Razgovarali smo s pravnikom. “Kompromis, strpljenje i međusobno razumijevanje”

Kompetentan, ambiciozan, slovenski pravnik Luka Milanović, kojega smo upoznali već na našem portalu (link), kada smo pričali o sporu FIBE i Eurolige.

Danas vam na jednom mjestu donosimo ekskluzivni intervju o epidemiji i njezinom utjecaju na klubove, sport, trenere i što je još važnije, trenutačno rješenje u sporu između klubova i igrača o prestanku ugovornih obaveza.

Prije nego pročitate cijeli razgovor, važno je sve čitatelje informirati kako je upravo danas izašao i Lukin članak u suradnji s dr. Vesna Bergant Rakočević, na priznatom LawInSports.

Link do članka

Cijeli članak je BESPLATAN, samo se potrebno registrirati, a članak govori o utjecaju COVID-19 na ugovore obaveze, o značenju »Više sile«, pravo igrača na naknadu i odbijanje igre zbog rizika (infekcije).

Vrijedi svakako pročitati, nakon što pročitate i naš intervju.

Luka hvala što si se ponovno stavio na raspologanje, vjerujem da je nakon proglašenja Epidemije i opseg posla veći?

Istina, primam više poziva nego uobičajno. Pogotovo proteklog tjedna kada se počelo govoriti o utjecaju epidemije na ugovorne obaveze i prava igrača. Tu ne mislim samo na financijske obaveze klubova, nego i na prava igrača, da napuste klub i vrate se kući. Sportaši, koji igraju vani su bili tih dana pod dvostrukim pritiskom.

Je li se sportsko pravo već susrelo sa sličnom situacijom ?

Ne bi govorio samo o sportskom pravu, nego općenito o nastaloj situaciji. Trenutna situacija nema usporedbe s bilo čime u prošlosti. Bile su već izvanredne okolnosti, ali ne u globalnom opsegu. Građanski rat između neeuropskih država, radi kojih je bilo prekinuto nogometno državno prvenstvo, teško usporedivo s trenutnom situacijom, kada je praktički cijeli svijet zaustavljen. Pročitao sam i kako su OI 2020 prvi put pomakute u moderno doba, s činjenicom da su OI otkazane samo u vrijeme oba svjetska rata.

Trenutno na BAT-u (košarkaški sudski tribunal) nemaju još primjera koji bio se nadovezao na COVID-19, za očekivati je da će toga biti sve više. Jesu li spremni na to?

BAT je spreman. Za sada još nema slučaja, ali objavili su da će prvi slučaj, povezan s korona virusom biti izveden kao pilotni slučaj što znači, da će biti uspostavljen standard za sve ostale slučaje. Jasno svaki će se slučaj voditi pojedinačno, ali uzimajući u obzir, u prvom slučaju, uspostavljene standarde.

Što ako BAT kaže da nije bilo ili nema razloga za prekidom ugovora i da je potrebno isplatiti do kraja igrača. Što bi to onda značilo za klubove i košarku općenito ?

Razumijem na što ciljate, ali možda je pravno gledajući nespretno oblikovano. Mislim, da je više pitanje u tome, da li su klubovi bez obzira na nastalu situciju dužni platiti igračima cijeli ugovor. Ne vjerujem da bi BAT mogao odlučiti tako. Iz prostog razloga, ako BAT u tom pilotnom slučaju odluči, da je klub dužan platiti igraču cijelu vrijednost ugovora, onda će na BAT pasti 5000 i više slučaja gdje će BAT morati praktički jednako odlučiti, što bi vodilo u propast klubova i liga. A i pravni razlozi gledajući po tom pitanju su sasvim na mjestu.

Postoji li mogućnost da se sa strane FIBE donese neki paket mjera ?

FIBA ima utjecaj na organizaciju događaja, na nacionalne saveze, na reprezentacije i na neka klupska natjecanja. FIBA ne može posezati na ugovorne obaveze između igrača i kluba. FIBA je sve nacionalne saveze već naslovila pismom, u kojem poziva, neka svi sudionici u najvećoj mjeri nađu kompromis. FIBA ne želi da se ugovorni sporovi riiješavaju pred nacionalnim sudovima jer bi moglo doći do sasvim dijametralnih odluka za različite države, što bi zasigurno negativno utjecalo na košarku.

Da, ali u mnogim klubovima su stvari još otvorene?

Takvim klubovima, kao i igračima preporučio bi veliku dozu strpljenja i međusobnog razumijevanja. Znam, da je to možda teško i ispuniti u svim slučajevima. Ako se igrač i klub ne mogu sporazumno dogovoriti, onda nas očekuje puno jednostranskih prekida ugovora i riješavanja sporova pred sudom odnosno BATom.

Važno je pretpostavljam i kakav je ugovor s igračem i koje su to ključne stvari ?

