Roko Jurlina:Od igrača čiju su karijeru uništile ozljede, do trenera koji stvara nove reprezentativce

Negdašnji hrvatski reprezentativac u svim mlađim kategorijama Roko Jurlina danas kao 27-godišnjak stvara nove reprezentativce i to u ulozi trenera kadeta iznimno nadarene kadetske selekcije KK Sonik Puntamika. Bio je jedan od talentiranijih igrača Zadra i Hrvatske u svojoj generaciji, no ozljede su mu potpuno uništile igračku karijeru. Nakon šest operativnih zahvata morao je odustati od daljnjih pokušaja povratka na parket.

Imao sam tada samo 22 godine. I prije definitivnog odustajanja od igračke karijere znao sam da ću ostati u košarci kao trener. Dvije godine sam volontirao, učio zanat i upoznavao trenerski svijet uz Stipu Kuliša, danas pomoćnog trenera u Sonik Puntamici. U trećoj sezoni u klubu sam se osamostalio i postao voditelj Škole košarke te paralelno nastavio sudjelovati u radu juniorske selekcije. Prošle sezone sam preuzeo kadetsku generaciju koja je imala debitantski nastup u Jedinstvenoj kadetskoj ligi, kazuje Jurlina. 

Odluka o igranju u ovoj ligi jedan je od značajnijih dugoročnih poteza kluba povučenih prošle sezone.

Inzistirao sam na igranju u Jedinstvenoj kadetskoj ligi. Iako su dečki bili godinu, godinu i pol mlađi od konkurencije trebao im je izlazak na nacionalnu scenu. Svaka utakmica im je bila velika škola. Bio je to njihov ulazak u realni svijet i mislim da su u ovom trenutku znatno spremniji i da imaju posloženu priču u svojim glavama, a ta priča je uistinu dobra.

Photo: Šime Zelić/KK Sonik Puntamika

Za generaciju kadeta Sonik Puntamike koju trenira kažu da je jedna od najboljih u klupskoj povijesti.

Dečki cijelo ljeto rade, neki i dva puta dnevno. Ujutro momčadski rad, popodne individualni. Počeli smo 18. svibnja i napravili svega pet dana pauze. Odlična su klapa. Ne smetaju im vrućine niti činjenica da se ne mogu potpuno opustiti preko ljetnih praznika. Doslovno rade kao psi, krvav i težak posao. Istina je da je riječ o talentiranoj generaciji koja puno ulaže u sebe. Nadam se da će im se vratiti kroz rezultat. Prvi korak na putu dokazivanja vrijednosti su regionalne kvalifikacije za Jedinstvenu kadetsku ligu u listopadu kroz koje im valja izboriti mjesto u eliti. A onda je sve moguće. Samo da se situacija s pandemijom koronavirusa stavi pod kontrolu i da nam bude omogućeno da koliko-toliko imamo uredan trenažni i natjecateljski ritam.

Prije toga kadeti Sonik Puntamike imaju dogovoren nastup na turniru u Kaštelima. 

Riječ je o juniorskom turniru, no mi idemo s kadetskom selekcijom koju ćemo pojačati s tri, četiri juniora. Turnir je zakazan za 31. kolovoza, a uz Ribolu i nas trebali bi još nastupiti Šibenka i Alkar. Tradicionalni međunarodni memorijalni turnir Denis Špika u organizaciji našeg kluba je otkazan zbog pogoršane situacije s koronavirusom  tako da pokušavamo iskombinirati još neke utakmice. Vidjet ćemo, sve skupa je teško i neizvjesno. 

Rezultat je važan, ove sezone on bi mogao biti nagrada za višegodišnji mukotrpan rad kadetima Sonika, no mjerilo vrijednosti uz rezultat je i ‘proizvodnja igrača’. Jurlina oprezno i mudro zbori o ovoj temi. 

Imamo par pojedinaca za koje vjerujem da mogu napraviti nešto u košarci. Od mene kao trenera sigurno nećete čuti njihova imena. Oni su dio kolektiva kojeg treniram i dio sustava u kojem funkcioniramo. Svako iskakanje iz tih okvira može ih usporiti i omesti u njihovoj čistoj ljubavi prema košarci.

A tu čistu ljubav Roko prima i pruža 24 sata dnevno. Od svoje četvrte godine kada je kao dječačić došao na trening zadarske škole košarke Prvi koš. Kako tada, tako i danas upija nova znanja i nesebično ih širi dalje.

Veliku pomoć korisnim savjetima pruža mi Josip Pino Grdović. Njegovo ogromno iskustvo puno mi pomaže u radu, pogotovo u ispravljanju individualnih nedostataka kod igrača koje, mogu reći, rijetko tko tako uočava poput njega. Na tomu sam mu neizmjerno zahvalan. 

Photo: Šime Zelić/KK Sonik Puntamika

Nema sumnje, Roko Jurlina je mladi stručnjak koji ima sve pretpostavke da u ovom poslu ostavi dubok trag. Kao igrač nije imao sreće, poželimo mu da se kroz košarku u potpunosti ostvari kao trener.

Related Articles