Vrkić iz Grčke za Crošarku: Ne žalim ni za čime

Array

Hrvatski krilni košarkaš Zoran Vrkić će od sljedeće sezone nositi dres grčkog Ikarosa, otkrio je to danas u skoro dvosatnom razgovoru za portal Crošarka.

Zoran je bio član svih mlađih dobnih reprezentativnih selekcija, a prve ozbiljne seniorske minute je napravio u Šibeniku gdje je odličnim igrama privukao pažnju Splita. U gradu pod Marjanom je kao 21-godišnji mladić i odigrao jednu sezonu regionalne lige, i to više nego solidno, da bi se u drugoj sezoni u hrvatskoj ligi nametnuo kao ponajbolji igrač momčadi. U prosjeku je tada upisivao 13,8 poena, 3 skoka, 1,4 asistenciju i 1,5 ukradenu loptu po susretu.

Nakon toga je uslijedio takoreći povratak u Union Olimpiju, jer kao što je poznato, Vrkić je kao iznimno talentirani košarkaš s 18 godina potpisao četverogodišnji ugovor s ljubljanskom Olimpijom. Pod vodstvom tadašnjeg trenera Jure Zdovca Vrkić i suigrači su 2010. godine bili jedni od najugodnijih euroligaških iznenađenja u prepunim, tek izgrađenim, Stožicama. No, bez obzira na to što je Jure Zdovc računao na Zorana, ponajviše zbog kvalitetne igre u oba smjera, direktor kluba Janez Rajgelj preferirao je druge igrače.

“Bilo mi je super u Ljubljani, htio sam ostati, ali ne po njihovom prijedlogu za isključivo dva mjeseca. Direktor kluba (Janez Rajgelj nap. a.) je preferirao mlađe slovenske igrače, i bolje je bilo otići”, kazao je Zoran, no dodao kako tog mišljenja nije bio i Zdovc: “Ne, tu je situacija bila obrnuta. Čak sam doznao da me Zdovc preporučio Grcima. On me je htio u momčadi, ali imam osjećaj da nije bio samostalan kod donošenja određenih odluka.”

“Vratio bih se u Olimpiju”

O Ljubljani je još dodao: “Bilo mi je super tamo živjeti, grad baš po mojoj mjeri. Prepune Stožice, navijači, nemam riječi. Tamo sam se baš našao i vratio bih se bez razmišljanja, po treći put.”

Jure Zdovc je inače samostalnu trenersku karijeru započeo upravo u Splitu, s kojim je osvojio hrvatski kup. Imao je odlične rezultate i s Bosnom, bio je proglašen trenerom godine, te ostvario povijesni uspjeh sa slovenskom reprezentacijom. Četvrto mjesto na Europskom prvenstvu, gdje su u dva navrata bili blizu medalje. No, da ne nabrajamo sva ostala priznanja o Zdovcu koji je dokazao da je više nego talentirani trener, potvrdio je to i naš sugovornik.

“Bio je vrhunski trener. Uvijek je bio podosta hladnokrvan, mirno je promatrao određene situacije iz neke igračke perspektive. Nije se previše nervirao, barem je takav dojam davao izvana, imao je odličnu kontrolu i dobro je vodio utakmice. Na treninzima ili skautingu bi doista znao zapaziti korisne detalje.”

Nakon Zdovca došao je u ruke još jednog kvalitetnog trenera, Argirisa Pedoulakisa, dugogodišnjeg igrača Peristerija i tadašnjeg trenera te momčadi, odnosno sada trenera Panathinaikosa.

“Imao sam sreću, a znao sam i prije odlaska da odlazim kod odličnog trenera. Zahtjevan je, ali mi je odmah dao dobro priliku i to sam mu korektno uzvratio.”

Vrkić je u toj polusezoni bio na prosjecima od 12,3 poena, 3,3 skoka i 1,5 asistencije po utakmici (uz to bio je vodeći po postotku slobodnih bacanja u Grčkoj s 93,5%).

O svom tadašnjem grčkom treneru još je rekao: “Svaki dan mi je pomagao i radio na mojoj igri, što primjerice neki drugi treneri ne rade. On vjeruje da igrač može napredovati kroz čitavu karijeru, a ne ograničavat na ono što već imaš. Tako smo primjerice puno radili na pick and roll igri, odnosno post up igri.”

