ABA liga: Jesu li Široki, OKK Sloboda i Mladost prevareni ?

Array

Odlukom koju je donijelo vodstvo ABA lige o sastavu novoga regionalnoga košarkaškog natjecanja mogućnost igranja u tom natjecanju izravno su dobila dva kluba iz BiH, Bosna Royal iz Sarajeva i Zrinjski iz Mostara.

Jednom klubu iz BIH ostavljena je mogućnost da Drugu ABA ligu izbori na kvalifikacijskom turniru u Laktašima od 27. do 29. rujna. Odlučeno je također da predstavnik BiH u Laktašima bude pobjednik pretkvalifikacijskog turnira na kojemu bi sudjelovali OKK Sloboda Tuzla iz Tuzle, Mladost iz Mrkonjić Grada i Široki iz Širokog Brijega.

Odmah po saznanju takve odluke sva tri kluba potvrdili su nastup u kvalifikacijama i počeli se pripremati za njih. Angažirali su i nova igračka pojačanja. Tako je Mladost iz Mrkonjić Grada dovela čak sedmoricu novih košarkaša, Slađana Milanović, Stefana Mijovića, Vladimira Aleksića, Filipa Dumića, Nikolu Majića, Sretena Kneževića i Vasilija Janjetovića. OKK Sloboda je dovela Ljubomira Čamparu, Nikolu Silađija i Lužaića, dok je Široki angažirao Markusa Lončara i Georgea Marshalla, a u potrazi je za još jednim iskusnijim vanjskim igračem.

Trojica trenera, Mladen Vušković, Velimir Gašić i Goran Sladojević zasukali su rukave i počeli pripremati svoje momčadi za predstojeće kvalifikacije i novu sezonu. Odigrali su i prve pripremne utakmice. Široki je pobijedio Zrinjskog (87:73) i Kaknja (69:58), Mladost je deklasirala Zrinjskog 85:54 (Sreten Knežević 25, Nikola Majić 12, Stefan Mijović 11 poena), OKK Sloboda je bila bolja od hrvatskog drugoligaša Borova 102:73 (Enes Latifagić 18, Emir Ahmedović 14 poena) i danskog Horsensa 74:72 (Almir Hasandić 14 i Nikola Silađi 13 poena). Svi planiraju nove pripremne utakmice.

Vodstvo Druge ABA lige obavijestilo je klubove o pravilima i rasporedu kvalifikacijskog turnira u Laktašima. Do 13. rujna klubovi trebaju prijaviti popis igrača. No, Široki, OKK Sloboda i Mladost još uvijek ne znaju kada će se i gdje igrati njihov kvalifikacijski turnir s kojeg bi se pobjednik plasirao na kvalifikacije u Laktašima.

Vodstvo ABA lige pozvalo je Košarkaški savez BiH organizira turnir koji bi dao predstavnika BiH za kvalifikacije za Drugu ABA ligu. No, kako je KS BiH u velikim organizacijskim problemima odgovora iz Sarajeva još uvijek nema, a niti volje da se turnir organizira.

Ostala je sada mogućnost da vodstvo lige organizira i taj turnir. No, čini se kako im to nije na kraj pameti. Iz izvora bliskih vodstvu ABA lige saznali smo da su oni skloniji organiziranju turnira u Laktašima bez predstavnika BiH, ako KS BiH nije stalo da imaju predstavnika. U tom slučaju u Laktašima bi igrali samo predstavnici Slovenije, Srbije i Crne Gore, a dva prvoplasirana izborili bi pravo igranja u Drugoj ABA ligi.

Tako je vrlo lako moguće da klubovi iz BiH ostanu bez mogućnosti borbe za Drugu ABA ligu zbog nemara i nebrige KS BiH za klubove, kao što su nedavno klubovi iz BiH ostali bez rukometne SEHA lige zbog nemara Rukometnog saveza BiH. Vrijeme curi, teško je povjerovati da će se nešto promijeniti. Jesu li Široki, OKK Sloboda i Mladost prevareni ?

Ima čak i mogućnost da kvalifikacija uopće ne bude. Naime, Sutjeska ima dugovanja ABA ligi još iz 2015/16. godinu. Ne podmiri li dug do 20. rujna neće moći igrati kvalifikacije. Ne bude li k tome ni predstavnika BiH, Sixt Primorska i Vršac bi mogli izravno u Drugu ABA ligu.

Related Articles