A1 kvalifikacije: Tko su favoriti

Array

Šibenik večeras na Baldekinu igra protiv Cetine i s pobjedom bi i matematički postao prvak juga i sudionk kvalifikacija.  Čakovec to može izgubiti u posljednjem kolu, ali samo u nekom nevjerojatnom raspletu. Otprije su Hermes Analitica i Belišće osigurali prvo mjesto, a Škrljevo je to napravilo u prošlom kolu pobijedivši u derbiju Stoju.

U nastavku donosimo neke zanimljive brojke koje su ostvarili klubovi i igrači, najbolje pojedince ekipa, stanje s zaštićenim godištem te našu prognozu.

Treba spomenuti da A2 klubovi igraju kvalifikacije za A1 po pravilima za taj stupanj natjecanja, odnosno zaštićeni igrač nije junior nego igrač koji je rođen 1993 i mlađi. Iako to pravilo nije od jučer, svakako bode u oči. Klubovi cijelo prvenstvo igraju s juniorom ili kadetom na parketu da bi u kvalifikacijama oni bili nedovoljno kvalitetni i Uprave prvaka regija moraju posegnuti za dvije godine starijim pojačanjima.

Još u goroj poziciji je klub koji izbori dodatne utakmicu protiv pretposljednjeg u Ligi za ostanak.

GKK Šibenik (Jug, 19-1)

Iako nisu još osigurali prvo mjesto u regiji, Građanski košarkaški klub Šibenik već svi vide u kvalifikacijama. Za to im je potrebna samo domaća pobjeda nad Cetinom, iznenađenja u ovoj utakmici neće biti.

U razgovorima s trenerima, prvaka drugih regija, Šibenčanima svi daju ulogu velikog favorita i sve osim prvog mjesta bi za njih bio neuspjeh. Narančasti od početka prvenstva ne skrivaju ambicije i ništa ne prepuštaju slučaju. Prije utakmice odlučujuće utakmice sa Sonik Puntamikom doveli su Ivana Grgata, a za kvalifikacije postoje najave o ino pojačanju.

Jedini poraz igrači Jeronima Šarina doživjeli su u Zadru protiv Borika. U uzvratu, pred do krova punom Baldekinom, anulirali su minus i izbili na prvo mjesto. Šibenčani uvjerljivo najviše postižu koševa po utakmici (91), i uvjerljivo najmanje primaju (61).

Šarin je u ligi koristio 21 igrača, a njih 17 se upisalo u listu strijelaca. Najučinkovitiji je Grgat koji je u 7 utakmica imao prosjek od 16,7 poena po utakmici i jasno je pokazao da će biti veliko pojačanje Šibenčana. Iza Grgata, na listi strijelaca je Domagoj Bašić koji je odigrao svih 20 utakmica uz prosjek od 15,7 koša, a dalje slijede Ljubo Šamadan (15,3), Martin Junaković (14,9) i Filip Vukičević (9,5).

Zaštićeni igrači s najboljim prosjekom u A2 su bili Franko Kalpić (1997, 6,5 PPG), Toni Čičin-Šain (1995, 3,5) i Andrija Skorić (1995, 2,9). Junaković i Tomislav Grubišić (1993) će tu ulogu preuzeti u kvalifikacijama za A1 i oko te pozicije Šarin je u prednosti u odnosu na svoje kolege iz drugih klubova.

Prognoza: Prvo mjesto i izravan ulazak u A1

Hermes Analitica (Centar, 17-2)

I prije početka sezone, nakon što je bio poznat roster, jasno je bilo da će se Hermes Analitica boriti za prvaka Centra. Pojačani za braću Božu i Mislava Jukića (SAD), Ivana Penića iz Zrinjevca, zaštićenog igrača Gordana Njegovana iz Mladosti, Vitu i Luku Kožula iz Susedgrada Hermes je na kraju uvjerljivo osvojio prvenstvo. Analitičare je prvi dio sezone uspješno vodio Max Vučković, a nakon mlakog ulaska u drugi dio sezone (poraz od Zrinjevca i Mladosti) naslijedio ga je mladi trener Zvonimir Mravak koji će uz pomoć sportskog direktora Božidara Bilafera  voditi Analitičare u kvalifikacijama.

Hermes ima najbolji napad u regiji, postižu prosječno 83 poena po utakmici. Međutim, dosta i primaju (74), po njihovom broju bi se moglo reći da imaju jednu od propusnijih obrana u ligi.

Treneri Vučković i Mravak su na utakmicama lige igrali s 18 igrača, a njih 16 se upisalo u listu strijelaca. Najnovija je akvizicija Domagoj Repar koji je prešao iz Agrodalma (B1) i u prvoj utakmici postigao je 20 poena. Božo Jukić je u 18 nastupa imao prosjek od 16,9 koševa po utakmici, Penić (19 nastupa) 14,6, Hrvoje Garafolić (19) 13,9, Julian Rajić (6) 13, Gordana Perković (19) 9,8, a Mislav Jukić (16) 6,7.

Njegovan (1995, 4,0 PPG) i Lovro Kušec (1996, 4,2) su u ovoj sezoni bili zaštićeni igrači, a za kvalifikacije mogu računati i na Vitu Kožula (1994, 6,7). Prema informacijama s kojima raspolažemo, Hermes Analiticu će za kvalifikacije pojačati Ivan Vodopija (1993), igrač koji je za Dubravu ove sezone postizao prosječno 12,7 poena.

