Toni Vitali za Crošarku iznio dojmove s nastupa Statista u Miamiju

Array

Kao što vjerojatno svi čitatelji već znaju, splitski hakleri Statisti osvojili su drugo mjesto na Fiba 3×3 World Tour završnici koja se igrala u Miamiju proteklog vikenda i time su zaradili naslov druge najbolje streetball ekipe svijeta. Taj velik uspjeh postigli su Duje Kaliterna, Božo Vrdoljak, Toni Mindoljević i Toni Vitali, a upravo smo s posljednjim, Tonijem Vitalijem, porazgovarali o nastupu u Miamiju.

Podsjetimo, Statisti su se plasirali na završni turnir u Miamiju zahvaljujući osvajanju kvalifikacijskog turnira u Madridu prije dva tjedna. O pripremama i očekivanjima od nastupa u Miamiju Toni je rekao: “U Miami smo došli takoreći bez zajedničkog treninga zbog brojnih obaveza i priprema za put, te osim 2-3 ekipe nismo nikoga poznavali niti smo znali što očekivati na turniru.”

Turnir u Miamiju nisu dobro otvorili, no kasnije je sve “sjelo na svoje mjesto”. “Poslije uvodnog poraza od starih znanaca Rumunja, nakon što smo većinu utakmice vodili 4-5 razlike, nismo dopustili da nas to demoralizira nego smo se vratili mentalno još jači i ‘napaljeniji’ jer nismo više imali pravo na kiks i svaka nam je nova utakmica bila kao finale. Zaredali smo s četiri pobjede uz ključnu protiv Portorika za prvo mjesto u skupini i direktan prolazak u polufinale”, opisao je put u prvoj fazi natjecanja Toni. “Tamo su nas čekali finalisti Madrida Slovenci protiv kojih smo iščupali pobjedu 12:9 nakon što smo bili u zaostatku 9:7, ponajviše zahvaljujući dalekometnim ubačajima Tonija Mindoljevića.”

Velik uspjeh ostvaren je samim plasmanom na turnir u Miami, no Statisti su pokazali kako su među najboljim streetball ekipama svijeta te su u finalu igrali protiv ekipe iz Portorika, koju su već pobijedili u prvoj fazi natjecanja.

“Finale smo sami sebi rekli da idemo odigrati ‘iz gušta’ pa što bude. Cijelu utakmicu smo bili u laganom zaostatku ali smo uspjeli izjednačiti dvije minute prije kraja zahvaljujući par sjajnih poteza Duje Kaliterne koji je polufinale i finale odigrao maestralno i to još s ‘izvrnutim ‘zglobom, stvarno za naklon do poda”, započeo je Vitali o finalnoj utakmici. “Na kraju nam je nedostajalo i malo sreće jer su Portorikanci pogodili jednu tricu na isteku napada te još jednu od table i time prelomili utakmicu.”

Na kraju su morali čestitati protivnicima na pobjedi, no i sami su svjesni velikog uspjeha kojeg su ostvarili. “Ostaje nam žal za propuštenom prilikom jer smo mogli postati najbolji na svijetu, još pogotovo zato jer smo tu ekipu Portorika nadigrali u skupini. Ali treba biti pošten i reći da su u finalu bili bolji i zasluženo uzeli naslov. Nakon prospavane noći i brojnih čestitki postali smo u potpunosti svjesni svog uspjeha i imamo razloga za zadovoljstvo. Sezona je ovim turnirom gotova, ali se dogodine vraćamo još jači i spremniji.”

Toni Vitali je još posvetio uspjeh: “kapetanu ekipe Hrvoju Marinu ‘Toti’ koji nije bio s nama u Madridu i Miamiju zbog rođenja sina”, te se zahvalio svima koji su pomogli ekipi da postigne ovakav hvalevrijedan uspjeh. “Hvala svima koji su nas pratili i bodrili, poglavito svim našim obiteljima i prijateljima te se zahvaljujemo Cedeviti i gradonačelniku grada Kaštela, Jošku Berketu, na podršci.”

Related Articles