Throwback: Buđenje i korak do medalje

Nakon kraćeg izbivanja ponovno vraćamo rubriku Throwback koja je svojevrsni podsjetnik na utakmice reprezentacije i velika natjecanja na kojima je nastupala naša izabrana nacionalna vrsta. U ovoj epizodi prisjećamo se novije povijesti i jednog od boljih uspjeha od samostalnosti, odnosno Eurobasketa 2013. godine u Sloveniji kada smo na kraju ipak ostali bez medalje, ali i napokon srušili prokletstvo četvrtfinala.

Hrvatska je bila smještena u skupini C s domaćinom Slovenijom, Španjolskom, Češkom, Gruzijom i Poljskom. Nakon prvog kola i poraza od Španjolaca (68:40) očekivao se potpuni hrvatski fijasko, pogotovo kada smo na jedvite jade u drugom kolu s tijesnih 77:76 svladali neugodnu Gruziju.

Jasmin Repeša i društvo su zatim počeli slagati stvari na svoje mjesto pa se slavilo protiv Poljske sa 74:70 nakon tijesne i velike pobjede nad domaćinom, Slovencima. Drugo mjesto u skupini poslije Španjolaca je potvrđeno pobjedom nad Češkom.

damjan-rudez-ante-tomic-hrvatska-reprezentacija-eurobasket-2013

Drugi krug i velike pobjede

Hrvatska je ušla u drugi krug gdje je u skupini F na kraju završila kao prvoplasirana ispred Slovenije, Italije, Španjolske, Finske i Grčke. Sjajne partije naše reprezentacije obilježile su pobjede nad Fincima, a posebno nad Italijom i Grčkom gdje je Bojan Bogdanović prerastao u vođu.

hrvatska-reprezentacija-2013

Srušeno prokletstvo

S prve pozicije Hrvatska je dobila nešto lakšeg protivnika u Ukrajini koja je na kraju i savladana rezultatom 84:72. U polufinalu je naša reprezentacija poražena od Litve s visokih 62:77, a u utakmici za treće mjesto se jednostavno ostalo bez gasa protiv Španjolske (92:66).

Hrvatska je na kraju završila kao četvrtoplasirana momčad koja je na prvenstvu nastupala u rosteru:

Ante Tomić, Lukša Andrić, Dontaye Draper, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Damjan Rudež, Roko Ukić, Damir Markota, Kruno Simon, Mario Delaš, Luka Žorić, Ante Delaš

Related Articles