Što ako ? Hrvatska u kvalifikacije s Hezonjom, Benderom, Radoševićem…..

S obzirom da se bliži taj dugo očekivani lipanj i Olimpijski kvalifikacijski turnir koji će odrediti sudbinu reprezentacije i riješiti dvojbu hoćemo li napokon otići na veliki turnir, pripremili smo jedan neobičan tekst koji se temelji na pretpostavci koja je daleko od realne. No, svrha pretpostavke je da se upitamo što bismo sve mogli da smo kompletni…

Pretpostavka je da je hrvatska košarka idealni svijet u kojem nema problema u međusobnim odnosima i u kojem se svi redovno odazivaju na reprezentativne akcije dugi niz godina. Ovo pišemo jer je izgledno da ćemo kvalifikacije morati igrati bez NBA igrača. Svi naši NBA akteri će biti poprilično aktivni u doigravanju jer su im momčadi poprilično kvalitetne.

Bez NBA igrača u Splitu ?

Playoff će se igrati u vrijeme splitskih kvalifikacija što je znak odsutnosti Bojana Bogdanovića, Ivice Zupca i Darija Šarića, a uostalom je teško vjerovati da će svi ispasti u prvoj rundi postsezone.

Stoga se nameće pitanje, što bez NBA igrača ? Protivnici nam nisu lagani na splitskom turniru pa je pitanje hoće li roster iz prošlih kvalifikacijskih okupljanja biti dovoljno snažan za takvu razinu košarke ?

Bilo bi stoga idealno da se okrenemo svim ostalim raspoloživim snagama kako bi stvorili najjaču moguću ekipu. Euroligaša ima napretek….

mario-hezonja-panathinaikos

Za Krunu Simona se svakako očekuje da će biti prisutan, a nepoznanica su Dragan Bender, Ante Žižić, a o Mariju Hezonji ne treba previše govoriti jer je izbornik naglasio da ga ne planira zvati. Leon Radošević je odavno “u zavadi” s HKS-om (kao i Ivan Buva). Na raspolaganju su i neki mlađi momci koji “plešu oko Eurolige” (Krešo Nikić, Matej Rudan).

Kako bi Hrvatska izgledala s Euroligašima ?

Hrvatska s Euroligašima ne bi izgledala loše s obzirom da bi od njih mogla sastaviti kompletnu petorku. Primjerice – Simon, Hezonja, Bender, Radošević, Žižić. Kada se na tih pet igrača dodaju još oni najbolji iz aktualnog rostera (Bilan, Ukić, Šakić, Rogić, Krušlin, Prkačin, Drežnjak i ostali), hrvatska bi imala zanimljivu momčad sastavljenu bez NBA igrača. Ekipa bi definitivno bila konkurentnija i imala bi legitimnu šansu da na domaćem parketu izbori odlazak u Tokyo. Onda bi se s NBA dodatkom moglo kvalitetno napasti u Japanu!

Međutim, puno je faktora uključeno u formiranje ekipe pa je teško vjerovati da će se ta pretpostavka “idealnog svijeta” ikada ostvariti.

Related Articles