Španjolska u finišu slomila Hrvatsku

Array

U derbiju dana na U19 svjetskom prvenstvu sastali su se Hrvatska i Španjolska. Nakon prva kola obje ekipe imaju po dvije pobjede i od ranije su osigurale drugi krug natjecanja. Španjolska je slavila u odličnoj utakmici punoj preokreta te prenosi četiri boda u sljedeću fazu.


Hrvatska – Španjolska 76:86 (15:25; 40:39; 57:64)

Hrvatska: Junaković, Gabrić 3, Gulam, Mustapić 11, Demo, Šarić 23 (15 skokova, 10 izgubljenih), Brzoja (c) 22 (9 skokova), Mavra 13, Bošnjak , Bender 4, Marić, Jurković.

Španjolska: Mendia, Pauli 6, Vicedo 13, Brizuela 14, Chapela, Hernangomez 3, Diaz (c) 10 , Saiz 11, Nogues 9, Perez 12, Marin 4, Homs 4.


Početak utakmice otvoren je efikasno s obje strane. Igralo se koš za koš, a nakon tri odigrane minute rezultat glasi 8:7 za Španjolce. Na otvaranju prve dionice igre, Hrvatska je odmah pokazala širinu tako da su se gotovo svi upisali u strijelce, a nakon trice Mislava Brzoje bilo je plus dva.

Naši igrači su zastali nakon vodstva i Španjolci rade seriju 6:0. Četiri minute prije kraja prve dionice imali su četiri poena viška. Španjolsku seriju prekida Dario Šarić koš faulom i smanjuje na jedan poen zaostatka. Dvije minute prije kraja, za Furiju u igru ulazi Guillermo Hernangomez te na krilima njegovog ulaska Španjolci rade seriju 11:0 s kojom odlaze na velikih dvanaest razlike. Dominik Mavra košem je zaključio četvrtinu koja završava rezultatom 25:15 u korist Španjolaca.

Šarić je u svega dvije minute druge četvrtine iznudio četiri faula Španjolskih igrača te ih rano uveo u bonus. Nažalost Šibenčanin nije bio raspoložen kao inače te je imao čak sedam izgubljenih lopti za malo više od desetak minuta na parketu.

Nakon time-outa potpuno druga Hrvatska izlazi na parket. U minutu i pol anulira kompletnu prednost Španjolske reprezentacije. Brzoja je zabio dvije trice, a Ivan Bender i Jakov Mustapić su pomogli s dva poena. Nakon odličnog perioda igre naših, rezultat je iznosio 30:29 za Španjolce, a nakon pogođenih bacanja Šarića ponovo prelazimo u vodstvo.

Na drugoj strani Diaz, također s linije za slobodna bacanja, prekida našu seriju. Do kraja četvrtine ritam igre je malo splasnuo tako da nije bilo novih serija, a na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 40:39 za naše košarkaše.

Odlično Hrvati otvaraju drugo poluvrijeme i preko Brzoje i Šarića radimo seriju 5:0, a na semaforu svijetli 45:39. Španjolci ubrzo odgovaraju preko Brizuele i Viceda koji rade seriju 10:2 za njihovo novo vodstvo. Prednost ponovo na našu stranu stavlja fantastični Brzoja koji s novom tricom odvodi Hrvatsku do rezultata 50:49, Mislav je u tom trenutku bio na 6/9 iza linije za tri poena.

Tu smo stali, a Španjolci preko Diaza i Saiza rade novih 8:0 i odlaze na plus sedam. Brajković zove time-out nakon kojeg prekidamo nalet protivničke momčadi koševima kapetana Brzoje. Ipak Španjolci su bolje reagirali do kraja treće dionice i odlaze na velikih plus deset. Srećom Mavra kao i u prvoj četvrtini stavlja tricu u posljednjim trenutcima. Smanjuje na, koliko toliko prihvatljivih, sedam poena zaostatka, a rezultat glasi 57:64.

Šarić svojim devetnaestim poenom otvara četvrti period igre. Na početku nismo iskoristili Španjolsku dekoncentraciju i samim tim nismo uspjeli dovesti utakmicu u egal, no kako je vrijeme odmicalo, najprije preko Mustapića pa potom i Mavre, dolazimo na minus jedan i egal završnicu.

Pri rezultatu 70:69 za Španjolce Šarić s linije za slobodna bacanja ima priliku dovesti u vodstvo svoju ekipu, ali nažalost promašuje oba. Španjolci to koriste i preko Brizuele odlaze na plus tri. U sljedećem napadu Šibenčanin opet dolazi na liniju za slobodna bacanja, ali ovog puta je precizan te smo ponovno na poen zaostatka.

Vicedo je u sljedeća dva napada precizan i odvodi Španjolce na velikih plus pet, a naš posjed lopte je prokockao Dominik Mavra koji je napravio faul u napadu. Španjolci su mirno priveli utakmicu kraju te slavili 76:86.

Naši su ovim porazom zauzeli drugo mjesto u skupini, a u sljedećem krugu natjecanja križamo se s ekipama iz grupe B gdje se nalaze Litva, Argentina, Iran i Češka.

Related Articles