Roko Leni Ukić za Crošarku: Imamo iskustvo i kvalitetu

Kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre za većinu nas počinje danas kada hrvatska reprezentacija igra svoju prvu utakmicu!

Javio nam se kapetan Roko Leni Ukić i pristao odgovoriti na nekoliko pitanja za naš portal uoči otvaranja turnira.

Kako je on razveselio nas, tako smo i mi njega mogli razveseliti činjenicom da je po izboru čitatelja portala Crošarke izabran u najbolju petorku reprezentacije Hrvatske (od 92′ godine).

Najbolja petorka hrvatske reprezentacije svih vremena po izboru čitatelje Crosarka.com (Foto: Sportstudio.agency)

Naravno, pitali smo Roka i o tom priznanju, ali povod je bio nadolazeći turnir nakon kojeg ćemo, uvjereni smo, imati rezerviranu kartu za Tokio.

Roko pozdrav. Kakva atmosfera vlada u reprezentaciji?

“Atmosfera u reprezentaciji je dobra, svi smo uzbuđeni i čekamo prvu utakmicu.  Klasično stanje uoči nekog većeg natjecanja, pogotovo jer igramo doma, tako da sigurno vlada nestrpljenje da to sve skupa počne.”

Kako se ti osobno osjećaš? Duga sezona je iza tebe, praktično nisi ni imao odmora između kraja klupske sezone i reprezentativnih obaveza.

“Osjećam se dobro, od početka sam imao neku ideju da cijeli ovaj reprezentativni ciklus shvatim kao nastavak aktualne sezone. Planirao sam izgurati sezonu od 11 mjeseci, za sada mi uspijeva. Nemam nekih bitnih smetnji, barem ne onih koje su povezane s godinama, a te koju su povezane, one će biti tu u svakom pogledu potrošnje tijela. Ail nekih akutnih stvari nemam, da mi neke stvari više smetaju nego inače. Da ponovim, smatram ovo dijelom regularne sezone koju sam odigrao i ja se nadam da će trajati sve do sredine 8. mjeseca.”

 “imamo igrača kakve druge reprezentacije ni približno nemaju”

Kladionice vas stavljaju u ulogu favorita? Slažeš li se s tim, koju reprezentaciju vidiš kao najveću prijetnju?

“Razumljivo da nas stavljaju u ulogu favorita s obzirom da smo domaćini i s obzirom da imamo igrača kakve druge reprezentacije ni približno nemaju. Pričam, naravno, o Bojanu. Isto tako, imamo dva odlična euroligaška igrača koja su u naponu svoje snage i do jučer su bili u NBA ligi. Imamo iskustvo i kvalitetu, dosta stvari koje daju optimizam, ali smo isto tako svjesni da to samo po sebi ništa ne znači i da ćemo morati biti na svom maksimumu ako se želimo plasirati u Tokio.”

“Mislim da su Brazil i Njemačka najveći konkurenti. Naravno ne treba nikada podcjenit Rusiju koja je dosta oslabljena, pa čak i Meksiko koji bi mogli bit dark horse turnira.”

Foto: Fiba.basketball

U skupini vas čekaju Tunis i Brazil. Par riječi o tim ekipama? Koliko pažnje posvećujete Brazilu kojeg vodi Aco Petrović koji sigurno zna sve o vama?

“Brazil je jako iskusna ekipa. Imaju Acu Petrovića za izbornika koji nas sigurno jako dobro poznaje, biti će spreman suprotstaviti nam se najbolje što može. Dosta su atletični, imaju i individualnu kvalitetu, Marcelinho s 38 godina koji i dalje igra na vrhunskom nivou na poziciji jedan, Cabocla koji ima NBA tijelo i talent, imaju dobrog šutera u Beniteu, sigurno će biti jako, jako težak protivnik.”

“Tunis bi trebao, sudeći po pripremim utakmicama, biti autsajder turnira, ali znamo sami iz iskustva da kad god mi nekog podcijenimo, u bilo kojem sportu, naletimo na problem, tako da se ne to nikako ne smije dogoditi.”

Komentar na drugu skupinu? S kim bi se radije susreo u polufinalu?

“Nemam nekih preferenci s kim bi se radije susreo. Stvarno mislim da imamo dovoljno kvalitete da se možemo okrenuti sebi i ako smo mi pravi biti ćemo bliže pobjedi od suparnika, neovisno o kome se radilo. Uz sav respekt prema svima, nemam sad nekog protivnika da bi navijao za njih. To je kratak turnir od 4 utakmice u 5 dana, nema puno prostora za kalkulaciju.”

“Zahvaljujem se na izboru, a nastojat ću to opravdati već sutra”

Naš portal je kao uvod u kvalifikacijski turnir imao izbor za All-Time petorku hrvatske reprezentacije, izabran si (uvjerljivo) kao najbolji playmaker. Koliko ti znači takvo priznanje od strane košarkaške publike?

“Sigurno mi znači svaka potvrda moje karijere i dobrih igara. Drago mi je da sam izabran, mislim da je to i malo generacijska stvar, pretpostavljam da portal čita malo mlađa publika koja ipak nije imala prilike gledati starije playmakere koji su bili vrhunski. Ja sam ovoj generaciji koja glasa i prate portal najbliži, tako da možda ima veze s tim, ali s druge strane ne podcjenjujem ni sam sebe i što sam sve dosad napravio kroz karijeru. Zahvaljujem se na izboru, a nastojati ću to opravdati već sutra, a i koliko god još budem igrao u dresu reprezentacije.”

Foto: Fiba.basketball

I za kraj, publika se napokon vraća u dvorane. Koliko ti znači to da se turnir igra u tvom Splitu, nadaš li se punoj dvorani i potpori kakvu samo Split može pružiti?

“Nadam se da će publika doći u najvećem broju, ali možda neće biti najjednostavnije zbog restriktivnih mjera. Ipak, ne postoji mogućnost gledanja reprezentacije na dnevnoj bazi i nadam se da će navijači imati strpljenja napraviti sve potrebne korake da bi prisustvovali utakmici.”

36-godišnji Splićanin je inače i najmlađi debitant Hrvatske reprezentacije, on je naš stalni kapetan, a od danas i najbolji playmaker Hrvatske reprezentacije svih vremena!

Roko i Hrvatska, sretno! 

Foto: Fiba.basketball