Košarkaške ikone: Pisao je povijest turske košarke

Deset Ikona je iza nas. Svih deset dio su košarkaških velesila poput ex-Yu, Rusije, Grčke, Italije, Španjolske. Turska se ne može mjeriti s tim državama, ali prije nešto manje od dva desetljeća imali su sjajnu generaciju. Veliki faktor te reprezentacije i današnja tema je Ibrahim Kutluay.

Naša Ikona rođena je 7. siječnja 1974. godine, a prvu profesionalnu sezonu, 1992./’93., „odradio“ je u dresu Fenerbahčea. U sezoni 1998./’99. postao je najbolji strijelac Eurolige te turske lige.

Nakon toga slijedi prelazak u najljućeg rivala – Efes. Zadržao se tamo samo jednu sezonu, a onda seli u susjednu Grčku. Prvo je sezonu proveo u AEK-u. Tu je osvojio grčki kup, u kojem je proglašen za najkorisnijeg igrača.

Sljedeće dvije sezone igrao je za Panathinaikos, a u tom periodu stigao je i do najvećeg trofeja karijere – naslova Eurolige. Tako je postao prvi Turčin kojem je to pošlo za rukom.

Ostatak karijere proveo je kao prava ptica selica. Po sezonu ili kraće proveo je u Ulkeru, SuperSonicsima, pa je ponovio Panathinaikos, Ulker i Fener, a za kraj PAOK i turski ITU.

Na europskom prvenstvu za igrače mlađe od 22 godine Talijanima je utrpao nevjerojatnih 50 poena, ali turska reprezentacija je s tog prvenstva otišla s drvenom medaljom. S prosječna 22 poena bio je i najbolji strijelac tog turnira.

Sa seniorskom reprezentacijom sudjelovao je na devet velikih natjecanja, a jedina medalja mu je srebro s EP 2001. Domaći teren pomogao je tad Turcima. Prvo su na produžetke izbacili Hrvatsku u četvrtfinalu, a onda je isti scenarij uslijedio u polufinalu protiv Nowitzkog i društva. Kutluay je u pobjedi vrijednoj medalje ubacio 24 poena. I u finalu je bio najbolji strijelac Turske, ali Jugoslavija je bila prejaka.

Kutluay se smatra jednim od najboljih europskih šutera svoga doba. Kao vrhunskog scorera mogla ga je upamtiti i zagrebačka publika, budući da je Ciboni ’99. utrpao 41 poen, uz šut za tricu 6/8.

Nakon igračke karijere prvo je radio kao stručni komentator, a kasnije je prepoznao projekt „Darušafaka“, u kojem trenutno radi kao team manager. Bivši turski kapetan, legendarni šuter, Ibrahim Kutluay.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com