Roko Ukić: “U NBA ritmu smo cijelu sezonu”

Array

Regularna sezona ABA lige privedena je kraju, a Cedevita u doigravanje i lov na Euroligu kreće s treće pozicije i u polufinalnoj seriji igrat će na dvije pobjede protiv Budućnosti VOLI, koja je završila druga i imat će prednost domaćeg terena. Prva utakmica igrat će se u Podgorici u nedjelju u 21:00h, druga je na rasporedu tjedan dana kasnije (25. ožujka) u 18:00h u Zagrebu, a eventualna treća predviđena je za 31. ožujka.

Budućnost je u ABA ligi imala omjer 17-5, kao i Cedevita, ali je ispred Zagrepčana završila jer je kod kuće u 8. kolu ABA lige protiv Cedevite slavila sa šest razlike, a u Zagrebu je u 19. kolu ABA lige poražena s pet razlike. Ove dvije momčadi susrele su se na početku sezone i u Superkupu ABA lige u Baru (tada je Cedevita pobijedila 78:69), kao i u dvije utakmice u Top 16 fazi Eurokupa (Cedevita je u Zagrebu poražena 78:75, a u Podgorici je izgubila 84:52).

“Došli smo na te, hajmo reći, najvažnije utakmice. Igramo protiv ekipe koja je po svim komponentama neki naš rang. Utakmice koje smo igrali međusobno su bile tog tipa i po svemu možemo zaključiti da će stvarno odlučiti detalji. Mislim da smo u jednom solidnom ritmu. Neću sad pretjerivati, ali mislim da je jako dugo vremena prošlo otkad smo izgubili zadnju utakmicu i, bez obzira što možda ne briljiramo u zadnjim utakmicama, pobjeđujemo i imamo potrebno samopouzdanje za ovu seriju. Pokušat ćemo to sve skupa iskoristiti da tu jednu otežavajuću okolnost, a to je njihov domaći teren, koji njima na papiru daje male postotke prednosti, okrenemo u našu korist i da učinimo sve da dobijemo seriju. To je naš cilj”, izjavio je kapetan Cedevite Roko Ukić.

Cedevita je većinu sezone igrala tri utakmice tjedno, tako da joj sadašnji ritam utakmica neće biti problem.

“U NBA ritmu smo cijelu sezonu. Ja čak mislim da je raspored OK. Jer kad se vidi, ako daj Bože prođemo u finale, što nas tamo čeka, onda je ovaj raspored savršen. Mislim da se stvarno možemo fokusirati, s obzirom da su te utakmice jednom tjedno, tj. vikendima, a između su utakmice HT Premijer lige, koje smo navikli u jednu ruku, pod navodnicima, odrađivati uglavnom uspješno. No, mislim da će uglavnom fokus biti na seriju protiv Budućnosti i da ćemo između utakmica, bez obzira budu li dvije ili tri, imati dovoljno vremena analizirati i osvježiti se, tako da za svaku od tih utakmica budemo pravi.”

Koliki će zapravo Budućnosti značiti prednost domaćeg terena?

“Svaki gostujući teren u ABA ligi je nezgodan. Svaki put kad izađeš u ABA ligi izvan svoje dvorane nezgodno je igrati. Moramo znati da Budućnost u ABA ligi kod kuće nije izgubila nijednu utakmicu. Oni su tijekom ove sezone kod kuće izgubili samo od Kubana i Darušafake, a znamo da su to top ekipe iz Eurokupa. I mi ćemo morati odigrati na toj razini, a to sigurno možemo jer smo to tokom ove sezone već pokazivali. Utakmicu koju smo u ABA ligi igrali u Podgorici smo stvarno odigrali napadački loše, a defanzivno solidno i imali smo utakmicu na jednu loptu. Ne smatram da ćemo morati raditi čuda, ali ćemo morati igrati stvarno kvalitetno, pogotovo obrambeno, ako želimo dobiti i ako želimo okrenuti prednost domaćeg terena. Mislim da nam putovanje neće predstavljati neki pretjerani problem, pošto se igra jednom tjednom. Mi smo spremni igrati koliko god treba, samo da prođemo”, dodao je Ukić.