U Grčkoj su htjeli produžiti ugovor, ali bi Zoran za uzvrat morao istrpjeti iznimno tešku financijsku situaciju u klubu, što je bilo teško prihvatiti, pogotovo kada se zna da ni situacija s ljubljanskom Olimpijom i njezinim dugovima nije (još uvijek) najbolja.

“Doista mi je žao zbog Zadra”

Nakon toga Vrkić odlučuje na odlazak u Bolognu, u drugu talijansku ligu. “U Italiji je bilo dobro, mogao sam i bolje, no samo su tri stranca bila dozvoljena pa su nakon lošijih rezultata tražili nova pojačanja”, pojasnio nam je Zoran razlog odlaska s Pirineja, odnosno posljedično dolazak u Zadar.

“Najradije bih preskočio tu temu, doista mi je žao zbog Zadra i zbog svega kako je ispalo”, odmah je otvorio dušu Zoran kod kojeg je očito kako još nije prebolio prošlogodišnje dalmatinsko iskustvo, pogotovo jer je bio željan i motiviran dokazati se i ostati u Zadru.

“Očito je kako nisam uspio pronaći zajednički jezik s tadašnjim trenerom Alešom Pipanom. Imam dojam da me nije pokušao istrpjeti niti sekunde i da je prerano digao ruke od mene”, dodao je Zoran kako je imao dojam da košarkaški umire i propada. Vidljivo je bilo kako Pipan nema ravnopravan odnos prema Vrkiću, često je bio na meti grubih riječi. No, Zoran nije htio previše o Pipanu, jer je očito kako s njime nije imao najbolji odnos, dok ga je primjerice sportski direktor Branko Skroče najavljivao kao potencijalnog stožernog igrača.

Bio je Zoran i ovog ljeta na dvodnevnoj probi pod vodstvom novog trenera, Ante Nazora, no kako sam kaže: “Naravno da me nisu mogli u Zadru ove sezone vidjeti kao nositelja zbog protekle sezone. I ako sam u ta dva dana dobro trenirao, osjetio samo lošu vibraciju i skepticizam tako da sam nakon toga prihvatio ponudu Ikarosa i otišao.”

Zadar je trenutno za Vrkića završena priča, jer ta polovica košarkaške sezone nije bila na njegovoj razini, pogotovo ne onoj koju pruža u zadnjih nekoliko godina. “Zadar je bio prvo moj prvi izbor, htio sam se dokazati. Želio sam na duže vrijeme ostati u jednom dobrom klubu i dobroj ligi, što Zadar zasigurno jest”, no očito Ante Nazor, kako se moglo protumačiti kroz Zoranove riječi, nije bio spreman maksimalno se založiti za njega.

I tako slijedi ponovno odlazak na Pireneje: “Potpisao sam za Ikaros na godinu dana. Živim između Glifade (poznata grčka plaža nap.a.) i Pireja. Riječ je o ozbiljnom klubu u grčkoj ligi, poznat po tome što ispunjava sve svoje obaveze. Doduše nema tradiciju, ni posebne rezultate, ali imaju ambicije, temelje i uvjete, a organizacija i dvorana su također odlični”, otkrio nam je Zoran te dodao: “Doveli su ambicioznog trenera koji je pomoćnik u grčkoj reprezentaciji. Također su doveli i nekoliko kvalitetnih igrača tako da ćemo vidjeti kako će to sve skupa izgledati. Nadam se da bi mogli biti hit prvenstva.”

Za kraj razgovora nam je poručio kako ne žali ni za čime te da i dalje ima visoke ciljeve i ambicije u nastavku karijere. “Mogle su se stvari za mene razviti bolje, ali mogle su se i gore. Zato ne žalim ni za čime. Imam i dalje visoke ciljeve, ambiciju i vjeru, ali ne zamaram se kako je bilo i kako je moglo biti, nego mislim kako da najbolje iskoristim trenutnu situaciju i put u svoju budućnost.

A mi mu možemo poželjeti sreću u Grčkoj, da ga ovog puta ne zaobiđe onaj mali faktor sreće koji je potreban za još bolju karijeru jer Zoran je to zaslužio, a sigurno je za to i sposoban.

Related Articles