U Sigetu pokrenuta Inicijativa za uređenje košarkaških igrališta

U novozagrebačkom naselju Siget, kolijevci košarke južnog dijela Zagreba, gdje je prije pedeset godina (1970.god.) osnovan Košarkaški klub Siget (klub je kasnije mijenjao ime u KK Novi Zagreb i KK Zagreb, a koji je u svojoj skoro polustoljetnoj povijesti ostvario više zapaženih rezultata poput osvajanja naslova prvaka Hrvatske, osvojena tri Kupa Krešimira Ćosića, igranje Euroleague i Eurocupa) prije nekoliko dana pokrenuta je inicijativa kojoj je cilj urediti sportsko igralište s dva košarkaška terena.
Pokretač Inicijative, Tomislav Kukolja, bivši košarkaš, na žalost, od prije dvije godine ugašenog kluba, kaže nam kako je interes stanovnika Sigeta, ali i onih susjednih naselja, da se igralište uredi novom akrilnom podlogom u boji, iscrtavanjem linija, sanacijom postojeće ograde iza golova i postavljanjem nove, više ograde s istočne i zapadne strane igrališta, postavljanjem sigurnosne gumene zaštite na konstrukcije koševa, novim obručima, izuzetno velik.
“Svakodnevno mi se putem FB stranice “Inicijativa igralište Siget”, koja trenutno broji preko 900 pratitelja, a koju sam pokrenuo prije dva tjedna, javljaju znani i neznani koji svojim donacijama žele pomoći Inicijativu” – kaže Kukolja.
“Planira se i organizacija buvljaka s kojeg bi sav prihod “išao” u korist uređenju igrališta. Ono što me posebno veseli i bez čega bi bilo nemoguće realizirati ovu ideju je “zeleno svjetlo” koje je “Inicijativa” dobila od strane Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad i njenog predsjednika g. Jadranka Baturića. To znači da će većinu troškova uređenja platiti Grad. Po završetku uređenja igrališta u planu je organizacija košarkaškog “3 na 3” turnira za najmlađe uzraste (curice i dječaci), one nešto starije kao i za seniore i veterane. U sklopu turnira organizirat će se i natjecanje u šutiranju za tri poena, kao i natjecanje u izvođenju “zadanih likova”, a odigrat će se egzibicijska utakmica “5 na 5″ u kojoj bi nastupili košarkaši, bivši i sadašnji, koji su svojevremeno nastupali za klub osnovan prije pedeset godina u Sigetu. Turnir je prvotno bio planiran za zadnji vikend kolovoza, ali zbog situacije s Covid-om odustalo se od tog termina. Prvi sljedeći je u lipnju iduće godine”.
Ako niste znali, osnivač KK Siget/KK Novi Zagreb/KK Zagreb i njegov dugogodišnji trener, na žalost pokojni, Boško Božić Pepsi bio je Sigećanac. U Sigetu su odrasli i živjeli i mnogi drugi košarkaši i košarkašice koji su nastupali za “Žute Mrave” (Pepsi Božić, Mihovil Nakić, Fabio Fabbri, Damir Barić, Tomislav Kukolja….), a i ženska košarka ima predstavnice u Lei Fabbri, Antoniji Jurić i brojnim drugim košarkašicama.
U Sigetu je uvijek uvjerljivo najpopularniji sport bila košarka, to se i danas vrlo dobro vidi kroz rezultate koje ostvaruju muške, s posebno ženske ekipe Osnovne škole “V.Holjevca”. U spomen na to, ali i na brojne bivše košarkaše koji su nastupali za klub, a kojih na žalost više nema među nama, odlučio sam pokrenuti ovu “Inicijativu” – rekao nam je na kraju razgovora  Tomislav Kukolja.

Related Articles