Što nam donosi trokružno prvenstvo?

Array

HKS je početkom tjedna donio odluku da će se HT Premijer liga u sezoni 2019./20. igrati trokružno, što znači da se liga produžuje za 11 kola, odnosno umjesto dosadašnja 22 kola, bit će ih 33. U obrazloženju ove odluke, Savez je napomenuo da je čak devet klubova smatralo da je veći broj utakmica potreban našim HT Premijerligašima.

Ova odluka može se promatrati s dvije strane. S jedne HKS ovim potezom želi dati na važnosti nacionalnom prvenstvu, dok s druge strane u poziciji kada naši klubovi jedva krpaju kraj s krajem, ostaje pitanje tko će podmiriti novonastale troškove. Veći broj utakmica znači i povećanje kadra momčadi za bar jednog do dva igrača.

Osim toga, zbog više utakmica, veća je i vjerojatnost ozljeda. Zagovornici trokružnog natjecanja kažu da će to donijeti veći broj utakmica mladim košarkašima, a dugoročno gledano i korist našoj košarci. S zadnjom konstatacijom se apsolutno slažemo i ta činjenica sigurno je veliki plus novog sustava prvenstva.

Ključna stvar ove odluke je odlučnost, Savez koji je donio rješenje (2/3 većinom glasova klubova) da se prvenstvo igra trokružno, mora čvrsto stati iza ove odluke. Trokružno prvenstvo mora se kao takvo igrati više godina, a ne se mijenjati već sljedeće sezone, jer onda sve ovo nema nikakvog smisla.

Kako god bilo, prvenstvo će od rujna imati 33 kola. Svaka odluka ima svoje prednosti i mane, a želja za promjenom je dobrodošla. Vrijeme će pokazati što to donosi hrvatskoj košarci, stanje teško da može biti gore i zbog toga svi mi koji volimo hrvatsku košarku moramo biti pozitivni.

 

 

 

Related Articles