Siniša Kuharić: Ako posložimo kemiju, ova ekipa u sebi ima potencijal za velike stvari!

Ususret Europskom prvenstvu košarke u kolicima, koje se u Ateni igra od 11. do 18. srpnja, porazgovarali smo s izbornikom naše nacionalne vrste Sinišom Kuharićem, kako bi široj javnosti približili, ne samo ovu smotru, već i košarku u kolicima kao sport.

“Za početak, hvala Vam na izdvojenom vremenu izborniče, recite nam prvo kako je izgledao pripremni ciklus?”

“Iza nas su dva kratka vikend ciklusa priprema po pet treninga, a od 2. do 8. srpnja imamo treći i završni ciklus priprema pred prvenstvo. U nedjelju 11.7. putujemo u Atenu. Naravno, volio bih da smo mogli više biti zajedno, ali mislim da u datim okolnostima izvlačimo maksimum. Sve pripreme po prvi puta odrađujemo u SGC Aton u Nedelišću i moram reći da smo super zadovoljni uvjetima i domaćinstvom.”

“Što očekujete od Divizije B Europskog prvenstva?”

“Očekujem vrlo jak turnir sa prilično izjednačenim reprezentacijama. Dobili smo prilično tešku skupinu sa reprezentacijama Austrije, Litve i Srbije. Austrija je povratnik iz A divizije i imaju ambiciju povratka u elitni rang tako da će ovom prvenstvu pristupiti sa najvišim ambicijama. Sa reprezentacijom Litve smo se susreli na prošlom prvenstvu u Belgiji 2018. i izgubili 20 razlike. Na kraju tu je i reprezentacija Srbije kojoj je ovo prvi nastup u B diviziji, ali rade vrlo sustavno i mogli bi biti jedna od najuigranijih reprezentacija na turniru zbog toga što su u zajedničkom trenažnom programu vjerovatno više od svih reprezentacija na turniru. U drugoj skupini su reprezentacije BIH, Rusije, Latvije i domaćina turnira Grčke.”

Možete li nam malo približiti roster, sigurno ima puno čitatelja koji nisu upućeni u košarku u kolicima pa nama recite tko se sve našao na popisu reprezentativaca.

“Naša reprezentacija na prvenstvo odlazi u rosteru Igor Ograjšek, Nermin Pandžić, Stipan Pešić, Nikola Bistrović, Ademir Demirović, Ivica Vujica, Ante Štimac, Dejan Nišandžić, Matija Tenšić, Emil Baliga, Kristijan Čabraja, Luka Bastalić. Sa nama na pripremama je i Marko Mravak iz Splita koji se nameće svojim radom i svakako će biti dio reprezentacije u budućim ciklusima. Na prvenstvo putujemo sa 4 debitanta, što je u skladu sa planom da u narednim ciklusima uključimo još mladih igrača u reprezentativni program. Nadam se da će nas zaobići ozljede i da će pojedincima privatne situacije dozvoliti da na ovo EP odemo u kompletnom sastavu. Na treninzima se radi odlično i ako posložimo kemiju, ova ekipa u sebi ima potencijal za velike stvari.”

Kakve su ambicije Vas kao izbornika na ovoj europskoj smotri?

“Vrlo je teško prognozirati rezultate u ovim korona uvjetima jer na Europsko prvenstvo odlazimo praktički bez ijednog pripremnog turnira i utakmica. Ali neovisno o tome, naše ambicije uvijek moraju biti visoke i moramo svakoj utakmici pristupiti kao tim koji je spreman dati 120% svake sekunde utakmice. Ovo prvenstvo će nam dati kvalitetnu povratnu informaciju o tome gdje smo u odnosu na konkurente te na čemu moramo više raditi u narednom ciklusu.”

I za kraj, što sa sigurnošću možemo očekivati od naših dečkiju?

“Osobno očekujem da sa ponosom nose Hrvatski grb na dresu i da se u skladu sa time ponašaju kako van terena tako i na terenu. Na treninzima i utakmicama očekujem maksimalan prostup, a rezultat će doći kad tad kao posljedica tih faktora.”

Izborniče hvala Vam i sretno!

 

Related Articles