Španjolci odlučili kako će završiti prvenstvo

Kao i u većini zemalja i sportskih organizacija, tako se i u Španjolskoj zadnjih dana dosta raspravljalo o tome hoće li se, i ukoliko hoće, na koji način nastaviti domaće košarkaško prvenstvo. Budući da je korona virus Španjolsku pogodio poprilično jako, možemo reći da je trenutno stanje u državi, vezano uz održavanje sportskih događaja poprilično optimistično. Upravo zato je u ponedjeljak, 20.04., održan sastanak na temu nastavka prvenstva, a španjolski savez o svemu je izvijestio javnost. Svi detalji ideje o završetku prvenstva su izneseni, a donesena je odluka kako će se prvenstvo okončati sistemom doigravanja 12 najbolje plasiranih ekipa prvenstva.

Sistem natjecanja

Sistem natjecanja bazira se na podijeli timova na dvije skupine po šest te bi dvije najbolje ekipe iz svake skupine činile Final Four, odnosno prošle u polufinale natjecanja. Podsjetimo, košarkaška liga Španjolske ACB sastoji se od 18 klubova te tako samo šest klubova neće imati šansu boriti se za naslov. Gledajući trenutnu tablicu španjolskog prvenstva donesena je i odluka kako će izgledati dvije skupine u kojima će se ekipe natjecati.

Skupine i rokovi

Skupinu A činit će tako vodeća Barcelona, Tenerife, Bilbao, Basconia, Malaga i Joventut. Skupinu B tvori ostalih šest ekipa koje se nalaze među 12 prvoplasiranih a to su: Real Madrid, Zaragoza, Andorra, Valencia, San Pablo i Gran Canaria. Prema rasporedu koji je osmišljen, odigrat će se čak 33 utakmice u roku od dva tjedna kako bi se dobio prvak. Svi timovi složili su se da je 31. svibnja datum do kojeg se odluka mora i službeno potvrditi. Kada se radi o datumima, također je donesena odluka da je 10. srpnja rok do kojeg se mora odigrati posljednja utakmica ovog doigravanje. Ukoliko se ovaj zadani rok prekorači, prvenstvo će za ovu sezonu ostati nedovršeno, odnosno nećemo imati prvaka istog. Naravno, cijeli ovaj plan donesen je pod budnim okom španjolskog Ministarstva zdravstva i sada preostaje samo čekati i nadati se smirenju pandemije koju je uzrokovao korona virus.

_

Šanse za nastavak i stanje u Španjolskoj

Španjolska je posljednjih tjedana postala svojevrsni hotspot što se pandemije tiče i doista je teško reći hoće li sportska događanja biti nastavljena. Budući da se nalaze na trećem mjestu po broju preminulih u svijetu (ispred njih su samo SAD i Italija) te na drugom mjestu po broju oboljelih (ispred je SAD), s velikom dozom skepticizma treba dočekati ovu vijest.

Iako se stanje u državi postepeno popravlja, prerano je za donositi bilo kakve zaključke. Čak su i neke online kladionice počele svojim korisnicima otkazivati oklade koje se tiču dugoročnih ishoda prvenstva dok će druge još malo sačekati s time.

Kako god se ova komplicirana situacija odvijala i kakav god njen ishod bio, sasvim sigurno možemo reći da je organizacijski dio od strane saveza u suradnji s Ministarstvom zdravstva učinio sve u svojoj moći kako bi na što jednostavniji način priveo sve kraju i teško im se na bilo čemu može prigovoriti. Fanovima sporta, u ovom slučaju španjolske košarke, kojih ima doista puno u Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo no čekati i nadati se da će ovo ludilo završiti, a život i sport se polako vratiti u normalu.