Todor Gečevski: Ljubimac zadarskih navijača i ponajbolji stranac u povijesti hrvatske košarke

Tijekom godina mnogo je stranaca prodefiliralo kroz zadarski klub, ponajviše Amerikanaca, ali jedan Makedonac ostavio je neizbrisiv trag. Duga plava kosa, ogromna požrtvovnost i meka ruka bio je samo dio njegovih vrlina, naravno, riječ je o Todoru Gečevskom.

Gečevski je u zadarski klub stigao u sezoni 2004./05., a doveo ga je Giuseppe Gjergja. Odmah u prvoj sezoni, Todor je sa Zadrom osvojio prvi naslov prvaka od osamostaljenja (svladavši Cibonu s 3:2), ali i Kup Krešimira Ćosića, dok je momčad s klupe vodio Rudolf Jugo. U sljedeće dvije sezone do naslova nisu uspjeli, ali su u vitrine kluba došla dva nova Kupa. Koliko je bio kvalitetan igrač, ali prije svega čovjek, najbolje govori i činjenica kako je Gečevski postao prvi stranac koji je postao kapetan KK Zadra, dogodilo se to 2007. godine. U sezoni 2007./08. klub je vodio temperamenti Aco Petrović, a Zadar je po drugi put postao prvak države. Naslov je osvojen u petoj utakmici finala protiv splitskih Žutih, igranoj u legendarnim Jazinama. Bila je to ujedno i utakmica koja je označila oproštaj klub od legendarne dvorane i preseljenje na Višnjik. Sljedeće godine Zadrani su osvojili skromno 5. mjesto u NLB ligi, ali i ostvarili fantastičan uspjeh plasmanom na Final eight Eurocupa. Najbolji pojedinac momčadi u tom europskom pohodu bio je upravo Gečevski, što potvrđuje i činjenica kako je uvršten u najbolju petorku drugog po jačini europskog natjecanja, zajedno s Chuck Eidsonom, Boštjanom Nachbarom, Kellyem McCartyom i Markom Banićem. 

Ovaj sjajni Makedonac tijekom 5 godina u Zadru, u svakoj je imao dvocifreni prosjek poena. Nakon pet sezona u klubu, Gečevski je teška srca odlučio napustiti Zadar, napomenuvši kako će mu faliti navijači, sunce i odlazak na pecanje. Iz Zadra je otišao u PAOK, zatim je bio član MZT-a iz Skopja, da bi karijeru završio u Rabotničkom. 

Ostala je priča o jednom od najboljih stranaca u povijesti hrvatske košarke i (po)najboljem makedonskom košarkašu svih vremena. Tih i povučen, velikog srca i košarkaške inteligencije, Dirk Nowitzki za siromašne, bio je i ostao legendarni Todor Gečevski.

 

Related Articles