Roko Leni Ukić:”2005. nas je zaustavila viša sila”

Gost nove epizode Podcast Inkubatora bio je Roko Leni Ukić. Prekaljeni hrvatski reprezentativac i bivši NBA-ovac, pričao je o raznim temama, a dotaknuo se hrvatske reprezentacije, svoje karijere, važnih odluka tijekom godina, Jordana, LeBrona…

Roko je ovako prokomentirao “The Last Dance.”

“Scottie Pippen dosta je zapostavljen, njegova uloga dosta je minorizirana, neke glavne stvari koje se u dokumentarcu izvlače za njega su uglavnom negativne.  Moramo znati da je on jedini čovjek uz Phila Jacksona i Michaela Jordana koji je sudjelovao u svih 6 naslova. Postoje neke stvari koje su se mogle napraviti puno bolje za čisto košarkašku publiku, a ovako za mainstream je napravljen vrlo dobro.”

U nedavnom telepodcastu za ESPN, LeBron je rekao kako ne želi usporedbe s Jordanom, kako je zbog njega ušao u košarku i da je on za njega Bog.

“LeBron je isto prepametan lik i prevelik političar, vješto izbjegava sve te neke debate. Znamo da je on u NBA ligu ušao s brojem 23 i sigurno da je njemu kao i cijeloj mojoj generaciji Jordan idol. To je Amerika, glupo mi je uopće komentirati te njihove unaprijed dogovorene debate, prevelik je sve to show. Nekad imaju zanimljiva mišljenja, ali to bude upakirano u nešto što se meni ne sviđa.”

Svoj izlazak na draft ovako je prokomentirao.

“Te godine nisam trebao još izlaziti, bio sam “early entry”, klasa je bila iznimno jaka. Prvi pick je bio Bogut, treći Deron Williams, četvrti Chris Paul… Lou Williams je bio druga runda, a i dan danas igra na visokom nivou. Bila je jaka konkurencija, ali ja to tada nisam razumio. Ta cijela priča oko mojih workouta i svega nije dobro odrađena i skliznija sam u drugu rundu. Iz nje nisam htio ići direktno u NBA ligu, nego skupiti iskustvo u Europi. To je bio razlog zašto sam otišao u Tau Ceramicu, koja je između ostalog ponudila i bolje uvjete meni, ali i Splitu.”

Za njega je prelazak iz Splita u Tau Ceramicu bio dosta težak.

“U Splitu sam igrao za klub koji je bio pri dnu ABA lige, gdje sam imao sve ovlasti i radio na terenu što god hoću. Bio sam pun samopouzdanja, naučio sam neke stvari koje ne možeš naučiti na treningu. Zahvalan sam Splitu na danoj prilici, to mi je dalo puno podstreha za daljnju karijeru i lansiralo me na mapu. S druge strane, to ti donese i dosta loših navika. To se meni dogodilo kad sam prelazio u Tau Ceramicu koja je tada pretendirala da bude prvak Europe. Na taj način sam i tamo pokušavao igrati, ali bilo je dosta oscilacija, uz neke ozljede suigrača i moj ekstra dan uspio sam biti tri puta MVP kola ACB lige. Ta sezona je bila iznimno uspješna, ali ja se nisam zadovoljavao time da budem drugi play u vrhunskoj momčadi Eurolige, zato sam otišao u Barcelonu.”

Roko je progovorio i o 2005. godini i porazu od Španjolske koji i danas boli.

“Iskreno, tada to nisam tako dramatično doživio jer sam bio uvjeren da me puno toga ispred mene čeka. Gledajući iz ove perspektive, činjenica je da smo tada možda bili najbliže velikom uspjehu. Imali smo super ekipu, bili smo super vođeni, sve se nekako poklopilo, kombinacija mlađih i iskusnijih igrača. Međutim, svi znamo što se dogodilo u tom četvrtfinalu, bila je to “viša sila”. Meni je žao jer je to do tada bila jedna od mojih najboljih utakmica u životu. To nitko ne pamti jer svi pamte tu neviđenu sudačku krađu koja je obilježila mnogo godina hrvatske košake poslije, o tome pričaju ne samo u Hrvatskoj, već i ljudi po Europi.”

Cijelo gostovanje pogledajte na: https://youtu.be/kcUh84sN8Eg

Related Articles