Velike promjene u ABA ligi

Array

Skupština regionalne košarkaške ABA lige donijela je nova pravila natjecanja koja će se početi primjenjivati od sezone 2018./2019.. Isto tako, donešena je odluka kako se ova pravila neće mijenjati, osim u slučaju značajnih promjena u europskoj košarci, sve do sezone 2024./2025..

Najveća i najbitnija promjena je sigurno ta da će se sudionici Prve ABA lige birati isključivo prema učinku klubova na natjecanjima pod okriljem ove organizacije. Dakle, poredak u nacionalnim ligama sada je samo bitan za ulazak u Drugu ligu. U Prvu ligu izravno ulazi pobjednik Druge lige, a njegovo mjesto zauzima posljednje plasirani prvoligaš. Pretposljednji iz Prve i drugi iz Druge lige će se razigravati, odnosno igrat će se na tri pobjede s tim da klub iz Prve lige ima prednost domaćeg terena.

Obje lige imat će po 12 klubova. U Prvoj ligi iz iste države može biti najviše pet klubova, a u Drugoj dva. Unaprijed su određeni sudionici Prve lige za narednu sezonu, a to su: Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar i pobjednik Druge lige, odnosno pobjednik Final foura koji će se održati u Čačku, 3. i 4. travnja.  Klub koji zauzme posljednje mjesto u Drugoj ligi, izravno gubi pravo natjecanja za slijedeću sezonu, bez obzira na plasman u nacionalnom prvenstvu.

 

 

Related Articles