Tihomir Bujan:”Dosta griješimo po pitanju selekcije, a zadarska košarka ima dobru perspektivu”

Prije točno godinu dana Tihomir Bujan vratio se u Zadar, povjerena mu je uloga voditelja omladinskog pogona kluba. 54-godišnji Bujan poznato je i vrlo iskusno trenersko ime, a nakon osvajanja juniorskog naslova, bila je izvrsna prilika da porazgovaramo s njime.

Osvrt na juniorsku završnicu, jeste li vjerovali u takav završetak sezone ?

Od početka sezone smo svjesni da imamo talentiranu momčad s jako razvijenim radnim navikama te vrlo velikim natjecateljskim motivom. Uz to mislim da je od velike važnosti bilo upravo igranje Prve lige, što se pokazalo na F4. Iskustvo izgrađeno igranjem jakih utakmica protiv jakih protivnika je možda bilo i presudno za osvajanje titule prvaka. Inače, ova ekipa, igrači 2002./03. godišta koju su do titule vodili treneri Marko Selin i Toni Dijan, već je nekoliko godina zajedno, a u selektiranju je bio uključen i Brane Longin, dok je prošle godine sa selekcijom 2001./02. radio kao trener i Jure Ružić. Mislim da su svi oni ugradili bar mali dio u ovogodišnju sjajnu priču koja je rezultirala osvajanjem Prvenstva Hrvatske.

Finalna utakmica bila je izvanredna, kako ste je vi vidjeli ?

Slažem se, prava finalna utakmica. Tvrda, solidnih obrana, obje ekipe dobro utrenirane i pravo nadigravanje. Mislim da je presudilo to naše iskustvo iz utakmica u Prvoj ligi, kvalitetnija rotacija te zaista dobar šuterski rang naših igrača, pogotovo u drugom poluvremenu.

Kakav je plan s juniorskim prvacima, gdje bi trebali nastaviti svoj seniorski put?

To ćemo definitvno znati kroz nekoliko dana. Logično je da već dogodine neki od njih zaigraju za seniore Zadra, također je logično da neki ostanu u našoj razvojnoj ekipi Jazina jer nemojmo zaboraviti da je čak 8 igrača iz ove ekipe i dogodine u statusu juniora. No, moramo imati na umu, u ovoj generaciji većinom su odlični učenici koji imaju i akademske ambicije pored sporskih, tako da nije isključeno da neki odaberu fakultet ispred sporta. U svakom slučaju, osobno smatram da svi mogu igrati košarku, pitanje je samo na kojoj razini.

Kakva je suradnja sa Sonikom? Bi li mogli vidjeti kojeg juniorskog prvaka i u njihovom dresu?

Nije isključeno da netko od igrača bude posuđen u Sonik, no svakako trebamo poraditi na boljoj komunikaciji između klubova jer tu zapravo ne postoji suradnja u pravom smislu riječi. Iskreno mi je žao zbog toga jer Zadar nije veliki grad, baza nije velika a zajedno bi mogli biti puno jači i raditi kvalitetnije.

Kako vi gledate općenito na bazu mladih, nekako smo dojma da su generacije izgubile i na kvantiteti i na kvaliteti. Kakav je vaš pogled na dečke koji dolaze, u Zadru, ali i općenito u Hrvatskoj?

Kao što sam spomenuo, baza je znatno manja. Općenito je manje klubova, pogotovo onih koji rade dobro, ne samo u Zadru već i u Hrvatskoj pa je jasno da je sve manje igrača, a pogotovo onih perspektvnih s aspekta seniorske košarke. Uz to, mislim da dosta griješimo po pitanju selekcije, da su nam generalno selekcije preniske te da nam se igrači zbog toga razvijaju na pogrešnim pozicijama. Zato se, dobrim dijelom i gube na prijelazu iz juniora u seniore.

Gdje vidite ključnu razliku između generacija 2004. i npr 84.’ (Ukić, Kedžo), je li u količina rada ta koja izdvaja pojedince kasnije?