Na ključni dio sezone Cedevite potom se osvrnuo trener Jure Zdovc: “Treniramo malo jače. To se možda malo i vidi. Igrači u zadnje vrijeme nisu navikli da se malo duže i jače trenira pa je tu malo i nervoze, što je isto dobro. To je vjerojatno zato što već malo razmišljaju i o utakmicama koje dolaze. Svi jedva čekamo da to počne. Prva utakmica u seriji je bitna, ali nema tu pravila kad se igra serija. Mi imamo neko samopouzdanje. Dobivamo utakmice, kako god da ih dobivamo, i moramo odigrati na visokom nivou. Napad je bitan, ali mislim da će na kraju presuditi obrana. Važno je zaustaviti serije njihovih igrača. Oni imaju individualnu kvalitetu. Igraju gore, dolje, padnu u neku rupu i onda se nađe neki Ivanović, Gibson ili Gordić, koji uđe u neku seriju i promijeni tok utakmice. Tu moramo biti pametni i koncentrirani. Bez ozljeda smo i kucam u drvo da tako ostane kako bi dali maksimum.”

Je li se Budućnost nešto promijenila otkad je posljednji put igrala s Cedevitom?

“Ništa bitno. Landry nije igrao u zadnje vrijeme pa pokušavaju igrati s dvije četvorke, no nije se promijenilo ništa bitno novo. Oni su isto imali sad pet dana vremena i možda će još nešto pripremiti. Bit će jako bitna dnevna forma i tko više želi pobjedu. Na kraju ću spomenuti i da je bitno da sudački kriterij bude jednak za obje ekipe.”

S obzirom da ste zapravo zbog jednog koša izgubili drugo mjesto, žalite li za nekim konkretnim porazom u ABA ligi?

“Ne treba zaboraviti da smo mi imali ubitačan ritam. Samo je Cedevita u usporedbi s Budućnošću i Zvezdom imala taj ritam utakmica koji se brzo zaboravlja, ali kad promislim stvarno je bilo teško. Možda bih spomenuo utakmicu protiv Olimpije na kraju, kad smo imali dobivenu utakmicu. No, nema pravila. Sad da smo drugi, a Budućnost treća imali bi jedno putovanje manje, ali opet nema pravila. To su dosta izjednačene ekipe. Puno toga u sezoni utječe na utakmice. Tko igra, ozljede, raspored, puno stvari koje laici ne vide”, rekao je Zdovc.

U kakvom je stanju momčad Cedevite?

“U solidnom. No, tu isto nema pravila. Mislim da smo dobri. Odmorili smo se, digli smo malo intenzitet. Fizički smo se spremili i možda smo se malo i zaželjeli tih utakmica”, izjavio je Zdovc.

Roko Ukić igrao je za Cedevitu u sezoni 2014./2015, kada je glavni trener bio Jasmin Repeša. Tada je Cedevita kao treća također u polufinalnoj seriji ABA lige igrala protiv druge Budućnosti i napravila je veliki preokret iz 0-2 u 3-2.

“Imali smo sličnu situaciju prije tri godine. Oni su isto imali prednost domaćeg terena. Doduše, ta serija je bila na tri dobivene utakmice, a ne na dvije. Tu seriju smo gubili 2-0 i okrenuli na 3-2. To je još jedan dokaz ovoga što Jure kaže da stvarno u tim nekim serijama nema pravila i momentum se mijenja iz minute u minutu, iz četvrtine u četvrtinu, a da ne govorim iz utakmice u utakmicu. Tako da će biti bitna psihološka stabilnost ekipe i da u nekim teškim momentima znamo odgovoriti na pravi način, da ne potonemo. To nam se nekad znalo događati tokom ove sezone i na to moramo biti posebno oprezni jer Budućnost je baš ekipa koja radi razliku i rezultat u takvim trenucima. Dobar primjer toga smo imali u utakmici Eurokupa u Zagrebu. Tu se činilo da ne možemo izgubiti utakmicu da se igra tri dana i najednom s +10 dođeš na -10. Ne znaš ni sam ni kako ni zašto i na kraju izgubiš na jednu loptu”, izjavio je Ukić.

Related Articles