U-20 Hrvatska je osvojila srebro!

Array

U-20 Hrvatska reprezentacija poražena je u finalu Europskog prvenstva od Izraela rezultatom 66:80. Izabranici Damira Rajkovića odigrali su hrabru utakmicu, ali pritisak je ipak bio prevelik. Dominacija u skoku Izraelaca uz sjajan šuterski dan bila je nepremostiva prepreka za Hrvatsku. Kratki periodi “crnih rupa” s početka druge i sredine četvrte dionice bili su ključ izraelske pobjede.


Finale EP (U-20)

Hrvatska – Izrael 66: 80 (16:20, 18:25, 16:15, 16:20)

Hrvatska: Barnjak 10, Čolak 3, Kalajžić 18, Ljubičić 6, Uljarević 7, Drežnjak 6, Jordano 3, Nakić 9, Perković 0, Proleta 0, Šarić 0, Vrgoč 4


Hrvatska nešto slabije ulazi u utakmicu pa Damir Rajković nakon 11:5 Izraelaca zove minutu odmora. Do kraja prve dionice Mate Kalajžić solo prodorima donosi ravnotežu pa se na prvi dvominutni odmor odlazi s plus četiri za Izrael (16:20). Na otvaranju druge dionice Hrvatska ulazi u probleme. Nakon nesportske pogreške i slobodnih bacanja Izraelci pogađaju i tricu za osjetnijih plus 11 (18:29). No s pet vezanih poena uzvraćaju Drežnjak i Barnjak što je natjeralo trenera Beit Halahmyja da pozove minutu odmora.

Međutim nije se dugo nastavila dobra igra Hrvatske. Izrael nastavlja raditi probleme u tranziciji pa uz jako dobar šuterski dan dolaze i na plus 14. Nekoliko jeftinih pogrešaka koštalo je Rajkovićevu momčad. Na poluvrijeme se ipak odlazi s aktivnim rezultatom – 34:45. Nervozu je sigurno dodatno poboljšala šuterska nesigurnost, što nije bio slučaj na cijelom turniru. Također je i protivnički napadački skok predstavljao popriličan problem (14 napadačkih skokova Izraelaca do poluvremena).

Odlično Hrvatska ulazi u nastavku. Agresivnost na visokom nivou u obrani, nešto poletniji napad i nakon samo dvije minute igre zaostatak je smanjen na 43:47. Imali su i naši dečki nekoliko prilika za vodstvo (45:47), ali Izraelci ponovno ulaze u seriju za 45:54 pa Damir Rajković ponovno reagira minutom odmora. Antonio Jordano je odlično reagirao ulaskom u igru s dobrom obranom i tricom za povratak na minus šest, ali u zadnjih se deset minuta prvenstva ulazi s rezultatom 50:60. Ozlijedio se i Krešo Ljubičić krajem treće dionice. Pokušao je zaigrati u nastavku, ali bezuspješno. Ozljeda je bila jača od želje.

Nakon par dobrih napada ponovno slijedi crna rupa, a novom nesportskom pogreškom nakon izgubljene lopte i Izrael bježi na 12 poena prednosti. Izraelski šut nažalost ne staje te odlaze na nedostižnih 56:75 četiri minute prije kraja. Tu je priči ujedno došao kraj.

Related Articles