ABA liga: Mrtva trka Hrvatske i Srbije, naši klubovi prešli u vodstvo

Array

ABA liga je u punom jednu, a nakon devet odigranih kola mnogo stvari je jasnije. Mrtvu trku na samom vrhu vode Partizan, Crvena Zvezda i Cedevita, dok im za vrat opasno pušu Cibona i Budućnost. Upravo bi ta petorka trebala voditi glavnu riječ ove sezone.

Prije sezone zagrebački i beogradski klubovi bili su etiketirani kao glavni favoriti natjecanja, ali i uzdanice svojih saveza za nacionalni koeficijent koji donosi četvrto mjesto u ABA ligi. Naime, Hrvatska i Srbija imaju zajamčena tri mjesta, a četvrto se dodjeljuje uspješnijem savezu. U ovom trenutku Hrvatska je u vodstvu s koeficijentom 5,33, dok Srbija s druge strane ima 5,25. Prevedemo li u pobjede, Cibona, Cedevita i Zadar imaju pobjedu viška u odnosu na istočne susjede. Pobjeda naših klubova vrednuje se s 0,33 boda, a pobjeda srpskih klubova s 0,25. Razlog tome je broj momčadi iz zemlje koje sudjeluju u ABA ligi (Hrvatska 3, Srbija 4).

Ukoliko se dogodi da Hrvatska izbori četvrto mjesto u ABA ligi, najvjerojatnije ćemo imati novog debitanta. Gledamo li trenutno stanje stvari kao prvi favoriti nameću se Jolly i Kvarner. Prve zbog širine rostera i financijske moći, a potonji zbog odličnih igara u zadnjih godinu i pol. U tu priču bi valjalo uključiti i Zagreb, ali zbog pravila da samo dva kluba iz istog grada mogu sudjelovati u ABA ligi, teško da Mravi mogu preko Cibone i Cedevite.

Sezona je duga i sve je moguće, a do kraja je ostalo još velikih 15 kola tako da ne treba dizati preveliku buku oko ove stvari. Također ABA liga nam je ove godine zanimljiva jer daje dva mjesta u Euroligi sljedeće sezone. Nastave li Cibona i Cedevita ovako, ništa nije nemoguće.

Related Articles