Slavonski Brod odustaje od A1 lige, ostavka Ivice Karduma

Array

Slavonski Brod ipak nije uspio prebroditi najveću krizu u svojoj povijesti. Nakon dvije i pol godine borbe i odolijevanja svim zahtjevima koje sa sobom nosi prvoligaško natjecanje, klub je, zbog nepremostivih financijskih problema, primoran odustati od natjecanja u A1 ligi.

Najvažniji je to zaključak sinoćnje sjednice Upravnog odbora kluba kojeg je danas javnosti priopćio dopredsjednik Marko Blažević. Također, na istoj sjednici ostavku je podnio prvi čovjek kluba, sportski direktor Ivica Kardum, koji tako, nakon uspješne igračke karijere, nakon 21 godine napušta klub kojeg je s pozicije sportskog direktora doveo do najvećih uspjeha u njegovoj povijesti.

Kardum je na današnjoj press konferenciji izrazio žaljenje što je došlo do ovog trenutka, no i rekao da je izrazito ponosan na sve što je klubu dao i s njim ostvario kroz proteklu 21 godinu. Međutim, klubu je za normalno funkcioniranje u A1 ligi potrebno dodatnih 400-500 tisuća kuna jer će, u protivnom, dug Slavonskog Broda na kraju sezone još dodatno narasti. Kardum je ponudio i svoje razmišljanje u kojem smjeru bi klub dalje trebao ići:

“Klub ostaje mladima, juniorima i kadetima koji mogu igrati natjecanje bez ikakvih problema. Trebalo bi angažirati jednog dobrog trenera koji bi od te djece trebao napraviti igrače da bi se kroz neko izvjesno razdoblje ponovno moglo doći u situaciju da se napadne prva liga. Osobno, ja se u novoj priči više ne vidim. U klubu sam 21 godinu, umorio sam se, sada je vrijeme da dođe netko drugi, a ja sam uvijek spreman pomoći.”

Kardum je također najavio da bi se u siječnju trebala sastati Skupština kluba koja bi, po njegovom razmišljanju, trebala donijeti sljedeće odluke: ili će KK Slavonski Brod u stečajni ili u likvidacijski postupak, što bi značilo da bi klub kao novi subjekt trebao okrenuti novu stranicu i stvarati neku novu povijest. A to bi značilo, krenuti ispočetka, od B1 lige.

Preveliki troškovi natjecanja prve lige propisani od strane HKS-a, manjak interesa gledatelja i sponzora za košarku uzrokovan statusom A1 lige i financijska nemoć lokalne samouprave za ulaganje u klubove rezultat su tako propasti još jednog prvoligaša iz tzv. male sredine.

S obzirom na indolentnost onih koji brinu o hrvatskoj košarci i koji u najvećoj mjeri mogu promijeniti ovaj zastrašujući trend propadanja prvoligaških klubova, ostaje nam samo slegnuti ramenima i zapitati se:

Tko je sljedeći?

Related Articles