Završeno 24. izdanje ENBEA ljetnog košarkaškog kampa u Zaton Holiday Resortu

ZDRAVLJE I SIGURNOST DJECE NA PRVOM MJESTU

U posljednja četiri mjeseca, zbog nezapamćene situacije izazvane koronavirusom, mnoge lige, natjecanja i događanja su otkazane ili odgođene, što je bilo toliko razočaravajuće i frustrirajuće za djecu. 

Djeca su se do prekida košarkaških aktivnosti, trudila na treninzima i utakmicama, osvajali bodove a nakon što se trebala odigrati završnica, sve se zaustavilo. U Hrvatskoj su sve košarkaške lige poništene, kao da ničega nije ni bilo, kao da je život stao a u nekim drugim sportovima su priznali samo rezultate prvog dijela natjecanja i zaključili prvenstva, unatoč tome što je u drugom djelu prvenstva odigrana većina utakmica. Na taj način poslala se sasvim pogrešna poruka: „Samo treniraj, trudi se pa ćeš biti kažnjen“.

Možda su ovo pametne odluke jer koliko su bile tužne i razočaravajuće, zdravlje i sigurnost svih koji su uključeni u sport je najveći prioritet.

OSLOBOĐENJE

Košarka je navedena u kategoriji visokog rizika jer je to kontaktni sport koji igra 10 igrača na malom terenu. 

Pitali smo se što učiniti?

Odlučili smo ne predati se i nastaviti dalje a to je upravo ono što je karakteristika sportaša. Nema predaje!

KAMP S NAJVEĆOM TRADICIJOM U HRVATSKOJ

ENBEA CAMP održava se kontinuirano od 1997. godine. Dakle, naš ljetni košarkaški kamp je upravo doživio svoje 24. izdanje i na to smo istinski ponosni a posebno na činjenicu da smo ga održali u vrijeme mjera zaštite od koronavirusa.

Bilo je krajnje vrijeme nastaviti s radom na razvoju individualnih vještina i razumijevanju igre početnika, srednjih i naprednih košarkašica i košarkaša, dobnog uzrasta od 6 do 16 godina a sve potrebne uvjete za ostvarenje ciljeva kampa imali smo u luksuznom apartmanskom naselju Zaton Holiday Resort kod Zadra.

Djeca su bila smještena u moderno namještenim i klimatiziranim apartmanima s 3 zvjezdice uz mogućnost korištenja WI-FI internetske veze, hranila su se u self-service restoranu i tako svakog dana iz vrlo bogate ponude obroka i namirnica, mogla odabrati jela koja obožavaju.

DO 5 SATI KOŠARKE DNEVNO

Program je bio sastavljen u prosjeku od 4 sata košarke dnevno a maksimalno do 5 sati u idealnim uvjetima za treniranje na plastičnoj preventivnoj podlozi, na zraku s mirisom mediteranskog bilja. 

Na prijepodnevnim treninzima radili smo od 1,5 do 2 sata s djecom na usvajanju i usavršavanju elemenata tehnike košarkaške igre, poslijepodne su bili kraći treninzi individualne taktike igre s primjenom elemenata tehnike u igri a u večernjim satima, svi sudionici kampa mogli su uživati u igri na dva ili jedan koš. Igrali su se turniri u igri 2 na 2 ili 3 na 3 na jedan koš kao i utakmice 4 na 4 ili 5 na 5 na dva koša, kao i niz natjecanja u elementima košarkaške igre, šutiranju, vođenju, dodavanju. 

Program košarke vodili su stručno osposobljeni treneri s iskustvom rada s djecom i mladeži iz košarkaškog kluba Vučići a u svakoj od dvije smjene kampa sudjelovao je po jedan košarkaški stručnjak izvan kluba. U prvoj smjeni od 28.06. do 04.07., gostovao je magistar Tonči Mašina a u drugoj smjeni od 04.07. do 10.07., jedan od naših najboljih trenera košarke, profesor Danijel Jusup, ovosezonski osvajač kupa Hrvatske sa ekipom KK Zadar. Djeca su bila oduševljena i s pregršt pitanja „bombardirala“ goste.

DRUŽENJE, ZABAVA, UZBUĐENJE

Program kampa sadržavao je i puno druženja i omiljenih zabavnih aktivnosti za sve kampere u organizaciji nasmiješenog i energičnog tima visokoprofesionalnih animator resorta i naših voditelja. 

Nakon prijepodnevnog treninga i poslijepodnevnog odmora, djeca su se družila i zabavljala u igrama na 1,5 km dugoj pješčanoj plaži, moru ili atraktivnom aquaparku apartmanskog naselja te vodenom parku s napuhancima na moru. Bilo je tu turnira u vaterpolu, igara na bazenima i na moru, odbojci na pijesku, indiaki. Mini golfu i drugim igrama. Djeca su mogla uživati u podnevnom aquaaerobicu u moru i poslijepodnevni aerobic s profesionalnim animatorima resorta, te doživjeti potpuno uzbuđenje u večernjim animacijama u kojima su mogla plesati, pjevati, glumiti i igrati se te uživati u show programima i zabavi koja ne prestaje jer nastavila bi se nakon toga druženjem u apartmanima dok se oči ne bi zaklopile od umora.

Imala su djeca i tematske večeri u organizaciji našeg animacijskog tima s turnirima u Brawl Stars-u i Fortnite-u, kino večeri, kvizu, društvenim igrama a tijekom svake smjene održano je po jedno nagradno orijentacijsko trčanje za sve sudionike kampa u kojem su se svi trudili doći do cilja iako je bilo jako zahtjevno jer je trebalo pronaći, stići i napraviti selfi na 4 lokacije ogromne površine resorta a sa zainteresiranom djecom smo uspjeli organizirati i izlet do grada Nina.

KOŠARKAŠKO LJETOVANJE IZ SNOVA 

Svaka smjena imala je svoju završnu večer na kojoj su nagrađeni svi kamperi jer su svojim angažmanom i ponašanjem to i zaslužili.

Podijeljene su medalje za prve tri plasirane ekipe u igri 3 na 3, 2 na 2 i 4 na 4, nagrade za MVP kampa, najvrjednijeg kampera, medalje za najbolji tim u orijentacijskom trčanju te niz drugih nagrada za postignuća svih 50-ak sudionika kampa a svaki sudionik dobio je za uspomenu video presjek događanja u kampu za uspomenu i sjećanje na druženje iz snova.

 

Related Articles