Sedmo mjesto Zadarska realnost ili uspjeh

Array

U proteklu sezonu, kao i u mnoge prije nje, Zadranke su ušle sa željom da osiguraju ostanak u ligi. Pošto je Požega odustala prije početka natjecanja bilo je bitno izbjeći posljednju poziciju što se poslije pokazalo lakom zadaćom jer je Dubrava bila lagan zalogaj za sve ekipe u prvenstvu. No vratimo se mi na zadarske košarkašice i pregled njihove sezone.

Po dobrom starom običaju u novu sezonu su ušle bez svoje dvije najbolje igračice iz prethodne sezone. Glorija Sikirić i Ivana Blažević su otišle u Novi Zagreb, dok je standardna članica petorke, Ema Meštrović, napustila klub i potpisala za Agram.

Zamjene” tim igračicama bile su Davorka Balić i Zorka Bilić koje su pristupile Zadrankama, dok se Lara Nikpalj nakon par sezona provedenih u Agramu vratila u svoj matični klub. U prvu ekipu promovirano je nekoliko juniorki i kadetkinja te se s curama koje su ostale iz sezone prije krenulo u potragu za ostankom.

Već nakon odigranih par kola bilo je jasno da bijelo-plave imaju ekipu i za veće domete od samog ostanka. Posebno nakon pobjede u Omišu apetiti među pratiteljima ovog kluba su narasli i svi su odmah očekivali ulaz u playoff. No cure su ostale čvrsto na zemlji i nastavile s mukotrpnim radom na treninzima. Na veliku žalost trenerice Mazije sredinom sezone se ozlijedila jedna od najkonstantnijih igračica dotadašnjeg dijela prvenstva Josipa Sesar. Nakon pregleda je utvrđeno da treba pauzirati 5 do 6 mjeseci, što je bio velik udarac za ekipu.

Srećom ubrzo nakon toga klubu je pristupila iskusna Martina Gambiraža i već u prvoj utakmici koju je odigrala pokazala svoju kvalitetu. Do kraja sezone se ozlijedila i Lucija Perica no sve su to zadarske košarkašice uspjele prebroditi. Pobjede su počele dolaziti i bilo je svima jasno da će ekipa uspjeti ući među 8 najboljih ženskih ekipa u Hrvatskoj.

Tada je krenuo lov na pozicije, a kako su prva četiri mjesta bila zauzeta bijelo-plave su se zajedno s Pleterom i Studencem iz Omiša krenule boriti za petu poziciju. Na samom kraju prvenstva uslijedio je poraz od Pletera u Rijeci i tad je bilo izgubljeno 5. mjesto no prava žal ostaje za porazom od Medveščaka na Višnjiku gdje su domaće cure pobijedile same sebe i tim porazom izgubile i 6. poziciju u prvenstvu.

Sedmo mjesto im je u doigravanju donijelo za protivnika Novi Zagreb i pobjednik je bio poznat i prije početka utakmica. No treba istaknuti da su u uzvratnoj utakmici Zadranke pružile odličan otpor favoriziranom protivniku i na jedan uspješan način okončale sezonu.

Na ostvarenom uspjehu treba čestitati svim curama predvođenim trenericom Marijom Mazijom, njenim pomoćnikom Šimom Vidakovićem, sportskim direktorom Branimirom Peričićem i predsjednikom Oliviom Meštrovićem.

Klupska lista strijelaca u sezoni 2011./12.

Davorka Balić 210, Lara Nikpalj 196, Antonija Erslan 194, Lara Majstorović 157, Zorka Bilić 155, Martina Gambiraža 111, Lucija Perica 88, Josipa Sesar 73, Lucija Štrmelj 57, Marija Erslan 24, Antonela Bodrožić 12, Patricija Baždarić 6, Sara Frakin 5, Marija Vukić 2 koša.

Druga najbolja sezona

Od povrataka u A-1 ligu (2006./07.) košarkašice Zadra najveći su uspjeh postigle u sezoni 2007./08., kada su u Ligi za prvaka ostvarile plasman na šesto mjesto. Njihov drugi najbolji rezultat u posljednjih šest godina jest ovosezonski: sedmo mjesto u tzv. regularnom dijelu, odnosno četvrtfinale doigravanja u kojem su s dva poraza zaustavljene od Novog Zagreba.

Related Articles