Spalato osvojio Križevce, Kobe Bryant dobio prvi mural u Hrvatskoj

U Križevcima se održao prvi službeni FIBA 3×3 turnir u uličnoj košarci u ovoj sezoni. Pandemija koronavirusa poremetila je brojne planove i rasporede i u ovom sportu, koji od Tokija postaje olimpijski, no u Križevcima su se ipak stvorili uvjeti za održavanje vrlo jakog turnira. Pobjedu je odnijela ekipa Spalata, koja je sa 21:15 nadjačala Crne guje u finalu, dok je treće mjesto pripalo splitskim Statistima. 

Da su sve ekipe dugo čekale početak sezone, dovoljno govori činjenica da smo u Križevcima gledali reprezentacije Hrvatske te Bosne i Hercegovine, kao i još neke od najboljih hrvatskih ekipa. Nakon razigravanja po grupama, četvrtfinale nam je ponudilo nekoliko izuzetno jakih okršaja, a svakako se ističe pobjeda splitskog Spalata protiv Ecosromara iz Viteza, najbolje momčadi susjedne nam Bosne i Hercegovine, kao i ispadanje prošlogodišnjeg pobjednika, ekipe General Vasilije Mitu, koja je ispala od Statista (prva momčad Hrvatske).

U polufinalu smo vidjeli bitku za Split između Spalata i Statista, a ispostavilo se da je to bilo svojevrsno finale prije finala. U nevjerojatno izjednačenom dvoboju sjajnih rivala, Spalato je slavio s tijesnih 21:19 i ovjerio vizu za finale protiv zagrebačkih Crnih guja. Ta je utakmica bila jednosmjerna ulica u koju je Spalato usmjerio sjajni Ivan Jukić, koji je s nekoliko trica odmah na početku postavio visokih 10:2. Tu je prednost Spalato bez većih problema sačuvao te s 21:14 osvojio Križevce. Već spomenuti Jukić ujedno je zaslužio i nagradu za MVP-a turnira, a treće je mjesto pripalo Statistima koji su u borbi za treće mjesto savladali Dubravu. 

Gledatelji, koji su u velikom broju pohodili turnir, imali su prilike uživati i u utakmici križevačkih košarkaških legendi, predvođenih braćom Ivanom i Markom Tomasom. Pored njih, nastupili su još i Filip Kašik, Darko Celovec, Igor Kuzmić i Dejan Hrlec. Na koncu je s 12:10 slavila trojka koju je predvodio Marko, no svi su akteri ovog dvoboja pokazali kako unatoč veteranskoj dobi imaju još dosta trikova za pokazati. 

https://www.youtube.com/watch?v=lKcElJ774OI&feature=emb_title

Osim natjecateljskog dijela, turnir koji se održava pod sloganom „Ulica, to smo mi“ imao je i posebno značenje jer se u vrijeme igranja na zidu iza igrališta oslikavao mural u spomen na Kobea Bryanta.  Za njegovo izrađivanje zaslužni su akademski slikar Siniša Bovcon i Kruno Thorn koji su baš nedavno izradili i mural za poznatog hrvatskog reprezenativca Krunu Simona. Križevci su time postali prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio mural posvećen jednom od najboljih košarkaša svih vremena, a koji nas je tragično napustio početkom godine.

Related Articles