji su dosad nešto manje participirali sigurno ćemo koristiti kako bi dozirali snage nositeljima, a sve u cilju toga da odemo do kraja. Naš je zadatak biti među prve tri reprezentacije i vratiti se u A-diviziju”.

Za podsjetnik, Hrvatska je nadigrala Kosovo s 58 koševa viška, Mađarska je zaostala za 21, a Portugal za 14 poena. Treba li još nešto popraviti u igri?

“Imamo dosta neforsiranih pogrešaka i krivih procjena. Na njima je primjerice, portugalska reprezentacija i “živjela” kroz veći dio utakmice u nedjelju. Uvijek ima prostora za napredak, ali nema vremena za dodatna uigravanja. Na cijelom turniru imamo samo dva slobodna dana pa stvari treba rješavati u hodu. Koncentrirani smo na završetak grupne faze, a onda se okrećemo nokaut-fazi”, reći će izbornik Rajković.

Hrvatska muška reprezentacija do 20 godina nastoji ponoviti uspjeh ženske reprezentacije u istom uzrastu koja je trećim mjestom na svom Eurobasketu Divizije B izborila povratak u elitno društvo.

Related Articles