ABA liga mijenja vlasničku strukturu

Array

Izgleda kako je pritisak na vodstvo ABA lige, koji se posljednjih mjesec dana značajno intenzivirao, urodio plodom.

Na jučerašnjem sastanku svih klubova sudionika ABA lige i samog vodstva lige, Sidro d.o.o., odlučeno je kako će se po završetku nadolazećeg doigravanja uvesti značajne promijene u samoj vlasničkoj i upravljačkoj strukturi lige.

Po uzoru na Euroligu, od sljedeće bi sezone sve odluke vezane za samu ligu trebali donositi sami klubovi čime bi se napokon trebala raspetljati dosadašnja zamršena vlasnička struktura zbog koje se i digla sva prašina. Zanimljivo je kako se u priopćenju spominje i pokretanje Druge ABA lige, no prvo treba vidjeti kakva će biti realizacija tog koraka.

Priopćenje u cijelosti možete pročitati ispod:

U cilju unaprjeđivanja ABA lige, podizanja njene kvalitete i prilagođavanja potrebama i interesima klubova, na sastanku predstavnika klubova ABA lige/ABA Sidra d.o.o. s predstavnicima rukovodstva ABA lige donijeta je odluka da se do 5. svibnja 2015. godine izradi prijedlog normativnih akata u cilju transformacije vlasničke i upravljačke strukture ABA lige koja će biti razmatrana na Skupštinama.

Dogovorene promijene će za posljedicu imati daljnje unaprjeđenje i modernizaciju ABA lige, u pravcu jačanja pozicije klubova, kao osnovnih nositelja aktivnosti u ABA ligi. Nova struktura biti će napravljena po uzoru na Euroligu, odnosno vlasnička i upravljačka struktura biti će u rukama klubova.

Usuglašen je novi koncept ABA lige, a od rukovodstva ABA lige se zahtjeva da u suradnji s tvrtkom Deloitte u najkraćem mogućem roku izradi i predstavi plan transformacije vlasničke i upravljačke strukture.

Plan transformacije biti će predstavljen na sljedećem sastanku Skupštine ABA lige koji će biti održan odmah po završetku playoffa, odnosno najkasnije do 15. svibnja. Također, sve promijene moraju biti završene i primijenjene do početka sezone 2015./16. Odnosno, najkasnije do 15. srpnja 2015. godine za kada je predviđeno ždrijebanje za narednu sezonu.

Predstavnici klubova konstatirali su kako je ABA liga dala veliki doprinos afirmaciji i podizanju kvalitete klubova iz cijele regije, i općenito košarke. Kao takva predstavlja apsolutni interes svih klubova.

ABA liga je godinama unazad jedini put za sudjelovanje klubova iz regije u najznačajnijim europskim natjecanjima što je prioritet i u budućem razdoblju. S ciljem daljnjeg razvoja i unaprjeđenja košarke u regiji zaključeno je kako se što prije treba otvoriti pitanje Druge ABA lige kako bi mogla zaživjeti u što skorijoj budućnosti.

Klubovi ABA lige uvjereni su kako će nacionalni Savezi podržati transformaciju ABA lige kako bi očuvali regionalno natjecanje koje je u zajedničkom interesu košarke u regiji.

Priopćenje su potpisali predstavnici klubova: Budućnost VOLI, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda Telekom, Krka, Mega Leks, Metalac Farmakom, MZT Skopje Aerodrom, Union Olimpija, Partizan NIS, Zadar, kao i predstavnici same ABA Lige tj. ABA Sidro d.o.o.

Related Articles