Vratio se Dalvin; Škola košarke kreće od nule

Array

Vratio se Dalvin. Nekad slavno košarkaško ime uskrsnulo je kao škola košarke. Na otvorenom igralištu u kotaru Blatine-Škrape svečano je otvorena ŠK Dalvin Split. Predsjednik škole koja nosi ime nekadašnjeg poznatog splitskog kluba bivši je igrač Splita Igor Sumić, a tajnik bivši član NO-a Hajduka Nikica Krnić.

– Prijatelji smo sto godina. Ideja je zajednička. Radit ćemo s djecom od 7 do 13 godina. Želimo im ponuditi zdravi odgoj, pružiti puno više od samog treniranja, druženja uz odlaske na priredbe, u kazalište… Povezali smo se s Kineziološkim fakultetom, student 4. godine Frane Mjeda će raditi s nama. Tražimo termine u osnovnim školama. Voljeli bismo da ljudi iz Grada i školskih odbora prepoznaju projekt. U početku ćemo raditi s najmlađima, minibasket. U suradnji s vrtićima planiramo im tjedno ubaciti pola sata minibasketa, da zavole košarku od malih nogu i klub prepoznaju kao drugi dom – rekao je Sumić.

ŠK Dalvin otvorena je pod sloganom “Vratimo dicu na ulicu” te uz prigodni program, revijalnu utakmicu najmlađih.

– Naša misija je vratiti djecu na igrališta tj. u dvorane. Prije 20-30 godina kada su uvjeti bilo jako lošiji, igrala se košarka na svakom kantunu. Nama je koš bila ploča s adresom na ulazu u zgradu jer nismo imali pravi. Sada ima igrališta, ali djeca vrijeme provode pred računalima, pametnim telefonima, ne druže se. U dobi od 7 do 13 godina u Splitu je košarka tek 12. po popularnosti. To je porazno. Ako pomognemo vratiti se barem skalinu, bit ćemo sretni – iznio je Sumić alarmantne podatke.

Okupljenima se obratio Sumić. Otvaranju su prisustvovali brojni poznati iz svijeta sporta Rato Tvrdić, Roko Leni Ukić, Ante Grgurević, Petar Metličić, Vjeran Bošnjak, Deni Lušić, Marko Erceg, Krešimir Gojun, Slaven Marasović…

– Posebno hvala na pomoći predsjedniku kotara Blatine-Škrape Davoru Matijeviću. Želimo suradnju sa KK Splitom. Nismo nikome konkurencija, sva djeca bi nakon 12.-13. godine bila usmjerena u Split – naglasio je Sumić.

Odakle baš ime Dalvin?

– Dalvin je bio pojam. Mi smo registrirani kao ŠK Dalvin Split. Klub Dalvin Split 2011. je stavljen u status mirovanja, mi smo otvorili nešto drugo. Ovo nije klub sljedbenik, mi krećemo od početka.

Hoćete li ga na neki način potpuno oživjeti?

– Ne zanosimo se. Idemo korak po korak.

Related Articles