Prognoza: Borba za drugo mjesto

Škrljevo (Zapad, 13-3)

Škrljevo je u posljednjem kolu pobjedom protiv Stoje iz Pule dohvatio prvo mjesto i 40. godišnjicu kluba obilježit će igranjem kvalifikacija za A1 ligu.

Škrljevčani su ostvarili 13 pobjeda, a poraženi su protiv Pule 1981, Crikvenice i Kastva. Skoro cijelo prvenstvo su bili vodeća momčad lige, samo su u sedmom mjestu nakratko predali lidersku poziciji Crikvenici. Igraju odličnu obranu, najmanje su primili poena po utakmici (68), a po broju postignutih koševa su tek peti (80).

U ovoj sezoni trener Zoran Dragojević je dao priliku 18 igrača, a njih 17 se upisalo u listu strijelaca. Ako izuzmemo Igora Salamuna koji je odigrao jednu utakmicu (18 poena), samo je Tomislav Troskot imao prosječan dvoznamenkasti učinak od 11,3 koša po utakmici. Iza njega slijede Dino Palčić (9,3), Zdeslav Zorić (8,7), Bruno Begonja (8,4), Davor Velčić (8,1), Miran Lipovščak i Oscar Amančić (8,0). Uz Salamuna, iskusnog igrača koji je igrao za klubove Vrijednosnice Darda, Đuro Đaković, Sava osiguranje, Kvarner Novi resort, MBK Rieker Komarno (Slovačka), Kvarner 2010 i Jolly JBS Šibenik u finišu prvenstva se priključio Marin Modrić, bivši igrač Jadrana i Kvarnera, koji je u tri nastupa imao prosjek od devet poena.

Mladi Amančić (1996) i Luka Jusić (1995, prosjek 2,4 koša) su provodili najviše na parketu kao zaštićeni igrači. U opciju za zaštićenog igrača u kvalifikacijama još dolaze u obzir Danko Ažić (1993, 4,6 PPG) i Tomislav Grbić (1993, 1,0 PPG), i prema tome izgledno je da će vodstvo kluba razmisliti o pojačanju s igračem rođenim 1993 i mlađim.

Prognoza: Borba za drugo mjesto

Belišće (Istok, 14-2)

Predstavnik Slavonije i Baranje u kvalifikacijama za A1 dolazi iz gradića koji ima manje od 8 000 stanovnika. Belišće je prvo mjesto izborilo u direktnom dvoboju s Vinkovčanima, na svom parketu su slavili s 79:74 dok su u Lenijama uspjeli u posljednjih pet minuta -11 pretvoriti u pobjedu. Bilo je na kraju 73:72 za igrače Antuna Katalenića.

U ligi su ostvarili 14 pobjeda i dva poraza, oba od Vukovara. S 86 poena po utakmici su najuspješnija ekipa u ligi, a s primljenih prosječnih 67 koša su iza Vinkovaca i Meteora.

U zapisniku se promijenilo 18 različitih igrača Belišća, a njih 16 se upisalo u strijelce. Katalinić je tijekom cijelog prvenstva imao velikih problema s ozljedama i izostancima zbog privatnih obaveza ključnih igrača njegove momčadi, a nije sigurno da će u kvalifikacijama igrati Hrvoje Čamagajevac i Boris Hartman.

Marko Soldo je prvi strijelac u ekipi s prosječnih 19,1 koševa u 11 utakmica, dvoznamenkasti prosjek još imaju Marko Mikulić (16,1), Goran Vidaković (15,1) i centar Dino Dogan (11,2). Marko Bušić je upisivao po 9 poena, a dalje slijede Kristijan Preglej (8,4), Nikola Peternek (8,2), Hartman i Čamagajevac (7,4), redom igrači kojima su ozljede  smanjili učinke.

Mikulić (1995), igrač zaštićenog godišta, drugi je strijelac ekipe, a minutažu su dobivali i blizanci  Toni i Nino Gradinjanin (1996) koji su postizali 2,9 odnosno 2,5 koša po utakmici. Baš kao i Škrljevo, Belišćani za kvalifikacije moraju žurno “naći” jednog ili čak dva igrača zaštićenog godišta jer u rosteru kao opciju imaju još samo beka Ivana Vezmarovića (1994, 1,1 PPG).

Prognoza: Mogu iznenaditi

Čakovec (Sjever, 17-3)

Nakon Međimurja, regiju sjever će u kvalifikacijama za A1 ligu predstavljati drugi čakovečki klub. U najavi lige taj smo rezultat i prognozirali.

Vedran Biševac, Novak Matija i Novak Nikola je trojka koja je došla iz prvaka lige Međimurja, i oni su uz Luku Prprovića, prošlogodišnjeg najboljeg strijelca A-2 lige sjever, te starosjedioce Ostoju, Jurasa, Kranjčeca doprinijeli prvom mjestu.

Trener Čakovca, prof. Bruno Kovačić, kroz sezonu je rotirao 17 igrača. Prprović je očekivano najbolji strijelac (17,5), a dalje slijede Matija Novak (16,2), Kranjčec (11,5), Terek (10,7) i Biševac (8,5).

Čakovčani će imati velikih problema s zaštićenim igračima, ako uopće žele konkurirati ostalim ekipama morati će se na toj poziciji pojačati. U ovoj sezoni su se mijenjali na parketu Momčilović s prosjekom od 5,8 koša po utakmici, Glumac 3, a Lepen je upisivao 2,7. Njih trojica zasigurno nemaju kvalitetu za jače utakmice u kojima je dvije godine starije zaštićeno godište, a u sastavu Čakovca nema drugog igrača koji bi preuzeo tu ulogu.

Prognoza: Svaka pobjeda uspjeh

Related Articles