Trinchieri:”Na papiru, Hrvatska bi bila kandidat za medalju u Kini”

Array

Na Superkup u Zagrebu, Partizanov trener Andrea Trinchieri stigao je s još uvijek otvorenom ranom iz finala Prvenstva Srbije u kojem je Crvena zvezda došla do naslova nakon evidentne sudačke pogreške koju je priznao i tamošnji nacionalni košarkaški savez, ali nova se utakmica nije igrala.

Nakon koša Billyja Barona za naslov ‘zvezdaša’ proširio se vic o tome kako taj američki košarkaš piše knjigu s radnim naslovom “U tri koraka do uspjeha”.

Bila su četiri koraka. Još me to boli i dalje to ne mogu shvatiti – kazuje Trinchieri pokušavajući odgovoriti na naše pitanje i o brojnim sudačkim pogreškama na Svjetskom prvenstvu.

Neke se stvari događaju zbog nekih razloga, a druge su posljedice. Gdje su ti FIBA-ini suci imali priliku suditi prije SP-a? Izađe im neka igračina na parket i oni ostanu paf. Ako prvi put sude NBA igračima pa logično je da ostanu impresionirani.

Prvo saznanje o spajanju Cedevite i Olimpije Trinku se činilo nemogućom viješću.

Kada sam to prvi put čuo, mislio sam da me netko zaje…. Za mene su ‘Cedevita’ i ‘Olimpija’ bile posebne priče, no oni su se odlučili na ovo i ja ne želim nikome davati lekcije, kao što ne volim da ih itko daje meni.

U neformalnom razgovoru, hrvatski izbornik Veljko Mršić kazao je da će prvi sljedeći nakon Zvezde i Partizana, imati na kraju lige pet pobjeda manje.

Pogledajte vi samo koliko je velikih klubova s proračunom od 40 milijuna u posljednjim sezonama gubilo u domaćim prvenstvima. Zato se ne bih složio s time. Uostalom, kada sam bio trener u euroligašu ‘Bambergu’ mi bismo, recimo, u četvrtak igrali u Ateni, a u subotu već bismo gostovali u Njemačkoj i te bismo utakmice igrali bez dva-tri udarna igrača koje bih poslao s aviona u Bamberg da se oporave i psihički i fizički. Nitko ne zna kako će se to sa ‘Zvezdom’ odvijati pa bi moglo biti čudnih stvari.

U ovom razgovoru dotaknuli smo se i reprezentativnih tema pa Trinchieri ističe:

To što na SP-u nije bilo Hrvatske i Slovenije je katastrofa. Zbog toga smo morali gledati utakmice koje su završavale s 50 razlike, koje, doduše, nisam ni gledao jer ne mogu tako započeti dan. No, bit će sve gore i gore, jer svjetski je kalendar protiv uspjeha.

Bi li Hrvatska, za čiju je klupu i Trinchieri bio kandidat, sa svojim najjačim mogućim sastavom bila dovoljno dobra za četvrtfinale SP-a?

Na papiru bi to bila i momčad za medalju, no koliko je takvih bilo na papiru pa nisu osvojili medalju! Amerikanci su na koncu bili sedmi, a Grci s najboljim igračem na svijetu tek deveti. Pokazalo se da četvrta NBA selekcija i najbolji trener na svijetu, uz Obradovića, nisu dovoljni za osvajanje medalje.

Cijeli članak pročitajte na: https://m.vecernji.hr/sport/trener-partizana-katastrofa-je-sto-nije-bilo-hrvatske-ali-bit-ce-sve-gore-1348284

Related Articles