Španjolci ponovno bolji od Hrvatske

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 19 godina jučerašnjim četvrtfinalnim porazom na svjetskom prvenstvu gurnuta je u borbu za plasman od 5. do 8. mjesta. Današnji protivnici su im bili stari znanci iz skupine, reprezentacija Španjolske. Od istog protivnika doživjeli su poraz u prvoj fazi natjecanja koji ih je koštao teškog ždrijeba i vjerojatno polufinala te borbe za odličja. Iako je utakmica bitna zbog plasmana, pravog natjecateljskog smisla nije bilo i objema ekipa je ostalo samo da odrade ostale utakmice. Španjolci su ponovno bili bolji i zasluženo slavili.


Španjolska – Hrvatska 75:64 (19:20; 38:36; 57:48)

Španjolska: Mendia, Pauli, Vicedo 13, Brizuela 12, Chapela, Hernangomez 8, Diaz 11, Saiz 16, Nogues 5, Perez, Marin 3, Homs 7.

Hrvatska: Junaković 6, Gabrić 13, Gulam 2, Mustapić, Demo, Šarić 20, Brzoja 13, Mavra, Bošnjak 8, Bender, Marić 2, Jurković.


Naši su solidno otvorili utakmicu i zahvaljujući prvenstveno Mislavu Brzoji i Dariju Šariću gotovo cijelu prvu četvrtinu održavaju malu prednost. Do poluvremena Španjolci su zaigrali bolje te gotovo čitavu drugu dionicu održavaju minimalnu prednost. Šarić i Brzoja do poluvremena su ubacili svaki po 12 poena.

Furija je odlično otvorila drugo poluvrijeme i serijom 8:1 odvaja se na desetak poena prednosti. Tu prednost su čuvali sve do kraja utakmice. Naši nikako nisu uspijevali uhvatiti priključak, a tek su u jednom navratu došli na šest poena zaostatka. Utakmica je završena rezultatom 75:64.

Bila je to potpuno zaslužena pobjeda Španjolaca i nova blijeda partija naše momčadi. Više nego očito je da su se naši nositelji igre potrošili i opet je do izražaja došla kratka klupa naše momčadi.

Šarić ponovno nije mogao sam. Bila je to još jedna statistički odlična partija, ali ostaje i dalje pitanje zašto je morao igrati cijelu utakmicu? Za očekivati je bilo da će izbornik Brajković odmoriti Darija i sačuvati ga od eventualnih ozljeda jer će biti potreban Jasminu Repeši na Eurobasketu. Bez obzira na godine umor je očigledan i treba raditi u interesu hrvatske košarke da se ne ponovi slučaj koji se dogodio s Ivanom Benderom kojeg čeka duga pauza.

Naravno da nije isto hoćemo li završiti na petom ili osmom mjestu, ali pitanje je zašto je igra Hrvatske reprezentacije toliko orijentirana na jednog igrača i kako bi izgledali uopće bez njega. Ovim momcima ne treba osporiti trud i volju koju su pokazali tijekom prvenstva, ali nikako se ne mogu oteti dojmu da se moglo i moralo više.

Sutra je na rasporedu utakmica protiv Kine za sedmo mjesto, a po završetku treba analizirati cijelo prvenstvo i pogledati gdje se pogriješilo. Kako god utakmica završila, ostaju mnoga pitanja na koja je potreban odgovor.