Šiši za SN: “Pali me taj vatreni ugođaj koji se očekuje u Splitu! Mi to možemo proći!”

Array

U srijedu je, čekajući ogled s Wizardsima, “visio” i uz mobitel, pratio je kako će proći izvlačenje skupina olimpijskih kvalifikacija. I zadovoljan je, kaže, što nam je podario ždrijeb u Švicarskoj.

Ako niste zaboravili, kad je Hrvatska posljednji put bila na Igrama, morali smo do Rija doći preko olimpijskih kvalifikacija u Torinu, a to je, za onoga tko voli košarku, nemoguće zaboraviti. Dario Šarić je na tom torinskom turniru, koji će, barem za ovog autora, ostati i najbolji turnir koji je Hrvatska ikada odigrala, briljirao. Izabran je za MVP-a tog turnira, a ono što je odigrao u Torinu može se usporediti, barem kad pričamo o seniorskim dometima ovog danas 25-godišnjaka, jedino s onim beogradskim danima kad je Ciboni posve neočekivano donio naslov prvaka ABA lige 2014. godine.

Dario Šarić, otkako je postao važan igrač hrvatske reprezentacije, zapravo je referentna točka naših ambicija. Bez njega ne ide, a Hrvatska može računati na velike stvari jer je Dario Šarić velik. Kombinacija Darija Šarića i Bojana Bogdanovića u velikim zajedničkim izdanjima, poput onoga u Torinu, praktički je neobranjiva.

I kad smo se prisjetili koliki značaj ima Šarić za Hrvatsku, red je da Šiši malo analizira i reprezentacije koje nam dolaze u Split.

– Pa ono što odmah bode u oči jest dolazak Brazila s Acom Petrovićem na klupi u Split i ne treba uopće dvojiti o tome da će taj naš ogled biti iznimno zanimljiv. Tu je i Rusija, tu su Nijemci, ali nekako mi se čini da imamo dobre šanse za proći tu skupinu. No, treba biti oprezan, znamo i da nam je u uvodnoj skupini Tunis, isto dobra reprezentacija s Mejrijem. Nekako nisam htio uoči ždrijeba Senegal iz one posljednje jakosne skupine, jer se sjećam naše međusobne utakmice na SP-u u Španjolskoj, znam koliko su te afričke reprezentacije zeznute. Ipak, kad se podvuče crta, mislim da će odluka biti ili mi ili Brazil. I mi to možemo proći. Jasno, ne zanemarujući snagu Rusa ili Nijemaca, uostalom, u svaku utakmicu treba ući sa sto posto.

No, odmah je dodao…

Imamo prednost domaćeg terena i to jest prednost, ali opet ne treba pričati o velikim najavama, velikim mogućnostima, znate već kako je to s nama.

Sama činjenica da će se kvalifikacije za Igre igrati u Splitu je nešto o čemu će pozitivno razmišljati sljedećih pola godine.

– Kultura navijanja u Europi sasvim je različita od one kojoj svjedočim ovdje u NBA ligi. I jasno je da me pali taj ugođaj kojem se nadam u Splitu. Split je poznat kao srčan grad, kao sportski grad, kao grad koji će sigurno napuniti dvoranu, a kako su i ostali dalmatinski gradovi blizu, stići će sasvim sigurno ljudi i iz ostalih dijelova Hrvatske, ne sumnjam da će to biti sjajan ugođaj.

I evo nas, stigli smo do kvalifikacija za Igre, a da to nismo zaslužili na terenu, odnosno nismo se kvalificirali za SP.

– Tako je kako je, uspjeli smo na koncu dobiti šansu. Sad, jesmo li je zaslužili ili ne, više nije ni važno. Važno je da opravdamo na parketu da nam je tu mjesto, da pripadamo ovom krugu reprezentacija, da smo vrijedni Olimpijskih igara,

Iako nas nije bilo, Dario Šarić je gledao, pratio što se zbiva na SP-u u Kini. Kakve dojmove nosi, bilo je tu dosta iznenađenja?

– Vjerojatno ciljate na Amerikance koji su doveli na SP 12 NBA igrača, i znam da je to 12 dobrih NBA igrača, no FIBA-ina pravila su drugačija od NBA pravila. I nikako se ne slažem s nekim tezama da se u Europi igra kvalitetnija košarka, jer to naprosto nije tako, jednostavno se dogodila takva situacija. Sve je to sport. Francuska je izbacila u četvrtfinalu Amerikance jer je imala sjajnog Goberta, imala je sjajnog Fourniera, a Amerikanci nisu imali šuterski dan. Uži je teren u FIBA pravilima, trica je bliže.

Šiši je zadovoljan u Sunsima. Pomaže mu u svemu tome i povjerenje koje dobiva od Montyja Williamsa, trenera kojega je upoznao u Sixersima.

– Bili smo zajedno tamo ona dva mjeseca na početku lanjske sezone, trudi se jako, brine se o nama.

Jedan drugi trener, onaj koji mu je sada izbornik, najavio je dolazak u SAD. Posjetit će i Darija.

– U kontaktu sam s Veljkom Mršićem, znam da namjerava doći u SAD. I s ostalima igračima sam u kontaktu, čujemo se, kad igramo jedni kod drugih odemo na večeru, ako je moguće zbog rasporeda. Bio je Bojan kod mene prije tri tjedna, bio sam sa Zupcem…

Kompletan intervju dostupan na linku:

Related Articles