Normalni ugovori u principu ne sadrže odredbe više sile (još jednom: pročitajte poslije cijeli članak u LawInSports). Ipak, nacionalni zakoni pružaju osnovu za slučajeve kad ugovorne obveze jedne strane budu isključene od više sile. Ako igrač zatraži potpunu isplatu, klub nudi 80%, ali igrač odbija i tuži klub za potpunu isplatu, ne vjerujem da će igrač uspjeti. Suprotno tome, ako igrač zahtijeva plaću od 30%, a klub odbije platiti, onda mislim da igrači imaju više šanse za uspjeh. U skladu s tim, bit će potrebna procjena svakog pojedinog slučaja.

Ako napravimo paralelu s GNK Dinamom, prvi koji su dobili otkaz su trenerovi pomoćnici?

Svi moraju biti spremni na kompromise. Raskid ugovora ne možemo izjednačiti s privremenom neispunjavanjem obaveza. Točno je da je trenerski stožer GNK Dinama otpušten, ali kako je moguće isčitati iz medija, on ima veze s drugim stvarima, a posebno kao pritisak na glavnog trenera radi postizanja kompromisa. S druge strane, možete pogledati izjavu Domagoja Duvnjaka i mnogih drugih koji smatraju da je potpuno normalno smanjiti plaću igrača.

Što ćemo i kako ćemo s amaterskim klubovima, koji se pretežno financiraju članarinom, a treneri imaju ugovore do kraja školske godine?

Nažalost, trenerima se ovdje ne pišu dobro. Uglavnom, klubovi jednostavno neće imati sredstva, iako će možda htjeti plaćati trenere. Naravno, to ovisi o vrsti ugovornog odnosa između kluba i trenera.

Kohe je tvoje mišljenje, da su klubovi i uštedjeli jer dosta njih nema troškove organiziranja utakmica?

S time se sigurno ne slažem. Ako je utakmica trošak, što onda klubu uopće donosi novac? Vjerojatno sponzori ne bi ulagali u klub ako se samo trenira, a ne igraju se utakmice. Svakako ne daju svi sponzori unaprijed financiranje cijele sezone. Zamislite da ugovor o sponzorstvu predviđa da klub mora reklamirati sponzora u 20 domaćih utakmica, a sponzor mjesečno plaća klubu određeni iznos sredstava. Sasvim jednostavan primjer koji ukazuje na uskogledanost općeg mišljenja da klubovi s utakmicama imaju samo minus.

Zato ne vjerujem da bi takav stav mogao i predstavljati ozbiljnu sudsku presudu da je bilo koji od igrača tvrdio pred sudom da klub nije pretrpio nikakvu štetu. Klubovi u trenutnoj situaciji nisu imali ni izbora. Donijeli su jedinu razumnu odluku da osiguraju svoje financijsko postojanje. Naravno, financijske posljedice osjećaju i igrači, što je neizbježno. Nesumnjivo će rani kraj sezone negativno utjecati na financijsku uspješnost klubova u budućnosti. Dakako, financijska slika klubova bila bi još gora kada bi se sezona za sada prekinula i klubovi bi morali plaćati igrače. Jednostavno su morali završiti sezonu u vlastitu korist, inače bi mogli sljedeće godine pratiti Premijer ligu s tri kluba.

Kakve će biti posljedice za sport općenito, a posebno za košarku nakon korone?

Financijska šteta bit će ogromna. Ne postoje procjene, niti ih mogu dati, jer to ovisi o trajanju trenutne situacije. Ovisi o tome koji će gubitak pretrpjeti glavni sponzori klubova koji će vjerojatno umanjiti svoja ulaganja u sport.

Što je s kval. OI turniri i hoće li se uopće održati ako EP ne bude iste godine?

To je više činjenica nego pravni problem. Svakako je u interesu FIBE-a da se sva natjecanja odvijaju. Raspored će se vjerojatno promijeniti, prvenstvo će kasniti, ali teško mogu vjerovati da bi došlo do otkazivanja natjecanja. Ako se situacija normalizira 2021., ne vidim razlog da se kvalifikacije za Olimpijske igre ne odigraju onako kako je planirano 2020. godine.

Što je s igračima i trenerima koji nemaju pravno znanje, pomoć ili agenta?

Vjerujem da će čak i igrači koji nemaju agenta ili odvjetnika biti dovoljno informirani. To je njihov posao, pa vjerujem da će moći dobiti sve informacije od svojih suigrača ili će kontaktirati svoje odvjetnike preko suigrača i prijatelja ako im zatreba pravna pomoć.

          Za kraj?

Zaključno, financijska situacija će biti teška svima. Financijski teret mora se podjeliti pošteno. Smatram da nisam jedini koji tvrdi da bi bilo nepošteno od igrača tražiti puni ugovor, dok će trenutna situacija negativno utjecati na sve ostale dionike u sportu. Također, klubovi neće moći prebaciti puni financijski teret na igrače.

Luki se zahvaljujemo, a isto tako sve trenere, košarkaše i sportske djelatnike pozivamo, ukoliko trebaju pomoć u ovo vrijeme da nam se obrate na mail crosarka@gmail.com.

Related Articles