U20: Hrvatska sutra otvara s Portugalom

Hrvatska mlada košarkaška reprezentacija sutra započinje svoj nastup na FIBA European Challengers turniru u Češkoj.

Naši reprezentativci su prvotno trebali nastupati na turniru u Grčkoj, no Rusiji, uslijed porasta broja zaraženih, nije bio dopušten ulazak u Češku Republiku, stoga je na zamolbu FIBA-e došlo do zamjene – Hrvatska nastupa u Češkoj, Rusija u Grčkoj.

“Dva dana prije puta izašli smo u susret FIBA-i jer je Rusija dobila zabranu ulaska u Češku. Nama je put puno kraći i lakši, međutim očekuju nas prvak Europe Šrpanjolska te jaka Italija (9. na U18 Eurobasketu 2019. godine) sa nekoliko EuroCup igrača. Jedina promjena vezana za nas je da smo se već pripremali za Izrael, a sad moramo za Portugal no u međuvremeno smo pogledali nekoliko njihovih utakmica,” započeo je najavu turnira izbornik Dino Repeša.

Hrvatska je u pripremama odigrala četiri utakmice te je upisala stopostotan učinak – po dvije pobjede protiv Češke i Njemačke.

“Pripremni period protekao je dobro, kako na terenu, tako i van terena. Igrači su bili disciplinirani i željni rada od prvog dana te su pokazali kako bi se svaki reprezentativac Hrvatske trebao odnositi prema svojoj državi.

FOTO: hks-cbf.hr

Igrački gledano, jedino mi je žao što se ozlijedio Leo Menalo koji bi sigurno bio jako važan kotačić ove reprezentacije što je i pokazao u prijateljskim ogledima sa Češkom.

Rezultatski gledano, dobili smo sve četiri utakmice, ali nemojmo se zavaravati, jer čekaju nas jako kvalitetni protivnici te domaćin (Češka). Uz to, mislim da je ovo dosta specifično ljeto jer nema Europskog prvenstva, pa u dogovoru s kolegama izbornicima nismo htjeli dirati mlađe igrače koji bi sigurno mogli pronaći mjesta u ekipi, kao na primjer Tomo Ivšić.”

Našu mladu reprezentaciju očekuje vrlo zahtjevan turnir. Španjolci su prvaci Europe u ovom uzrastu, Italija je na istom prvenstvu bila deveta (Hrvatska 13.), a uz domaćina Češku tu su još Albanija i Portugal.

“Očekujem dinamičnu igru u oba smjera gdje ćemo se pokušati nadigravati s najboljim reprezentacijama. Rezultat nije prioritet, želimo vidjeti na kojem smo nivou u komparaciji sa najboljim europskim rešrezentacijama.

Italija dolazi sa EuroCup igračima kao što su Ladurner Casarin (Reyer Venezia), Sasha Mattias Grant (Bayern) i Mouhamet Diouf koji ima važnu ulogu u Reggio Emiliji.

Španjolci u svojoj ekipi imaju 7 od 12 igrača koji su osvojili europsko zlato prije dvije godine, Češka ima par dobrih igrača među kojima su i dvojica koja su igrala za mene u Pragu i iza njih je prvoligaško iskustvo u kvalitetnoj ligi. Njih dobro znamo jer smo igrali s njima dva puta u pripremnom dijelu, dok su Portugal i Albanija nepoznanice, ali pokušati ćemo dobiti što višr informacija o njima te se što bolje pripremiti.”

Iako je naglašeno da rezultat nije prioritet, izbornik Repeša ipak ima određena očekivanja.

“Kod mene je letvica uvijek visoko postavljena. Čak i kada imam 10. budžet lige, opet ću se boriti za vrh, isto tako je i u reprezentaciji. Imena ne igraju, igra kolektiv i to je ono na čemu baziram svaki trening i sastanak.

Optimist sam po pitanju svake utakmice, no svaki igrač mora staviti kolektiv, odnosno reprezentaciju svoje države, ispred osobnih interesa i uvjeren sam da rezultat neće izostati.”

Dino, puno ti hvala na izdvojenom vremenu za naš portal, sretno u Češkoj!

“Hvala vama i pozdrav svim čitateljima Crošarke!”


Raspored utakmica

20.7. – Hrvatska vs. Portugal (14:30)

21.7. – Hrvatska vs. Italija (14:30)

22.7. – Hrvatska vs. Albanija (14:30)

24.7. – Hrvatska vs. Češka Republika (17:30)

25.7. – Hrvatska vs. Španjolska (14:30)

Popis repezentativaca:

 • Filip Paponja
 • Karlo Lukačić
 • Leon Bulić
 • Sandro Rašić
 • Vito Porobić
 • Boris Tišma
 • Lovro Gnjidić
 • Matej Bošnjak
 • Lukša Buljević
 • Tomislav Buljan
 • Mario Krešić
 • Duje Putnik

Related Articles