Vrbanc: Nema razloga da se bilo koga bojimo

Array

Ljeto Gorana Vrbanca bilo je pomalo neobično. Nakon (radnog) odmora po završetku prošle sezone, priključio se pripremama košarkaša Zadra, ali samo na dan-dva. Vrlo brzo stigao je poziv Jasmina Repeše, izbornika hrvatske reprezentacije, koji ga je ranije otpisao sa šireg popisa, da se priključi momčadi za kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Sloveniji sljedeće godine. Bilo je to u trenutku kada je, zbog nediscipline, izbacio Bojana Bogdanovića, ali ga je nedugo zatim pomilovao i vratio. Sve u svemu, Vrbanc je tako na mala vrata ušao u momčad, te bio među dvanaestoricom na svih osam kvalifikacijskih utakmica.

“Odradio sam četiri treninga na Višnjiku, nakon čega me nazvao izbornik Repeša i rekao da sam potreban reprezentaciji. Odazvao sam se i bilo mi je dobro. Imali smo dobre, kvalitetne treninge, jedino su putovanja bila nezgodna. Dosta smo putovali zbog čega se i sada osjeća umor” priča riječki šuter, koji se krajem prošlog tjedna priključio suigračima na Višnjiku.

Što se reprezentacije tiče, najvažnije je da je posao odrađen kako treba.

“Mislim da smo ispunili očekivanja završivši skupinu bez poraza. Ipak, danas svi igraju košarku, što se i vidjelo na nekim utakmicama gdje smo imali više problema. Najteže nam je bilo na gostovanjima kod Mađarske i Ukrajine. To su nezgodne momčadi s dosta kvalitetnih igrača, pogotovo Ukrajina, koja igra vrlo brzu košarku s dosta presinga po cijelom terenu. Za njih smo se najviše pripremali i tamo smo pobijedili tek u produžetku, košem u posljednjoj sekundi. Bila je to dosta pomlađena reprezentacija, bez nekih važnih igrača, ali vrlo dobro posložena. Bili smo dobri kao momčad i to se vidjelo na terenu. Sve u svemu, cilj je ostvaren, plasirali smo se na EP i sve je dobro ispalo.”

Slično kao i prošle sezone, Vrbanc se kasno priključio suigračima u klubu, te sada mora što brže pohvatati konce igre. Jest da je on jedan od onih koji su ostali, ali stigao je novi trener i nekoliko novih suigrača.

“Trebat će mi malo vremena. Momci su već dosta skupa, a na meni je da pohvatam sustave i akcije koje su do sada uigravali. Ne ide to još tečno kako bi trebalo, ali doći će i to s vremenom. Trener dobro radi, vidim da je momčad kvalitetno pripremljena i mislim da s tim neće biti problema. Spreman sam. Vrlo sam motiviran da se što prije uigram i jedva čekam da počne ABA liga.”

U kakvom ste se fizičkom stanju priključili momčadi?

“Fizički sam dobro, ali me ta serija putovanja malo umorila. Trebat će mi nekih tjedan dana da malo dođem k sebi. Zato ću odraditi i nekoliko dodatnih treninga s našim kondicijskim trenerom Mandirom da se što prije dignem na pravu razinu.”

U tom kontekstu dobro će doći i serija od tri pripremne utakmice u Poreču ovaj tjedan.

“Trebaju mi utakmice i zbog moje forme i zbog upoznavanja trenerovih sustava i akcija, te uigravanja s momčadi. Mislim da nas u Poreču čekaju kvalitetni protivnici i to će nam dosta koristiti. Rezultat nije u prvom planu, već prije svega da stvorimo što bolju kemiju unutar momčadi i ispravimo neke stvari koje do sada nisu funkcionirale najbolje. A naravno da ćemo u konačnici pokušati svakoga pobijediti.”

Na prvu, kako vam se čini ova momčad Zadra?

“Jako mi se sviđa kako je posložena. To su dobri igrači i karakterni momci. Trener baš inzistira na tome da budemo prava klapa i mislim da ćemo biti jako dobri.”

Više možete pročitati u tiskanom izdanju Zadarskog lista.

Related Articles