Utorak, 3 kolovoza, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  A-2 sjever: Grafičaru derbi prvenstva i prvo mjesto

  Iako je do kraja prvenstva ostalo još šest kola i teoretski ništa nije riješeno, jučerašnja pobjeda Grafičara iz Ludbrega nad Podravcem iz Virja gotovo pa sigurno razriješila je pitanje prvaka A-2 lige sjever.


  Podravac – Grafičar 70:73 (22:25, 42:36, 57:62)

  - Advertisement -

  Podravac: Nikolić 22, Šiprak 14, Koščić 11, Šestak 7, Baruškin 6, Tišljar 5, Kenđelić 4, Molnar 1, Pintar, Hrženjak, Halusek, Paligač.

  Grafičar: Prprović 19, Bušić 17, Poljak 13, Novak Mat. 11, Novak Mar. 7, Dijanušić 6, Bačani, Siladić, Štefan, Kokolek, Mihalić, Novak Man.


  Oba sastava imala su po 14 pobjeda i jedan poraz uoči međusobnog susreta s time da je Grafičar u prvom dijelu sezone na domaćem terenu slavio protiv Podravca s deset poena razlike. Podravcu je to bio jedini poraz, a Grafičar je svoj jedini poraz doživio na gostovanju kod Međimurja u Čakovcu. Pošto su oba sastava pokazala dominaciju kroz prvenstvo, ovaj međusobni susret 99 posto odlučio je o naslovu prvaka i putniku iz regije sjever u kvalifikacije za A-1 ligu.

  Dvorana u Virju bila je prepuna domaćih i gostujućih navijača koji su bez i jednog incidenta fer i korektno navijali za svoje momčadi. Gosti iz Ludbrega stigli su sa čak tri puna autobusa navijača, bilo ih je dvjestotinjak dok je domaćih bilo oko 300. Na kraju susreta su zajednički skandirali “Po-dra-vac, Gra-fi-čar”.

  Susret su puno bolje otvorili gosti iz Ludbrega koji su na krilima Vilima Poljaka, ali i jedne nove napadčke opcije poveli s 11:2. Igrači Podravca su se nakon početnog šoka i minusa od devet poena polako počeli vraćati u susret. Prva dionica završila je prednošću Grafičara od tri koša razlike.

  Trener Podravca, Mirko Hrženjak u drugoj je četvrtini postavio zonsku obranu koja je radila probleme igračima Grafičara. Stigli su i prestigli prednost gostiju, a u 18. minuti odlaze na najviših devet poena razlike, bilježimo 40:31. Završne minute prvog poluvremena ipak su pripale Grafičaru koji radi mini seriju 5:2 što znači da je domaći sastav na poluvremenu imao šest poena viška.

  Treću četvrtinu je i gostujući trener, Dražen Cesar promjenio obranu na zonu. Bez obzira što su najbolji domaći igrači Ivan Šiprak i Ilija Nikolić uhvatili dosta skokova u napadu, Grafičar forsira zonsku obranu. U tom periodu su se najviše iskazali Andrej Bušić sa svojim ukradenim loptama te Matija Novak i Luka Prprović koševima. Treću dionicu Grafičar je dobio s čak 11 poena razlike i minus šest s poluvremena pretvorio u plus pet nakon treće četvrtine.

  Odlučujućih deset minuta gledali smo pravu rovovsku bitku u kojoj su se igrale čvrste obrane, a koševi su padali rijetko. Trener gostiju, Cesar u posljednjoj četvrtini forsirao je igru ispod koševa gdje je imao svježeg i odmornog Marija Novaka-Medu koji je koristio svoju snagu i iznuđivao prekršaje domaćih centara kojima je Podravac ušao u bonus. Uporni igrači Podravca nisu se predavali pa u 33. minuti smanjuju na 61:62. Do vodstva ipak nisu uspjeli doći. Posljednje minute susreta bile su prava drama, ali Grafičar na krilima međimuraca na privremenom radu u “centru svijeta”, Prproviću i Novak Mariu dolazi do pobjede koja im gotovo sigurno osigurava naslov prvaka lige.

  Grafičar je do pobjede došao zahvaljujući dobroj momčadskoj igri što govori i činjenica da su imali četiri dvoznamenkasta strijelca. Najbolji je bio Prprović s 19 koševa, Bušić se zaustavio na 17, Poljak na 13, a Matija Novak na 11 postignutih poena. Podravac su nosili Nikolić s 22 koša, Šiprak s 14 i Zvonimir Koščić s 11.

  Za kraj ove lijepe košarkaške priče sa sjevera donosimo Vam izjave stratega obiju momčadi, a prednost smo dali pobjedniku, Draženu Cesaru:

  Dražen Cesar
  Foto: Dražen Krleža

  Ovu izjavu bi započeo jednim ushićenjem jer u današnje vrijeme skupiti na jednom mjestu ljudi za tri autobusa koji su krenuli put Virja, to je neprocjenjivo. Navijanje je počelo u 17 sati u Ludbregu, a završilo u 22 sata također u Ludbregu. Dobro smo se pripremili i fizički i taktički i mentalno, stvarno smo izgledali dobro. Pripremu za utakmicu počeli smo raditi od ponedjeljka, a najviše sam aludirao na četiri stvari: građenje, skok, trka, defanzivna tranzicija. Prije utakmice sam mojim igračima rekao jednu frazu, da ako vjeruju da će izgubiti, da su u pravu, a ako vjeruju da ćemo pobjediti, opet su u pravu. znači sve je u nama, pristupu i razmišljanju. Utakmica je bila istinska poslastica, opravdala je naziv derbi, pokazala da se na sjeveru igra izvrsna košarka i da je izvrsna popraćenost.

  Na kraju, izjava domaćeg trenera, Mirka Hrženjaka koji radi odličan posao sa Podravcem, a mogli bi ih nazvati “kvalitetom koja traje” jer su godinama u samom vrhu A-2 lige sjever:

  Mirko Hrženjak
  Foto: Dražen Krleža

  Susret se igrao u odličnom ambijentu pred 500 gledatelja, a atmosfera je bila nesvakidašnja, čak bih rekao da se ne viđa svake godine nešto takvo. Navijanje je bilo stvarno fer i korektno. Utakmica je bila vrlo neizvjesna, mi smo bili bolji u prvom poluvremenu gdje smo sa zonskom obranom u drugoj četvrtini preokrenuli rezultat i imali šest poena prednosti nakon prvih 20 minuta. Zadovoljan sam obranom, ali smo u drugom dijelu susreta imali lošu selekciju šuta dok su oni pogađali bitne lopte. Zaslužena pobjeda Grafičara, čestitam treneru Cesaru i njegovim igračima. Mislim da su riješili pitanje prvaka.

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE