Tko je AEK Larnaca, prvi protivnik Splita u kvalifikacijama za Ligu prvaka?

KK Split će u ponedjeljak sa početkom od 16.30 sati nastupiti u prvoj službenoj europskoj utakmici nakon sezone 03/04.. Protivnik će im biti prošlogodišnji prvak Cipra – AEK Larnaca. No tko je ta ekipa, koji su njeni glavni igrači i imaju li splitski Žuti šanse za prolazak saznati ćete u nastavku teksta.

Splićani su imali solidno ljeto, gubitak nositelja igre Marka Lukovića i reprezentativca Pavla Marčinkovića nadomjestili su potpisima dva iskusna Amerikanca: Shawn Jones (203 cm) je stigao iz poljskog Anwila, a Tre McLean (197 cm) iz grčkog Peristerija. Žuti su također potpisali mladog slovenskog beka Nejca Bariča (183 cm), a kući se također vratio Tonko Vuko, 203 centimetra visoka četvorka sa iskustvom igranja na američkom sveučilištu Pacific. Posljednji igrač koji je stavio svoj potpis na ugovor ekipe sa Gripa je Karlo Žganec (206 cm), prošlogodišnji igrač rumunjskog Cluja. 

Vrijedi istaknuti kako se i sa jednogodišnje posudbe iz Sonik Puntamike vratio mladi Lovre Runjić, momak koji je za ekipu iz Jazina imao odličnu sezonu te će sigurno dobro iskoristiti minute koje će mu povjeriti trener Subotić. Klub su još napustili Ilija Đoković, Antonio Vranković (Cibona) i Blaž Mesiček (Kolossos). Marin Marić, Roko Ukić i Luka Babić još su pod „upitnikom“.

Okrenimo se sada ciparskoj momčadi. AEK Larnaca, kao i Split, je također izgubio neke nositelje igre. Klub su napustili prvi strijelac ekipe DeJon Davis i prvi skakač Derek Ogbeide (istovremeno i treći strijelac). Gubitak ta dva igrača nadomjestili su potpisima Edwina Ewinga, 204 centimetra visokog Amerikanaca koji je prethodne sezone također igrao na Cipru. Radi se o atipičnom visokom igraču sa jako dobrim vanjskim šutom, a prošle sezone bilježio je jako dobre brojke od 17.9 poena i 9.3 skokova te će zasigurno biti jedan od glavnih igrača na koje će se Ciprani oslanjati kako bi zabili poene.

Drugi Amerikanac kojeg su potpisali je Shaquille Goodwin, 206 centimetara visoki centar koji je Ukrajinu zamijenio Ciprom. Goodwin je klasični centar, spor je, ali posjeduje izrazito dobru leđnu tehniku koja mu je glavno napadačko oružje. Prosječno je bilježio nešto više od 7 poena i 8 skokova prethodne sezone. Igrač koji bi također mogao raditi probleme Splićanima je 38-godišnji bek Andreas Sizopoulus koji je bio jedan od najboljih šutera za tri poena prošle sezone (37% na nešto više od 230 pokušaja). Vrijedi istaknuti 33-godišnjeg Grka Sotirios Manolopoulos sa svojih 208 centimetaara pokriva reket (bilježio 9 poena i 5 skokova po susretu). Momčad vodi 42-godišnji stručnjak Nicolas Papadopoulos.

AEK Larnaca je ekipa koju se ne smije shvatiti olako. Iako se na papiru radi o dosta starijoj ekipi, to će im biti i glavni napadački faktor: iskustvo. Očekuje nas jako zanimljiva utakmica, iskustvo protiv mladosti i svježine. Sretno splitskim Žutima!

Related Articles