Sesar: Naši glavni igrači u svojim klubovima nisu nositelji igre te je nerealno očekivati veliki rezultat u reprezentaciji

Josip Sesar je u intrevjuu novinaru Večernjeg lista rekao što misli o hrvatskoj ligi, našim NBA igračima, reprezentaciji, trenerskim ambicijama i drugim košarkaškim i nekošarkaškim temama.

Proučavate druge trenere. Nekoga posebno?

Željka Obradovića i Dimitriosa Itoudisa, primjerice. Volim pogledati sve i upijati znanje. Kroz Euroligu uvijek ime trenera od kojih se može puno toga naučiti. No, ima se što naučiti i iz tuđih pogrešaka.Europska utakmica mi je ispred NBA lige. Draže mi je pogledati final-four nego polufinala NBA lige. Zapisujem, gledam snimke utakmica, seminare po internetu, intervjue velikih trenera. Nije to lagan posao koji se može raditi usput.    Zadovoljan je poslom u Gorici? – Naravno, napravili smo dobar posao. Vjerovao sam da ćemo završiti i na višoj poziciji. Imali smo ozlijeđene i bolesne igrače, to nas je spriječilo da napravimo bolji rezultat. To je ova momčad, radom i talentom, zaslužila. To je viša sila na koju nismo mogli utjecati. Ispali smo u četvrtfinalu od Splita koji je imao dobru sezonu.

Što je sljedeća razina koja ga zanima?

Teško je planirati u trenerskom poslu. Razgovaram s Goricom, ali javili su mi se i neki drugi klubovi. Ono što mi je bilo zanimljivo u Gorici je da smo krenuli od nule, kroz drugu ligu u kojoj smo napravili sjajan rezultat u A1 ligi. U prvoj sezoni u Premijerligi smo napravili sjajan rezultat i završili šesti. Volio bih nadograditi ovu momčad. Imamo mladu, potentnu momčad, dobili smo novog predsjednika… Vidjet ćemo može li klub sve to skupa financijski ispratiti. Važno mi je napraviti korak naprijed. ABA 2 ligu smo zaslužili rezultatski, no nije realno da je igramo u ovom trenutku. Volio bih da u Hrvatskoj probamo uloviti barem jedan finale. Ove godine smo izgubili u polufinalu kupa. Naišli smo na Cedevitu, najbolju hrvatsku momčad. Ako ovako ostane sljedeće godine, mogli bismo napraviti više. Intrigira vas posao u Hrvatskoj, bez obzira na loše stanje u našoj košarci? – Nemam problema s tim. Moj fokus je parket i rad s mladim igračima. Naravno da uz mlade moraš imati iskusnije. Svi smo svjesni problema, no imam dojam da se u našem društvu gleda više na negativnosti nego na pozitivne stvari. Važno mi je da smo promovirali četiri-pet mladih igrača koji prošle godine nisu imali status i ponude. Svi ti igrači imaju ponude drugih klubova. Dosta smo vezani i uzajamno si vjerujemo.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/sport/bio-je-talentiran-kao-drazen-i-kukoc-a-evo-gdje-je-danas-ne-zalim-ni-za-cim-1325428