Sigurno je da količina rada utječe na razvoj igrača i na njegove krajnje domete, ali mislim da je generacija 84.’ imala veći broj jakih utakmica te se na taj način mogla puno kvalitetnije razvijati. 

Kako ste zadovoljni radom u Zadru (mlađe kategorije)? Pritom mislimo na dečke, ali i na trenere?

Generalno sam zadovoljan. Što se tiče trenera, sve su to karakterni ljudi dobri u komunikaciji, što mislim da je od osnovne važnosti za zajednički rad. Nastojimo što je moguće više, zajedno sudjelovati u razvoju igrača, ali i stvaranju rezultata svih selekcija. Među nama nema jala, nema negativnih tonova već nastojimo jedni drugima pomoći u svakoj situaciji. Što se tiče igrača, mislim da osim juniora i u mlađim selekcijama imamo solidnu kvalitetu, dosta perspektivnih igrača u različitim godištima. Isto tako, stalno radimo na tome da osnažimo selekcije i pojačamo konkurenciju dovođenjem kvalitetnih i perspektivnih pojedinaca.

Koje su bile prve promjene i stvari koje ste napravili dolaskom koordinatora mlađih kategorija u Zadru?

Od početka sam inzistirao da juniori igraju Prvu ligu, upravo zbog stjecanja iskustva. Ali ono što se manje zna je to da sam inzistirao i da kadeti igraju Drugu ligu, također zbog stjecanja iskustva. Tu smo imali osim kadeta i 2-3 juniora koja su sjajno iskoristila priliku da imaju veliku minutažu u seniorskoj konkurenciji i to im je jako pomoglo upravo u završnim utakmicama juniorskog prvenstva. Također sam se potrudio da sve selekcije imaju zadovoljavajuće uvjete u smislu broja i kvalitete treninga što je za Zadar neophodno.

Kako je utjecala korona na sve to, i kako ste se snalazili / snalazite?

Korona je, kao i svima, i nama prouzročila velike probleme. Na primjer, Druga liga se nažalost nije odigrala do kraja te su nam kadeti ostali prikraćeni za veči broj jakih utakmica. No, to smo bar malo nadoknadili igranjem u juniorskoj konkurenciji. Prošli smo vikend uspjeli otići na vrlo jaki kadetski i predkadetski turnir u Sarajevo gdje smo osim protiv domaćina igrali protiv vršnjaka iz Partizana i Budućnosti. Što je sjajno za razvoj naših igrača. Nadam se da će situacija s koronom u budućnosti biti znatno bolja za sportaše generalno.

Kako Zadar danas stojim sa skautingom mladih iz okolice (Dalmacija, Hercegovina) koji bi se priključili KK Zadar već u mlađim kategorijama?

Svakodnevno radimo na tome, kako sam već rekao, nastojimo osnažiti selekcije i pojačati konkurenciju. Dobro je što Uprava, na čelu sa g. Mijolovićem i g. Žilavcem, podržava projekt stvaranja mladih igrača i motivirani su u tom pogledu. Pogotovo zato što moramo biti svjesni da je to dugotrajan proces čiji se rezultati najčešće vide tek kroz nekoliko godina. Kontinuirani rad uz strpljenje su ključ uspjeha u stvaranju mladih igrača. Želio bih napomenuti da nam je glavni cilj stvaranje veće baze kvalitetnih domaćih klupskih igrača iz čega će se sasvim sigurno s vremenom izbaciti i poneki ekstra igrač. Mislim da toga općenoto nedostaje u našoj košarci.

I za kraj kakva je budućnost zadarske košarke?

Trenutno, zadarska košarka ima dobru perspektivu, već sada u generacijama koje dolaze naziru se pojedini igrači koji bi mogli biti vrlo dobri seniorski igrači. Naravno, pred njima je još dug put i tek će vrijeme pokazati gdje su njihovi krajnji dometi. Za njihov kvalitetan razvoj, potreban je veliki broj jakih utakmica, dakle veći broj dobrih klubova s dobrim igračima koji će onda gurati jedne druge da napreduju i budu bolji.

 

Related Articles