U-18 reprezentacija na Europskom prvenstvu

Nakon 40 dana priprema, U18 reprezentacija u subotu, 28. srpnja kreće s prvom utakmicom Europskog prvenstva u Latviji. Na parketu nas, za pravi početak, u 17:30 dočekuje domaćin Latvija, a u jakoj skupini su još Grčka i Italija.

Nakon povijesnog uspjeha mlade (U20) reprezentacije koja je Hrvatskoj donijela prvu medalju u svojoj kategoriji, sigurno je da se najboljem nadamo i u juniorskoj kategoriji. Tradicionalno, juniori su najviše pridonosili uspjehu reprezentacija mlađih dobnih kategorija, a do sada su s Europskih prvenstava donijeli čak 9 medalja:

  • 1994.  – srebro
  • 1996. – zlato
  • 1998. – srebro
  • 2000. – srebro
  • 2002. – zlato
  • 2008. – bronca
  • 2012. – zlato
  • 2013. – srebro
  • 2014. –  bronca

U zlatnoj generaciji 2012. godine MVP prvenstva bio je Dario Šarić s prosječnih 25.6 poena po utakmici.

2016. godine je  juniorska reprezentacija nažalost pala u B diviziju i to na jedinom Europskom prvenstvu koje se do sada igralo zimi, a zbog tadašnje političke situacije u Turskoj. Tako je prošle godine MVP prvenstva B divizije bio Luka Šamanić koji je tada imao tek 17 godina, a reprezentacija je osvojila 1. mjesto B divizije i povratak u A diviziju.

Europsko U18 prvenstvo se 2013. igralo u istim gradovima domaćinima kao i ove godine (Ventspils i Riga) pa se usuđujemo nadati da će našoj reprezentaciji latvijska klima odgovarati jednako kao i prije pet godina.

Trener reprezentacije Vladimir Anzulović o trenutnom stanju u reprezentaciji i očekivanjima od Europskog prvenstva: „Spremni dočekujemo Europsko prvenstvo, nadamo se i dobrom zdravlju. Imamo sitnih poteškoća s ozljedom Otona Jankovića, međutim on ima veliku želju da pomogne reprezentaciji i nadamo se da će biti spreman, ako ne za prvu, onda za drugu ili treću utakmicu.

Očekivanja su pomiješana. Nadamo se da ćemo kao i do sada u pripremama ostaviti srce na parketu. Kada tako igramo, možemo igrati sa svima. Imamo tešku grupu i nadamo se da ćemo ostvariti primarni cilj ostanka u A diviziji, a sve ostalo što dođe poslije toga je nagrada za uloženi trud.“

12 igrača juniorske reprezentacije za EP 2018:

#4  JURE PLANINIĆ

#5  OTON JANKOVIĆ

#6  LUKA ŠAMANIĆ

#7  LOVRE RUNJIĆ

#8  EDI PATEKAR

#9  JAN PALOKAJ

#10  ROKO ERSLAN

#11  FILIP VUJIČIĆ

#12  MARIO RAJČIĆ

#13  VITO ČUBRILO

#14  KRUNO MACNER

#15  DANKO BRANKOVIĆ

 

Stožer:

VLADIMIR ANZULOVIĆ – GLAVNI TRENER

HRVOJE RADANOVIĆ – POMOĆNI TRENER

DAVID ZUBČIĆ – KONDICIJSKI TRENER

MLADEN PRANIĆ – FIZIOTERAPEUT

DARKO KUNCE – INSTRUKTOR HKS-a