#234 Vječiti derbi hrvatske košarke | Crosarka.com #234

Vječiti derbi hrvatske košarke

Ponedjeljak. Prvi, ujedno i najomraženiji dan u tjednu svekolikog puka, kroz 2018. godinu u Zadru ustalio se kao „dan od košarke“. Tako će i 19. kolo regionalne lige, baš u ponedjeljak, zatvoriti vječiti derbi hrvatske košarke, onaj Zadra i Cibone. U prvom dijelu prvenstva, Zadrani su nakon više od šest godina iz Zagreba odnijeli pobjedu, što je označilo prekretnicu za ovu, po njih, vrlo stabilnu sezonu. S druge strane, od posljednjeg gostujućeg trijumfa Cibone protiv  Zadra u regionalnoj ligi, proteklo je dugih osam godina, a vrlo je zanimljiva činjenica kako se i tada odigralo, upravo 19. kolo istog natjecanja.

Iako u ovom trenutku rezultatski beznačajan, sraz ovih dvaju klubova uvijek budi poseban ugođaj. „Renovirani“ Zadar je nakon teškog poraza protiv Mornara i odlaska Bostica zadržao visoku razinu igre, dok su Cibosi upisali 5 uzastopnih poraza u ABA ligi. Ne čudi, stoga, da momčad Aramisa Naglića u susret ulazi kao izraženi favorit. Upravo se na toj činjenici može temeljiti optimizam rasterećenih gostiju, čiji trener Ante Nazor nije ispunio dosadašnja očekivanja „pod Tornjem“, a nakon pobjede u Premijer ligi nad Splitom, upravo bi skalpom u Zadru mogao pronaći „mir u kući“ za predstojeći dio sezone.

Oba će stratega u primisli imati i prilično izvjestan, skorašnji susret Zadra i Cibone u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića, pa ne treba čuditi, ukoliko svoje adute zadrže skrivenima. Steven Gray, novopridošlo pojačanje Zadra sigurno će biti od spomenutih, budući da nije ostvario pravo nastupa u utakmicama ABA lige. Izuzev Graya, momčadi će nastupiti u punom sastavu.

Unatoč okolnostima odigravanja, derbi, nakon niza godina, to ponovno jest. Cibose će tako, u svakom slučaju, čekati vrlo težak zadatak žele li unijeti nemir u redove Zadrana pred početak završnice domaćeg prvenstva.