Velika pobjeda kadeta za četvrtfinale EP!

Hrvatska je loše krenula u susret osmine finala U16 Europskog prvenstva, ali je na kraju sasvim zasluženo proslavila veliku pobjedu ostvarenu minimalnom razlikom koševa (66:65). Fantastičnu predstavu pružila su braća Ivišić. Zvonimir je ubacio 27 poena i uhvatio 11 lopti, dok je Tomislav uz 9 poena upisao čak 19 skokova i 6 blokada.

Zahvaljujući agresivnoj obrani i ‘trčanju u leđa’ nakon naših propuštenih napada, Izraelci su nakon tri i pol minute vodili sa 8:0. Uzvratio je Zvonimir Ivišić sa dvije uzastopne trice, da bi nešto kasnije rezultat bio izjednačen na 10:10. Izraelci ipak dobivaju prvu četvrtinu sa 22:16.

U drugoj dionici, nakon što su u prvoj njegovi izabranici često bili izigrani, Mladen Erjavec odlučuje koš braniti zonom i to oružje koristi sve do kraja utakmice. Izraelci tada ostaju bez pravog odgovora i više im u napadu gotovo ništa ne polazi za rukom. Međutim, prolazi im nekažnjeno prilično prljava, možemo je nazvati ‘rukometna’ obrana koju suci toleriraju. Više udaraca po rukama naših igrača, te velika agresija Izraelaca prouzročili su čak 14 izgubljenih lopti Hrvatske, ali unatoč tome na veliku pauzu otišli smo sa vodstvom 36:32.

Drugo poluvrijeme počinje šokantno za Hrvatsku. Naime, nakon zaostatka 40:34, Izraelci rade seriju 14:0 i vode sa 48:40. Srećom, naši su se igrači prilično brzo pribrali te sedam minuta prije kraja utakmice ponovno preuzimaju vodstvo koje više ne ispuštaju iz ruku. Izraelci su cijelo vrijeme tražili priključak napucavanjem preko naše zone, a utakmicu su završili sa čak 42 ispaljene trice, uz svega 8 pogođenih (19%).

Dramatičnu završnicu naši igrači odigrali su jako dobro i po svemu viđenom su apsolutno zaslužili prolaz dalje. Uostalom, da nije završilo tako, nastala bi prava košarkaška šteta, jer gledajući ove dvije selekcije vidljivo je da će se iz naše puno više pojedinaca baviti ozbiljnom košarkom nego je to slučaj kod Izraelaca. Bar bi tako trebalo biti…

Spomenimo na kraju kako Zvonimiru Ivišiću nije bilo dovoljno ni 27 poena da bude prvi strijelac susreta jer je Izraelac Emanuel Christopher Sharp ubacio još dva poena više.

Danas u 18,45 sati Hrvatska u četvrtfinalu igra protiv moćne, neporažene Francuske.

Za Hrvatsku su nastupili: Pleadin 10, Klarin 6, Lebo 4, Z. Ivišić 27, Šantić, Kalajžić, Svoboda 1, Brala 9, T. Ivišić 9, Rađa, Beljan, Krajnović. Trener: Mladen Erjavec

IZRAEL – HRVATSKA 65:66
(22:16; 10:20; 19:13; 14:17)