Rovinj u drugi dio sezone kreće nakon priprema u Termama Olimia

Košarkaški Klub Rovinj odradio je četverodnevne košarkaške pripreme u Termama Olimia. Naš drugoligaš kojeg je od nedavno preuzeo direktor radija Rovinj FM i nekadašnji član i kapetan kluba, Igor Franković. 28-godišnji mladi poduzetnik, koji se nije uplašio izazova, ostvario je već svoje prve rezultate za vrijeme predsjedovanja.

 »Kada smo preuzeli treba reći kako je klub bio u dobrom organizacijskom i financijskom stanju. Za poželjeti, međutim nakon praktički 20 godina došlo je do zasićenja, s obzirom koliko to zahtjeva vremena. Bivši trener, tajnik i pokretač rovinjskog kluba Zlatko Orbanić  ponudio mi je da preuzmem klub, što sam i prihvatio«

Što su bile prve stvari koje ste ostvarili prilikom postavljanja novog vodstva?

 »Prva stvar je bila povećati omladinski pogon, Dejana Balog voditeljica škole košarke i naša tajnica, je u suradnji s klubom kroz razne aktivnosti praktički udvostručila broj članova. Ukupno nas je 70 za koje brinu tri trenera. Opremili smo omladinski pogon, interes je povećati broj domaćih turnira, u devet mjeseci organizirali smo njih četiri. Kupili smo klupski kombi, pripreme su još jedna nagrada kako bi se ekipa ujedinila, s obzirom da smo polu-amaterska ekipa, mogli smo u tako kratko vrijeme odraditi više nego doma.«

Bili smo s njima te četiri dane u Podčetrteku, gdje je domaći, iskusni trener Goran Subotić odradio s ekipom šest treninga i jednu prijateljsku utakmicu.

 »Uz to maknuli smo se iz Rovinja, svi okupili, posvetili smo se tehnično-taktičkim stvarima, međusobni odnosi koji su kod nas dobri, još dodatno poprave. Mladi igrači vide kako se ozbiljno radi pod većim opterećenjem, sveukupno sam zadovoljan obavljenim. Odigrali smo utakmicu, odradili šest treninga, zadovoljan sam uvjetima i cijelim supportom koji nas je dočekao.«

U Rovinju trenutno su tek dva »strana« košarkaša, visoki Zorić i Perić iz Rijeke.

»I ti su već naši, odlično su se uklopili,« popravi nas Igor koji je više nego zadovoljan obavljenim u prvom dijelu.

»Rezultati su više od očekivanog, treći smo na ljestvici, slijede nam dvije utakmice doma. Imamo domaću ekipu, koja je dobila samopouzdanje, nije nam cilj ekipa sa stranim dečkima, te da naši sjede na klupi. Želja nam je zadržati tu atmosferu unutar ekipe«

Na sve to nadovezao se i trener koji je osjetio kako je ekipa u jednom momentu zaboravila pobjeđivati.

 »Jako sam zadovoljan, osjećalo se kako je ekipa izgubila osjećaj pobjede, da oni samo nisu vjerovali da mogu pobijediti. Nakon utakmice s Crikvenicom popravili smo samopouzdanje, organizam se adaptirao, ekipa je mentalno i fizički od prije dobro pripremljena, i otkako smo podigli agresivnost to vrlo dobro izgleda.

Kako je došla do povratka na klupu Rovinja, koju je trener napustio prije tri sezone?

»Kad je Igor postao predsjednik, a njega sam baš vodio zadnju sezonu, prišao je i predstavio mi da vodim ekipu. Uzeo sam si dva tjedna, posložio stvari što zbog posla, što zbog obitelji, jer prevagnula je prva ljubav. »

Prioriteti je odgojiti djecu, a ukoliko se ukaže koji ekstra talent pružiti mu maksimalnu podršku

»Mi radimo u maloj sredini, i naravno ako se primijetiti generacija ili talent da će se raditi pojačano, kako bi se realizirao kroz košarku. Ali prije toga cilj nam je da ih pripremimo za posao, fakultet, da nauče radne navike, da nauče izgubiti i dobiti, kad se odlazi i dolazi s treninge. Mislim da sve to mogu preslikati iz sporta u realni život.

I kako je školovanom treneru DIF fakultetu, kada u tjedan dana teško sakupiti cijelu ekipu, iz objektivnih razloga, s obzirom da više od pola ekipe uz košarku ima i svoja radna mjesta.

»Imam uvijek pripremljene treninge za pet, sedam i više igrača. Za svaku situaciju znamo što želimo i što se spremilo. I dalje spremam sve te rokovnike, od prije deset i više godina. Globalno se zna što želimo za određeni ciklus, ali u realnoj situaciji se to baš i ne dešava. Zato više stvari odradiš na pola terena, uzdužno, poradiš više na individualnoj tehnici i taktici. Tjedno možda da se jednom sakupimo da nas dođe 10 ili 12 na trening.

Za kraj, zanimalo nas je kad bi Rovinj mogao u veći rang natjecanja

»Ne želimo razmišljati o višem rangu, sve nam kreće od mlađih kategorija, koji su pokretači kluba. Usmjeravamo se radu s klincima, i ako ide prirodno uz ekipu koju imamo, da se pronađu dodatni sponzori, onda se može razmišljati o Prvoj ligi. Ali prve tri godine ne, jer su nam prioritet domaći igrači, i ne želimo to izgubiti.«

Ovaj vikend slijedi utakmica protiv spomenutog Krka, pa tjedan kasnije protiv vodeće ekipe Rudara koja još ne zna za poraz. Obje utakmice igrači Gorana Subotića igraju pred svojom publikom.