ABA liga izgubila mjesto u Euroligi!

Održan sastanak čelnika lige na kojem su donesene određene promjene natjecanja.

Pobjednik ABA lige od 2020. godine neče imati direktan plasman u Euroligu. Odlučeno je tako na današnjem sastanku lige u Münchenu, na kojem se raspravljalo o tekućim pitanjima, ali i promjenama koje će stupiti na snagu od narednog ljeta. Regionalnoj ligi naredne sezone istječe ugovor s Euroligom, a sudeći po današnjem sastanku novi neće biti ponuđen.

To znači da će 18 licenci od 2020. godine biti raspoređene na potpuno drugi način. Njih 11 dobit će standardno licencirani klubovi, dvije idu Asvelu Bayernu, a dvije finalistima Eurokupa, dok će tri momčadi dobiti godišnji „wild card“, što je i najveća promjena. Prvak ABA lige će ipak imati prednost pri dobivanju ove specijalne licence, no tek ćemo vidjeti kako će to u praksi funkcionirati.

Čelnici Eurolige ovim promjenama žele omogućiti svim klubovima podjednaku priliku za sudjelovanje u najjačem kontinentalnom natjecanju, a s tim će biti eliminirano ograničenje vezano za broj klubova po državi.

Momčadi koje izbore najjače natjecanje preko Eurokupa će imati dodatan motiv biti konkurentni među elitom, jer će bolje plasirana momčad, koja uđe u doigravanje Eurolige, od naredne sezone imati direktan plasman u Euroligu. U tom slučaju, finalist Eurokupa ne bi išao direktno u elitno natjecanje.

Također, Euroliga je potvrdila da će svi sudionici morati nastupati i u nacionalnim prvenstvima, osim ako dogovorom ne utvrde drugačije ili ako postoje objektivne prepreke koje mogu spriječiti klub da ispuni ovaj zahtjev.